Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene ribe
  • 01.12.2023. 16:30

Više cene ribe nego prošle godine, osim šarana?

Riba poskupela, ali ništa preterano, u odnosu na ostale životne namirnice?

Foto: Jelena gajić Đokić
  • 626
  • 28
  • 0

Srbija nema dovoljno ribe za potrebe domaćeg tržišta, a cena živog šarana u marketima kreće se od 670 do 800 din/kg, izjavila je danas savetnica u Privrednoj komori Srbije Mirjana Miščević povodom početka Božićnog posta, preneo je Tanjug.

"Godišnje Srbija uveze preko 41.300 tona ribe u vrednosti od oko 138 miliona evra, a ukupana proizvodnja i ulov ribe iznose preko 8.150 tona", rekla je Miščevićeva.

Kada je reč o cenama, otkupna cena živog šarana u ribnjaku iznosi 520 din/kg + PDV, dok se cena živog šarana u marketima kreće od 670 do 800 din/kg.

U čačanskim ribarnicama jeftinija?

Uprkos poskupljenjima koja su građane dočekala sa svih strana, dobra vest stiže iz čačanskih ribarnica jer je cena onih najprodavanijih nego prošle godine, prenosi Rina.

"Ribe koje se najviše kupuju u ovom postu su šaran i pastrmka živa. Šaran se ubedljivo najviše prodaje zbog Nikoljdana, ko slavi on obično njega uzima za slavu. Cene ribe su povoljnije nego prošle godine, šaran je bio 850, sada je 749 dinara, pastrmka je bila 900, a sada je 799 dinara", rekao je prodavac u ribarnici Zoran Zornić.

Šaran se najviše prodaje zbog Nikoljdana (Foto: Julijana Kuzmić)

"Cene variraju od ribarnice do ribarnice, to ne treba da vas čudi, tako je svuda. Ali kod nas je došlo do vrlo male korekcije cena. Kod nas se najviše kupuje šaran, njegova cena po kilogramu je 699 dinara, dok je prošle godine bio oko 750 dinara. Dakle, čak je i jeftiniji nego prošle godine i to je možda jedini izuzetak gde je cena opala", navode iz ribarnice na novobeogradskoj pijaci u bloku 44 i dodaju da je riba poskupela, ali ništa preterano, u odnosu na ostale životne namirnice čije cene su otišle u nebesa, prenosi Nova.rs.

Cena pastrmke, koja je, pored šarana, bila najtraženija među mušterijama, ove godine je skočila. Košta 739 dinara, dok je prošle godine bila 700 dinara. Traži se i oslić, a njegova cena je 479 dinara, za neku "srednju" veličinu, naglašavaju iz ribarnice.

Za vreme Božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navode iz Uprave za veterinu.

"To je otprilike 200 do 400 grama, dok je onaj krupniji preko 500 grama 599 dinara, isto kao prošle godine. Znači, otišla je cena pastrmke i brancina, ali on svakako ne ide za slave. Cena brancina od 600 do 800 grama je 1.490 dinara, ali je u pitanju jadranski brancin", objašnjavaju iz ribarnice

Dimljeni šaran skoro duplo skuplji od jagnjetine?

Među jeftinijom svežom ribom, kako prenose Večernje novosti, ove godine potrošači mogu pronaći skušu koja u marketima i ribarnicama košta 450 dinara, zatim oslić koji se može naći od 500 dinara, dok je kilogram pastrmke od 600 do 630 dinara. Međutim, sudeći po cenovnicima skuplje ribe su svakako orada koja košta 1.100 dinara, smuđ čiji kilogram iznosi čak 1.195 dinara, zatim brancin od 1.250 dinara i kilogram file lososa koji košta čak 2.700 dinara.

Kilogram dimljenog šarana košta 2.400 dinara, što je drastično više od naprimer jagnjetine, gde je kilogram 1.300 dinara.

Božićni post traje do 7. januara i očekivano je da do tada budu i veće gužve u ribarnicama.


Tagovi

Cena ribe Mirjana Miščević Zoran Zornić Cena šarana Cena pastrmke Cena oslića Cena skuše Cena orade File lososa


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje
Spas od vrućina pronalazimo na pašnjacima pored šume ili reke.