Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje ribe
  • 30.07.2018. 18:00

Više od trećine ulovljene ribe završi kao otpad

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog gubitaka i održivosti postojećih ribolovnih aktivnosti širom sveta. Naime, ukupna proizvodnja dostigla je rekordnu stopu zahvaljujući rastu ribljih farmi, naročito u Kini.

Foto: Pixabay/Fablegros
  • 438
  • 39
  • 0

Tek dve trećine ribe završi u stomacima potrošača, pokazao je Izveštaj o svetskom ribarstvu i akvakulturi. Naime, prema dvogodišnjem izveštaju UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), 35% globalnog ulova se ili baci natrag u okean zbog nepoželjne veličine ili vrste, ili zato što se pokvare pre konzumacije. 

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog gubitaka i održivosti postojećih ribolovnih aktivnosti širom sveta. Naime, ukupna proizvodnja dostigla je rekordnu stopu zahvaljujući rastu ribljih farmi, naročito u Kini, navodi Independent

"Od 1961. godine, godišnji globalni rast potrošnje ribe dvostruko je veći od rasta stanovništva što pokazuje da je sektor ribarstva ključan za postizanje ciljeva koje ima FAO, a to je svet bez gladi i neuhranjenosti", rekao je generalni direktor FAO-a Hose Gracijano da Silva (José Graziano da Silva).

Razlog bacanja nedovoljno znanje ili oprema? 

"S obzirom na milijardu ljudi koji se oslanjaju na prehrambene prednosti ribe, treba više učiniti da bi se sprečila takva praksa", izjavio je Lase Gustavson (Lasse Gustavsson), izvršni direktor evropske filijale fondacije Okeana, koji veruje da više od 60 miliona ljudi, koji rade u akvakulturi, nemaju odgovarajuće znanje ili opremu potrebne za održavanje ribe svežom, dok ne dođu do krajnjeg potrošača. 

"Bacanje hrane na gladnoj planeti je nečuveno. Činjenica da trećina svih ulovljenih riba završi na otpadu je ogroman povod za brigu kada govorimo o globalnoj sigurnosti hrane", rekao je Gustavson. 

Baca se komercijalno proizvedena riba 

FAO studija je otrkila da se trećina bačene ribe odnosi na komercijalno proizvedene vrste ribe dok se količina ulovljene divlje ribe jedva promenila od kraja 1980. godine. 

FAO zemljama u razvoju nudi pomoć za smanjenje gubitaka, a smatra se da su stalci za sušenje riba rezultirali smanjenjem gubitaka ribe na jezeru Tanganjika, u Africi, za čak 50%. Takođe, na području oko Indijskog okeana, bolji objekti za rukovanje ulovljenim rakovima smanjili su gubitke za 40%. 

"Prevelik je pritisak na morske resurse i zato su nam potrebne podrške vlada kako bi poboljšale stanje svojih ribarstava. Predviđamo da će Afrika u budućnosti morati da uvozi ribu", rekao je Manuel Baranž (Manuel Barange), direktor FAO-a za ribarstvo i akvakulturu dodajući kako manjak ribe posledično može da dovede i do viših cena i dodatno utiče na siromašnije stanovništvo. 


Tagovi

Bacanje ribe Uzgoj ribe Akvakultura Otpad Gubici


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D