Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kečiga
  • 08.07.2018. 11:00

Zabrana izlova kečige od pet godina možda ne bude dovoljna

Na pojedinim lokalitetima, riblji fond je smanjen i deset puta, a kečiga je jedna od najugroženijih.

Foto: Pixabay / Hans
  • 722
  • 52
  • 0

Kao što smo pisali, studija koju je WWF izradio, na osnovu koje se traži zabrana izlova kečige, pokazuje da se kečiga intenzivno lovi, ne samo tokom dozvoljenog perioda ulova, već i tokom lovostaja kada je ribolov zabranjen, kako bi se omogućio neometan mrest. Da je to istina, potvrđuju i stanovnici Stare Pazove, koji kažu da svaki restoran na meniju ima kečigu. Ova riba "za carski sto", kako je zovu, daje i najbolji kavijar. Tokom 16 do 18 godina života naraste do jednog metra i 12 kilograma. 

"Kečiga se peca na dubini od 30 metara, na dnu, čamcem, mrežom. Tako sam čuo. Ja koristim štap, ribolov mi je razonoda. Kečige ima u Dunavu, ali jako malo", kaže za RTV pecaroš Dragan Dobrilović.

Kečiga koja je kraća od 40 cm ne sme da se lovi!

Prodaja kečige koja je kraća od 40 cm je kršenje propisa, ali se bez obzira na to često može pronaći na pijacama i u restoranima. Kako kažu u ribarnicama, često se love i one koje su duge tek 10 cm, pa ova vrsta ne može da se obnavlja. U Srbiji, osim dimenzije, postoji i ograničenje u vezi sa dobom godine za izlov. Kod nas naseljava, osim Dunava, Savu, Tisu, Veliku Moravu i deo Zapadne Morave. Pre nekoliko godina u Dunavu u Bugraskoj i Rumuniji je ubačeno 50.000 kečiga, kako bi se ova vrsta održala.

Riblji fond smanjen i deset puta

Na pojedinim lokalitetima, riblji fond je smanjen i deset puta, kaže Ljubomir Pejčić iz Ujedinjenih ribolovaca Srbije i dodaje da je konstantan pad brojnosti. Kada je reč o kečigi, traži se zabrana izlova na pet godina. Dodaje da će se rezultati videti, ali da to neće biti dovoljno da se potpuno oporavi populacija. "Ukoliko ne bude dovoljno, može se produžiti zabrana na još pet godina", napominje Pejčić.

Kečigi je mesto u reci, a ne na vašem tanjiru

Poruka onih koji se bave ovom tematikom je: "Kečigi je mesto u reci, a ne na vašem tanjiru". "Poslali smo dopis Ministarstvu zaštite životne sredine, gde smo izneli podatke i naglasili da imamo podršku i Ujedinjenih ribolovaca Srbije, ali i Asocijacije alasa Srbije. Zahtevamo izmenu Pravilnika i zabranu od minimum pet godina. Očekujemo odgovor, jer zahtev dodatno podupire i to što je JP Srbijašume zabranilo izlov na svoja tri ribolovna područja na izlov kečige tokom ove i sledeće godine", rekla je Milena Dragović iz Svetske organizacije za prirodu (WWF).


Izvori

RTV


Tagovi

Kečiga Zabrana izlova Stara Pazova WWF Milena Dragović Ljubomir Pejčić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.