Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KLUB 100P plus
  • 28.01.2019. 10:00

15. Seminar na Tari: Otvoreno o izazovima poljoprivrede

Jedna od glavnih tema ovog seminara je šta je registrovano poljoprivredno gazdinstvo i ko je to poljoprivrednik? Seminar na Tari traje od 27. januara do 2. februara.

Foto: Verica Matić
  • 477
  • 29
  • 1

Zimski seminar farmera u organizaciji Kluba poljoprivrednih proizvođača 100P plus i ove zime održava se na Tari, sa malom razlikom. Naime, ove godine manifestacija slavi 15 godina postojanja. Seminar se održava u hotelu Omorika na Tari u periodu od 27. januara do 2. februara. 

Jedan od najprestižnijih seminara otvorio je predsednik udruženja Vojislav Malešev, koji je prisutne poljoprivrednike pozdravio i tom prilikom se zahvalio svima koji su tu od početka i podsetio da se seminar po 13. put održava na Tari.

Najavio je posetu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, koji će ovaj događaj posetiti u petak 1. februara. Takođe, biće i predavanja o IPARD-u, zemljištu, nacionalnim merama Vlade. U četvrtak će manifestaciju upriličiti predstavnici Poreske uprave, koji će govoriti na temu poreza na prenos apsolutnih prava, kao i predstavnici ambasada Holandije i Španije. 

Malešev: Šta je registrovano poljoprivredno gazdinstvo i ko je to poljoprivrednik?

"Shvatio sam da su problemi poljoprivrednika od početka organizovanja seminara do danas manje-više ostali isti ili su se povećali, što znači da se ne rešavaju ili se veoma sporo rešavaju," naglasio je ovom prilikom Malešev.

Malešev je podsetio da se licitacije za poljoprivredno zemljište ne sprovode kako zakon nalaže i da niko za to ne odgovara. Refakcije za gorivo nisu ni na vidiku, a glavna tema ovog seminara je i šta je registrovano poljoprivredno gazdinstvo i ko je to poljoprivrednik?

Uvezeno poljoprivredne mehanizacije u iznosu od 135 miliona evra

Marko Stojanović, generalni sekretar Udruženja uvoznika poljoprivredne mehanizacije, koje postoji već 11 godina, ovom prilikom je izneo zanimljive podatke o uvozu nove i polovne mehanizacije u protekloj 2018. godini. Kako je Stojanović naveo na osnovu informacija Izveštaja sa carine uvezeno je poljoprivredne mehanizacije u iznosu od 135 miliona evra, od toga 100 miliona se odnosi na novu mehanizaciju i 35 miliona na polovnu mehanizaciju. Najveća potražnja naših poljoprivrednika je za obnovom mehanizacije: kombajna, potom traktora, kao i priključnih mašina. Ove godine se dosta očekuje od fondova (IPARD kao i Prosperitati).

"Prošle godine je bilo dosta raznih podsticaja, država je na tom polju učinila mnogo, preko fondova (Prosperitati i IPARD), svako ko je hteo imao je mogućnost da obnovi mehanizaciju", istakao je Stojanović. 

Udruženje je u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja uspelo da izdejstvuje da se kolica za kombajne, hedere, pomoćne hedere ne moraju registrovati posebno kao vučno vozilo. Za poljoprivrednike koji imaju stare traktore, obavezna homologacija starih mašina na kojima su dograđivane kabine ili zaštitini ramovi, pomerena je na 1. januar 2022. godine

Više novca u svim konkursnim linijama Pokrajine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević je pozdravio posvećenost Udruženja na razvoju i unapređenju poljoprivrede koji se ogledaju tokom cele godine u vidu stručnih predavanja, ekskurzija, savetovanja i tribina. Ovom prilikom je sve prisutne podsetio na mere i podsticajna sredstva Pokrajinskog sekretarijata za 2019. godinu i već krajem januara, početkom februara, najavio nove konkursne linije. 

"Pokrajinski sekretarijat podržava sve aktivnosti Udruženja 100P plus i kroz našu konkursnu liniju svakako ovo udruženje prepoznajemo i podržavamo. Zadovoljstvo mi je da uvek porazgovaramo o aktuelnim temama, zajednički interes nam je da učinimo poljoprivredu uspešnijom i inovativnijom, a samim tim i profitabilnijom," naveo je Radojević.

Radojević: U 2019. iz pokrajinske kase 35% više novca agraru

Politika Pokrajinske Vlade je da sve fondove koordinira kroz zajedničke aktivnosti sa sekretarijatom za poljoprivredu, kako bi poljoprivrednici lakše ušli u investiciju i samim tim unapredili svoje poslovanje. Ovo se pokazalo kao najbolji model subvencionisanja. Primećeno je i značajno interesovanje poljoprivrednika za ove mere u odnosu na iste u toku prethodnih godina.

"Zahvaljujući ovom Udruženju shvatili smo značaj podrške mini kraft pivarama i njihovog subvencionisanja, kako bi došli do najsavremenije opreme koja je neophodna za proizvodnju piva. A ono što smo naglasili prošle godine, upravo na bazi razgovora i otvorenih tema na ovom seminaru, jeste to da je Pokrajina prepoznala subvencionisanje i proizvodnju hmelja", zaključio je Radojević.

Ovo je ujedno i jedinstvena prilika gde poljoprivrednici mogu postaviti pitanja nadležnim državnim institucijama i dobiti odgovore. Jedno od pitanja bilo je i pitanje o plaćanju računa naknada o odvodnjavanju poljoprivrednog i građevinskog zemljišta. Živo će biti ovih dana na Tari, pa ukoliko ste u prilici, do petka (02. februara) imate vremena da razmenite iskustva, pitanja i probleme sa kolegama u agraru.


Foto prilog


Tagovi

Seminar KLUB 100p plus Vuk Radojević Marko Stojanović Vojislav Malešev


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/