• Kongres pčelarstva
  • 13.11.2019. 11:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

4. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda - stižu stručnjaci iz Turske i Velike Britanije

Glavni akcenat ovog 4. Kongresa stavljen je na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz Organizacionog odbora Kongresa.

Foto: Pixabay/kreedy
  • 76
  • 4
  • 0

Sarajevo će ovog vikenda ugostiti istaknute eksperte iz sektora pčelarstva, proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda iz zemlje i sveta.

Naime, 4. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa međunarodnim učešćem najavljen za 16. i 17. novembar, već je dobio potvrde istaknutih stručnjaka i nosilaca aktivnosti u pčelarstvu iz susednih zemalja, a očekuju se i predavači iz Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kongres će biti prilika za diskusiju o šansama za jačanje sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade meda kao i o mogućnostima i preprekama za izvoz i veću prepoznatljivost bosanskohercegovačkog meda u regionu i svetu. Glavni akcenat ovog 4. Kongresa stavljen je na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz Organizacionog odbora Kongresa.

"Ove godine imamo prijavljeno više od 30 radova autora koji će biti prezentovani u nekoliko grupa: apiterapije i standardizacije pčelarskih proizvoda, patologija pčelinjih zajednica, kvalitet pčelinjih proizvoda, marketing, zahtevi kvaliteta, naučna istraživanja u različitim oblastima pčelarstva", objašnjavaju organizatori.

Glavni cilj kongresa je da se putem međusobnog povezivanja akademske zajednice, poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije i iskusnih pčelara i prezentovanjem znanja i iskustva iz oblasti pčelarstva, pčelarske prakse, prerade pčelinjih proizvoda i apiterapije doprinese razvoju pčelarstva u BiH, ali i kompletnom regionu. 

Jedan od ciljeva Kongresa je i podizanje svesti ukazivanje na osnovne nedostatke institucionalnog i pravnog okvira u sektoru pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda i preporučivanje efikasnih rešenja.

Kongres će se održati u hotelu Holivud na Ilidži, a više informacija potražite na ovom linku


Tagovi

Kongres pčelarstva Apiterapija Stručnjaci Sarajevo


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li neko zna koja je ovo vrsta kruške... Drvo je staro više od 100 godina. Plod je više okrugao, a... Pročitaj celu belešku »