• Kongres pčelarstva
  • 13.11.2019. 11:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

4. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda - stižu stručnjaci iz Turske i Velike Britanije

Glavni akcenat ovog 4. Kongresa stavljen je na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz Organizacionog odbora Kongresa.

Foto: Pixabay/kreedy
  • 69
  • 4
  • 0

Sarajevo će ovog vikenda ugostiti istaknute eksperte iz sektora pčelarstva, proizvodnje i prerade pčelinjih proizvoda iz zemlje i sveta.

Naime, 4. Kongres pčelarstva i pčelinjih proizvoda sa međunarodnim učešćem najavljen za 16. i 17. novembar, već je dobio potvrde istaknutih stručnjaka i nosilaca aktivnosti u pčelarstvu iz susednih zemalja, a očekuju se i predavači iz Turske i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Kongres će biti prilika za diskusiju o šansama za jačanje sektora pčelarstva i proizvodnje i prerade meda kao i o mogućnostima i preprekama za izvoz i veću prepoznatljivost bosanskohercegovačkog meda u regionu i svetu. Glavni akcenat ovog 4. Kongresa stavljen je na apiterapiju i standardizaciju pčelinjih proizvoda", poručuju iz Organizacionog odbora Kongresa.

"Ove godine imamo prijavljeno više od 30 radova autora koji će biti prezentovani u nekoliko grupa: apiterapije i standardizacije pčelarskih proizvoda, patologija pčelinjih zajednica, kvalitet pčelinjih proizvoda, marketing, zahtevi kvaliteta, naučna istraživanja u različitim oblastima pčelarstva", objašnjavaju organizatori.

Glavni cilj kongresa je da se putem međusobnog povezivanja akademske zajednice, poljoprivrednih proizvođača, prehrambene industrije i iskusnih pčelara i prezentovanjem znanja i iskustva iz oblasti pčelarstva, pčelarske prakse, prerade pčelinjih proizvoda i apiterapije doprinese razvoju pčelarstva u BiH, ali i kompletnom regionu. 

Jedan od ciljeva Kongresa je i podizanje svesti ukazivanje na osnovne nedostatke institucionalnog i pravnog okvira u sektoru pčelarstva i proizvodnje pčelinjih proizvoda i preporučivanje efikasnih rešenja.

Kongres će se održati u hotelu Holivud na Ilidži, a više informacija potražite na ovom linku


Tagovi

Kongres pčelarstva Apiterapija Stručnjaci Sarajevo


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi