Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novosadski sajam
  • 09.05.2015. 16:35

82. Poljoprivredni sajam otvorio svoje kapije!

Zaposleni na sajmu, grad Novi Sad i svi Novosađani, pokrajina, republika - svako treba da učini napor da Poljoprivredni sajam, koji je institucija za sebe opstane u teškim vremenima za celokupnu sajamsku aktivnost u Evropi pa i šire.

  • 435
  • 42
  • 0

Na Novosadskom sajmu otvoren je 82. Međunarodni poljoprivredni sajam. Najveća izložba agrobiznisa u jugoistočnoj Evropi, kako vole da kažu organizatori. Na novosadskom sajmištu je više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja. Značajna izložba stoke i najreprezentativnije izlaganje poljomehanizacije, uglavnom su najznačajniji podaci koji se spominju u vezi sa ovogodišnjim poljoprivrednim sajmom.

Ministar finansija Dušan Vujović koji je otvorio sajam iskoristio je priliku da od stranih investitora sazna koliko su zadovoljni uslovima poslovanja kod nas. "Investitori od nas traže predvidivost uslova poslovanja, predvidivost rešavanja svih imovinsko-pravnih odnosa, a to su stvari koje rešavamo sa investitorima iz drugih oblasti privrede", kazao je Vujović.

Inače, novinare koji izveštavaju sa Poljoprivrednog sajma začudila je informacija da će sajam otvoriti ministar finansija. Komentar koji nije bio usamljen mogao bi se objedinjeno formulisati: "Sajam otvara ministar finansija, a suvencije u agraru - nikad manje".

Ministarka pohvalila tradiciju Sajma

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković na ceremoniji otvaranja podnela je poljoprivrednicima svojevrstan ekspoze šta je ministarstvo kojim rukovodi, uradilo u prvoj godini svoga rada. U uspehe ubraja Strategiju razvoja poljoprivrede i Zakon o predžetvenom finansiranju. Kaže, mogli su i više da ih poplave nisu omele. Za Poljoprivredni sajam ima samo reči pohvale. "Jako sam srećna i ponosna što je ovaj sajam kroz dugu istoriju uspeo da očuva svoj kredibilitet. Svoj renome. Na međunarodnom ali i na domaćem nivou", kazala je Bošković.

Međutim, treba se osvrnuti i na ono što na Poljoprivredno sajmu zaslužuje poboljšanje. Iz godine u godinu izložba stoke koja je važen segment sajma sve je skromnija. Ove godine je bilo čak i bojkota iz centralne Srbije. Da za to postoji opravdanja potvrđuje i predsednica Centralne asocijacije proizvošača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

"Izložba stoke na Poljoprivrednom sajmu je ove godine daleko oskudnija nego predhodnih godina. Sve ukazuje na to da će se i narednih godina nastaviti taj trend. Objašnjanje je jednostavno. Imamo lošu i nakaradnu agrarnu politiku. Stočari to svakog dana osećaju. Kako koji ministar dođe, menja agrarnu politiku. Nemamo stabilnosti u proizvodnji. Ministarstvo nije stvorilo ambijent kojim bi proizvođači bili zadovoljni. U ovoj godini očekujemo još veći pad u proizvodnji mleka, takođe u tovilištima će biti daleko manji broj životinja. Ovo je najveća kriza u našoj stočarskoj proizvodnji. Zato i ne čudi činjenica da izlagači koji su svake godine bili na sajmu ove godine ne pokazuju svoja grla. Problemi su naravno i sa Novosadskim sajmom: sa smeštajem stoke, mužom, obezbeđenjem sena i slame i drugim stvarima, na koja su izlagači, kojih ove godine nema, ukazivali godinama", konstatuje Sanja Bugarski.

Odvezite se kući novim Belarusom!

Sajam je i ove godine za sve posetioce organizovao nagradnu igru. Glavna nagrada je traktor Belarus 320 čiji je darodavac kompanija Agropanonka MTZ Finke iz Novoga Sada. Sve što treba da uradite da biste učestvovali u nagradnoj igri je da ulaznicu s popunjenim ličnim podacima ubacite na za to predviđeno mesto i da držite palčeve do četvrtka, 14. maja, kada će biti izvučen najsrećniji dobitnik.

I Agroklub promoterke dele poklone

Kako bismo boravak na sajmu posetiocima učinili još zanimljivijim, od 9. do 13. maja sajmom će šetati zgodne Agroklub promoterke s kojima svi koji žele mogu da se fotografišu i osvoje poklon! Ako vas zaustave, nemojte bežati, već osvojite majicu i kapu za suprugu, devojku, sestru, mamu... ili pak za sebe! Sve što treba da uradite je da podelite fotografiju sa svojim prijateljima na Fejsbuju i obavezno da je označite heštegom #agroklub. Zatim brojte svoje lajkove jer svakog dana 3 korisnika, koji skupe najviše lajkova, dobijaju Agroklub majicu i kapu!

Agroklub će biti tu da izvesti sa svake značajnije manifestacije na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu, tako da očekujete još sadržaja na ovu temu. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu traje do petka 15. maja. Kapije su otvorene od 9-19 časova. Pojedinačne ulaznice su 500 dinara, kolektivne 350 a đaci, studenti i penzioneri će za ulazak na sajam morati da izdvoje 200 dinara.


Foto prilog


Tagovi

Poljoprivredni sajam Dušan Vujović Snežana Bogosavljević Bošković Novi Sad Zakon o predžetvenom finansiranju Strategija razvoja poljoprivrede Agrobiznis Belarus Traktor Izložba stoke Izložba mehanizacije Promoterke


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."