Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam Agra u Gornjoj Radgoni
  • 01.09.2017. 10:30

Agra - autohtono, zdravo i održivo

Povezivanje srednjoevropskih zemalja sa Kinom i lokalna održiva proizvodnja autohtonih proizvoda bila su dominantne teme na ovogodišnjoj AGRI.

Foto: Đorđe Simović
  • 311
  • 21
  • 0

Jubilarni 55. poljoprivredno-prehrambeni sajam AGRA u Gornjoj Radgoni u Sloveniji i ove godine je opravdao svoј visoko rangiran status, ponudivši posetiocima brojne novitete poljoprivrede i prehrambene industrije. Naravno, nezaobilazne su bile atraktivne izložbe domaćih životinja i oglednih zasada.

Od subote 26. do četvrtka 31. avgusta pod sloganom "Tradicionalno svež" predstavilo se više od 1.800 izlagača iz 36 država. Najvažniji poslovni događaj bio je susret predstavnika srednjoevropskih država сa delegacijom Kine nazvan - 16+1. Ova zemlja ujedno je bila i zemlja partner, koja je sa državnim i pokrajinskim izložbama predstavili brojne regione te velike zemlje.

Proizvodi lokalno i održivo

Posebna pažnja na sajmu AGRA u godini održivog razvoja bila je usmerena na lokalno proizvedenu hranu kao deo turističke ponude, održivoj poljoprivredi i upravljanju šumama, kao i savremenu produktivnu poljomehanizaciju za održivu poljoprivredu.

Osim spomenutih događaja, na AGRI su predstavljeni vodeći svetski brеndovi poljoprivredne i šumarske mehanizacije, novosti na području opreme i sredstava za preradu ekološki prihvatljivih proizvoda. Poseban naglasak je bio na vrhunskim prehrambenim proizvodima slovenačke prehrambene industrije, kao i proizvoda iz dopunskih delatnosti seoskih domaćinstava.

Na stručnim skupovima, izložbama, savetovanjima i poslovnim susretima predstavile su se najvažnije državne, komorske, privredne i stručne institucije. Poseban kvalitet sajma čini predstavljanja autohtonih domaćih životinja: goveda, konja, prasadi ovaca i koza. Predstavile su se i grupacija pčelarstva, malih životinja kao i riba u ribnjaku.

Upriličene su i zanimljive radionice i vođene demonstracije u središnjem sajamskom vrtu, na permakulturnom i oglednom vrtu, kao i u višegodišnjim zasadima hmelja, slovenačkih autohtonih sorti vinove loze, kao i starih sorti jabuka.

Posebna pažnja bila je usmerena na lokalno proizvedenu hranu

16 + 1

Slovenija, kao predsedavajuća grupe 16 + 1 za područje šumarstva, ove godine je bila domaćin 12. poljoprivredno-trgovačkog foruma između Kine i država Srednje i Istočne Evrope. To će bio jedan od najvažnijih događaja u Sloveniji ove godine, na kojem su učestvovale političke i privredne delegacije iz 16 država.

Politički dеo foruma održao se u petak, 25. avgusta na Brdu kod Kranja. Tamo je upriličena ministarska konferencija pod nazivom "Važnost lanaca ishrane na lokalnom i globalnom nivou". Članice asocijacije 16 + 1 su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Letonija, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Srbija.

Korporativni susret MEET4BUSINESS AGRA 2017.

Mariborska razvojna agencija / Enterprise Europe Network organizovala je 29. avgusta korporativni susret "MEET4BUSINESS AGRA 2017". To je bila jedinstvenu prilika za preduzeća, privrednike, organizacije i zainteresovane pojedince da uspostave kontakte i razmene iskustva sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Slovenije i evropskih država.

Program je omogućio individualne sastanke sa potencijalnim partnerima na bazi unapred izabranih susreta. Tematska područja su pokrivala: ishranu, poljoprivredu i mehanizaciju, održivi turizam, šumarstvo, ambalažu i tehniku pakovanja.

Kulinarstvo, vina i tržnica

Na izložbenom prostoru Privredne komore, Komore poljoprivrednih i prehrambenih preduzeća, kao i na izložbenim prostorima pojedinih izlagača predstavljeni su nagrađeni proizvodi sa međunarodnih ocenjivanja mesnih i mlečnih proizvoda, bezalkoholnih pića i meda.

"Vino Slovenija" iz Gornje Radgone predstavilo je najbolja vina kroz stručno vođene individualne degustacije. U vinskom hramu vina je predstavljena ovogodišnja 21. vinska kraljica Slovenije, Maja Žibert.

"Agrina tržnica" organizovala je prodaju jedistvenih slovenačkih prehrambenih proizvoda, a u "Agrinoj kuhinji" posetioci su prisustvovali pripremi zdravih jela, a mogli su i da degustiraju kulinarske specijalitete iz Pomurja i cele Slovenije.

AGRA u brojevima

1.820 izlagača
36 država
24.000 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
29.000 m2 spoljnih izložbenih površina
3.000 m2 izložbenog prostora sa životinjama
15.300 m2 oglednih zasada i manjež
Ukupno 71.300 m2 izložbene površine
Sajam AGRA je 2016. godine posetilo 123.000 posetilaca.

Izlagači iz Srbije

Na AGRI su se predstavli i sledeći izlagači iz Srbije: "Agroferocoop" doo, "AgroServis", "Biofor System" doo., Institut za kukuruz "Zemun Polje", "Jomapeks" d.o.o., "ABC", Institut za ratarstvo i povrtarstvo i "Lajucso Kft".

Foto: Đorđe Simović


Foto prilog


Tagovi

Agra Slovenija Sajam Gornja Radgona


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."