Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AGRA 2022
  • 24.08.2022. 13:30
  • Gornja Radgona, Slovenija

AGRA u Gornjoj Radgoni okupila veliki broj posetilaca - mladi su u fokusu

Ovogodišnje, jubilarno, 60. izdanje slovenskog sajma AGRA okuplja 1.750 izlagača iz 31 zemlje. Fokus je na mladima i poljoprivredi budućnosti.

Foto: Jure Zauneker
  • 96
  • 93
  • 0

Dugoočekivana kiša došla je kao blagoslov i na jubilarno 60. izdanje Međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajma AGRA koja je otvorena u slovenačkoj Gornjoj Radgoni u subotu, 20. i traje do četvrtka, 25. avgusta. 

Poznato je da padavine inače ne ometaju posetioce ovakvih manifestacija jer tada se u polju ne može raditi pa bez griže savesti mogu da obiđu sajam, uzduž i popreko. A da je tako i na ovogodišnjoj Agri, koju organizuje Pomurski sejem, potvrdio nam je portparol sajma Miran Mate, koji kaže kako su više nego zadovoljni.

"Možemo reći da je ove godine posećenost kao pređašnjih, pretpandemijskih. Verujem da ćemo postići broj od 120.000 posetilaca koliko ih je bilo 2019", optimistično navodi. 

Mladi i inovacije u fokusu

Ovogodišnja AGRA okuplja 1.750 izlagača iz 31 zemlje, a zemlja partner je Japan koja se predstavlja inovacijama u ribarstvu. Dakle, u fokusu manifestacije je Evropska godina mladih te Međunarodna godina ribarstva i akvakulture koju su proglasile Ujedinjene nacije. 

Moderna mehanizacija posebno je interesantna mladim poljoprivrednicima

"Mladi su spremni za nove trendove, inovacije, digitalizaciju i poljoprivredu budućnosti. Sve je veći udeo mladih koji se opredeljuju za poljoprivredu, posebno organsku. Kroz događnja na sajmu želimo da im pokažemo dobre prakse", ističe Mate otkrivši kako se na sajmu održava više od sto različitih događanja.

Tu su i okrugli stolovi, prezentacije, poslovni sastanci, a glavna pažnja je posvećena strateškom dokumentu Zajedničke poljoprivredne politike u razdoblju 2023.-2027., koji će, kako ističu organizatori, krojiti sudbinu slovenačke poljoprivrede.

Prilikom otvaranja manifestacije, slovenska ministarka poljoprivrede Irena Šinko, naglasila je: "Važno je da se na sajmu predstavi savremena mehanizacija koja predstavlja budućnost poljoprivrede te da se poljoprivrednici edukuju. Savremene tehnologije u budućnosti nam mogu pomoći i u suočavanju s klimatskim promenama koje će biti ključni izazov za poljoprivredu u budućnosti."

Klimatskim promenama se treba prilagoditi 

Zadovoljni izlagači 

A da savremene mehanizacije ne nedostaje, pobrinuli su se brojni izlagači među kojima je i Austro Diesel.

"Posećenost je jako velika iako je vreme kišovito. Istina, nismo prodali mnogo traktora, ali interes je zaista veliki", otkriva nam Nenad Stepanić, regionalni direktor prodaje za Balkan. Kaže, u Radgoni su prvi put izložili kompletnu seriju Massey Ferguson traktora, odnosno MF 8700 S, MF 7700 S, MF 6700 S, MF 5700 S, MF 3700 F, MF RB balirke za okrugle bale kao i kosilice. 

Kaže, u Austro Diesel-u nemaju problema s isporukom mehanizacije zbog nedostatka delova.

"Srećom, imamo veliko skladište. Naručili smo 1.300 traktora pa nismo bez robe. Istina, kupci koji naručuju specijalne mašine, moraju da čekaju neko vreme za isporuku", zaključuje. 

Cela serija je tu 

I u Lemkenu su više nego zadovoljni ovogodišnjim izdanjem sajma AGRA.

"Puno je posetilaca, ali i upita, posebno za novi, Steketee međuredni kultivator", otrkiva nam prodajni predstavnik ove kompanije Slavko Kralj

AGRA u brojkama 

1.750 izlagača
31 država
24.500 m2 izložbenog prostora u sajamskim halama
28.000 m2 izložbenih površina na otvorenom
3.000 m2 izložba životinja
15.300 m2 oglednih zasada, manjež
Ukupno 70.800 m2 izložbene površine

Ne nedostaje ni zabave 

Osim vrlo sadržajne izložbe poljomehanizacije, treba spomenuti da je slovenska AGRA mesto okupljanja svih agrarnih sektora, od ratarstva preko povrtarstva i stočarstva do šumarstva, a nudi sadržaj i za agro hobiste kao i zaljubljenike u alternativnu poljoprivredu. Na ovom prostoru je Permakulturni centar Pomurskog sajma postavio oglednu baštu sa pčelinjakom, zasad park šume kao i starih sorti jabuka i vinove loze. Zainteresovani takođe mogu da nauče nešto više i o biodinamičkoj poljoprivredi. 

Permakulturni vrt izdržao je sušnu sezonu 

Kao i do ovih godina, na sajamskom se prostoru prikazaju i stručne prezentacije govedarstva, konjarstva, malih životinja kao i izložba autohtonih rasa slovenačkih domaćih životinja.

Tu je, naravno, i bogata ponuda poljoprivrednih proizvoda sa malih gazdinstava.

Svakodnevno se prikazuju i revije domaćih životinja, a ima i mesta za zabavu što garantuje takmičenje u povlačenju užeta, muzički program i slično. 

Svakodnevno se prikazuju i revije domaćih životinja

Radno vreme i ulaznice 

Radno vreme sajma za posetioce je od devet do 18 sati.

Parking je besplatan

Ne nedostaje i zabave

Ako nećete biti u prilici prošetati sajmom, svakako pogledajte galeriju fotografija koja se nalazi ispod teksta

Cene jednodnevnih ulaznica

  • odrasli - 8,00 €
  • učenici, studenti - 5,00 €
  • grupe preko 20 osoba - 6,00 €
  • grupe preko 20 osoba (učenici, studenti) - 4,00 €
  • Za decu do šest godina i osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima ulaz se ne naplaćuje.

Foto prilog


Tagovi

AGRA 2022 Gornja Radgona Pomurski sejem Lemken Austro Diesel Miran Mate Irena Šinko Nenad Stepanić Slavko Kralj


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P