Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agromek 2018
  • 28.11.2018. 18:00

Agromek 2018 - najveći sajam severa Evrope

Upravo ovih dana u Danskoj se odvija najvažniji poljoprivredni sajam severne Evrope. Posetili smo Agromek 2018 i donosimo utiske i pregršt fotografija.

Foto: Vedran Stapić
  • 148
  • 46
  • 0

Agromek, poljoprivredni sajam u Danskoj vodeći je događaj ovog tipa na severu Evrope, a traje četiri dana - upravo ovih dana od 27. do 30. novembra 2018. Ova manifestacija inače se održava svake druge godine već četiri decenijev na sajamskom prostoru MCH Messecenter Herning koji se nalazi u srednjem delu ove najjužnije nordijske zemlje.

Različita globalna naunča istraživanja ovu zemlju označavaju kao najbolju za život, a njene stanovnike najsrećnijim na svetu. Vrlo su pristupačni, pristojni, ljubazni i spremni da pomognu, ali istovremeno i profesionalni i predani. Gotovo svi govore engleski. Duhoviti su, a pažnju posvećuju sitnicama, detaljima koji život znače. Ništa se ovde ne prepušta slučaju.

Takav je i sajam. Na visokom nivou i idealne veličine za celodnevni obilazak. Tu je i gastro ponuda, kao i bogati program predavanja i konferencija. Cene hrane i pića su za naše pojmove visoke, ali to ne treba da čudi, jer je Danska zemlja sa visokim standardom. Imaju visoka primanja, pa i trošak rada diže cene ugostiteljskih usluga.

Sve navedene osobine Danaca ogledaju se i u produktivnosti, što potvrđuje podatak da su svrstani u top 10 najproduktivnijih zemalja sveta. 

Sajamski prostor MCH Messecenter sastoji se od niza hala koje su dobro povezane i označene, kako bi se posetioci lakše orjentisali. Zanimljivo je da prema poslednjim analizama 80% posetilaca sajma čitav dan provede na njemu. Da su pronašli dobitnu formulu razvoja sajma, povrđuje i podatak da je 93% izlagača anketiranih 2016. izjavilo da će na njemu izlagati i ove godine.

Više od 500 izlagača i 40.000 posetilaca

Agromek svojim obimom i posećenošću pripada u red većih i značajnijih poljoprivrednih priredbi u Evropi, pa tako privlači i sve značajnije brendove kojima je agrar Skandinavije ciljano tržište.

Sajmom dominira poljoprivredna mehanizacija, ali tu su i paviljoni na teme proizvodnje energije, opreme za stočare, hala za izložbu stoke, velika ponuda opreme za obradu i preradu žitarica, prostori za predstavljanje preduzetničkih projekata u agraru kao i deo mehanizacije za graditeljstvo i održavanje zelenih površina i parkova.

Sajamski prostor sastoji se od 13 paviljona, koji osigurava vrlo prijatan izložbeni prostor za više od 540 izlagača. Tokom održavanja prošlog sajma 2016. godine zabeležili su 41.688 posetilaca, od kojih je više od 13% bilo iz 70 država sveta.

Najgušće naseljena zemlja ovog dela Evrope

Danska je sa 5.5 miliona stanovnika i površinom od 42.924 km² najgušće naseljena zemlja ovog dela Evrope. Njihova valuta je danska kruna (DKK). Zanimljivo je da su uvođenje zajedničke evropske valute odbili na referendumu još pre oko 20 godina.

Poljoprivreda je važan deo života ove zemlje, a posebno su poznati po izvozu svinjetine, morske ribe i žitarica, pa s obzirom na produktovnost, ne čudi da imaju ovako značajan poljoprivredni sajam.

Pogledajte šta smo na sajmu Agromek zabeležili našom kamerom.


Foto prilog


Tagovi

Agromek Herning Danska Sajam


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)