Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba ručnih radova
  • 09.07.2018. 14:00

Bačka Palanka: Etno šor okupio više od 50 izlagača

Posetioci koji su prošetali bačkopalanačkim Etno šorom i ove godine imali su priliku da vide bogatu ponudu, s obzirom na to da je svoje proizvode predstavilo 50 izlagača.

Foto: Rada Milišić
  • 316
  • 17
  • 0

U okviru, sada već prepoznatljive, manifestacije Dunavski bal, koju Turistička organizacija opštine Bačka Palanka organizuje tradicionalno početkom jula u centru grada, upriličena je izložba ručnih radova, prezentacija starih zanata, promocija tradicionalnih jela, organskih proizvoda. U dve reči - Etno šor.

Prema rečima nadležnih iz Turističke organizacije, ove godine Etno šor je okupio više od 50 izlagača iz opštine Bačka Palanka, a odazvala su se i udruženje iz Beograda, Novog Sada, Srbobrana, Subotice, Bačkog Petrovca, Inđije, Futoga, Kikinde i Čortanovaca.

Peruške, kolači i ručni radovi

Svoj štand na ovogodišnjoj manifestaciji bogato su opremile članice Aktiva žena iz Pivnica. "Donele smo ručne radove, ali i kolače, rezance i flekice za supu, sve su to domaći proizvodi. Posetioci zastanu, razgledaju, probaju, pitaju za recepte, ali mi smo donele i nešto što sigurno nema na drugim štandovima, a to su peruške od guščijeg perja. Mlađe domaćice ne znaju za šta služe, ali starije, iskusnije znaju da su ove peruške najbolje za premazivanje štrudli, kiflica, peciva. Koristile su ih naše bake, a i danas u mnogim kuhinjama, bar je tako u našem selu, domaćice koriste perušku, a ne industrijske četkice izrađene od plastike. U Pivnicama ima domaćinstava koje u svom dvorištu gaje guske , te nije problem od nekoliko pera napraviti perušku koja se nakon upotrebe opere mlakom vodom i traje godinama", rekla nam je Ana Valašek.

Dekupaž, nakit i narodna nošnja

Bačkopalančanka Željka Bobaček pokazala je posetiocima ove manifestacije koliko je vešta kada je u pitanju dekupaž. "Volim ručne radove, a prvo sam se bavila izradom nakita. Pre 13 godina zainteresovala sam se za dekupaž tehniku, što je u našoj sredini bila potpuna novina. Ovom tehnikom radila sam tacne, svećnjake, različite kutije, stočiće.  Osim toga volim i da restauriram stari nameštaj. Zadovoljstvo je kada stvarima koje već odavno nemaju upotrebnu vrednost vratite stari sjaj", objašnjava Željka.

Dekupaž
Željka se pre 13 godina zainteresovala za dekupaž

Nakit koji izrađuje Slavica Jerković iz Bačke Palanke je unikatan i originalan , a kako nam je objasnila, pravi ga od perli, čeških kristala, različitih biserčića."Uvek volim da napravim nešto novo, tako sam i na ovaj Etno šor donela narukvice koje ovo tehnikom rade samo Ruskinje. Potrebno je dosta vremena da se nižu perlice, a onda se uheklavaju u krug. Mesec dana sam proučavala ovaj način izrade i sada imam raznovrstan nakit", ispričala nam je Slavica dodajući kako je zajedno sa koleginicama uredila štand udruženja Zlatne ruke, želeći da eksponatima stare narodne nošnje i ručnih radova istakne neprolaznu lepotu prošlosti.

Nakit od kože, lutke i vojvođanski motivi

Mima Pandurov skrenula je pažnju posetilaca raznovrsnim  nakitom od kože i lutkama izrađenim od prirodnih materijala, a kako kaže - to joj je dugogodišnji  hobi: "Imala sam 12 godina kada sam napravila prvu lutku, a evo sve do danas radim za svoju dušu u jednom kutku stana, s obzirom na to da nemama drugi prostor kao radionicu. Nije lako raditi sa kožom i praviti nakit, ali ja to volim".

Iz Futoga stigla je Milena Petrović sa svojim ručnim radovima - reljefnim slikama na gipsu, rađenim uglavnom akrilnim bojama na kojima dominiraju  prepoznatljivi vojvođanski motivi.  

Organizatori su se potrudili da animiraju i najmlađe posetioce, te je u okviru prezentacije starih zanata  za njih organizovana radionica "Saračko sokače", kako bi se upoznali sa prirodnim materijalima i načinom izrade predmeta od kože.

Slatkiši
Bombone - neizostavni deo etno manifestacija

Svilene bombone i liciderska srca

Pored ručnih radova, na brojnim štandovima bilo je različitih slatkiša, svilenih, gumenih, žele bombona, medenjaka, alve, orasnica i nezaobilaznih liciderskih srca, bez kojih se manifestacije ove vrste ne mogu ni zamisliti. Da deca, ali i odrasli vole ove slatkiše koji imaju svoju posebnu draž, potvrdila nam je Mirjana Cvitanović iz Kikinde u čijoj se maloj zanatskoj radionici već 10 godina proizvode ove šarene i za sve generacije primamljive poslastice.


Foto prilog


Tagovi

Bačka Palanka Etno šor Dunavski bal 2018 Peruške Dekupaž Licidersko srce Nakit od kože


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao