Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kobasicijada
  • 07.02.2017. 18:45

Bačka Palanka: gurmanluk uz tamburaše

Festival domaćih kobasica, kulena i slanine, održan je 56. put u polojskoj šumi u Bačkoj Palanci. Manifestaciju je posetilo oko hiljadu građana, a najbolji proizvođači suhomesnatih proizvoda dobili su i vredne nagrade.

Foto: Rada Milišić
  • 2.588
  • 737
  • 0

Festival kobasice, kulena i slanine, popularna kobasicijada, održana je po 56. put u hrastovoj šumi na Poloju između Bačke Palanke i Čelareva. Kako nam je potvrdio Miloš Popov, čovek koji duže od pola veka učestvuje u organizaciji ove manifestacije, festival je okupio više od hiljadu posetilaca iz okolnih mesta, ali i brojnih gradova iz naše zemlje. Bilo je gostiju i iz inostranstva, a svi su se družili uz gurmanluke i muziku tamburaša.

Konkurencija jaka - 150 takmičara

"U takmičarskom delu sa svojim proizvodima učestvovali su proizvođači iz Bačke Palanke, Odžaka, Bačkog Petrovca, Novog Sada, Beograda, Vrbasa. Na svim stolovima bilo je suhomesnatih proizvoda za degustaciju, za goste smo kuvali pasulj, a posetioci su imali priliku i da sami na vatri peku kobasice", rekao je jedan od organizatora i članova komisije za izbor najboljih proizvoda Miroslav Popin, dodajući da je ove godine konkurencija bila jaka.

Proizvodi su bili odličnog kvaliteta, a tročlana komisija je nakon ocenjivanja nagradila najbolje. Prema njihovoj oceni najbolju kobasicu na ovogodišnjoj manifestaciji imao je Duško Medveđ iz Begeča, kulen Sava Dimitrijević iz Bačke Palanke, dok je najbolju slaninu doneo Danijel Ribarski iz Bačkog Petrovca.

Od Begeča do Tita i Jelcinja

Duško Medveđ prvi put je došao na ovu manifestaciju, doneo svoje proizvode, lepo se družio, dobio nagradu, mnogima podelio recepte i objasnio način kako da kod svoje kuće naprave kvalitetan i dobar proizvod.

"Ceo radni vek proveo sam radeći u mesnoj industriji. Često sam odlazio u inostranstvo, a u Moskvi sam obučavao majstore. Bio sam instruktor pripreme i aranžiranja mesa domaćim i stranim ugostiteljima. Pravio sam kulen i Titu i Jelcinju", kaže Medveđ.

Dodaje da je svojevremeno imao 1000 tovljenika pijetren rase. Sad je smanjio proizvodnju, ali ne odustaje od pripreme dobrih kobasica, kulena i slanine. Njegovi specijaliteti degustiraju se na trpezama u svim krajevima sveta.

150 takmičara predstavilo je svoje proizvode

Nije dovoljan samo recept

Medveđ kaže da nije dovoljno imati recept ispisan na papiru, jer dobri proizvodi zahtevaju čitav niz uslova koji se moraju ispoštovati, počev od ishrane svinja do odabira najkvalitetnije paprike mlevene bez peteljke, zatim pripreme belog luka, izbora creva, do temperature u pušnici i niza drugih faktora. Nakon četrdesetogodišnjeg rada i dokazivanja, Medveđ je rekao da je spreman da svima objasni, posavetuje i otvori vrata svoje pušnice te pokaže kako i na koji način on to radi.

Dobro meso i začini

Novak Miškov iz Bačke Planake ima 26 godina, a pehar je dobio za kvalitet kulena. Pripalo mu je drugo mesto.

"U našem domaćinstvu izrada suhomesnatih proizvoda je tradicija. Nema tajne kada je u pitanju recept, važno je dobro meso i začini, kao i mešanje. Ove godine zima je bila hladna, pa su suhomesnati proizvodi mogli dobro da se osuše i tako dobiju na kvalitetu", kaže Miškov.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Kobasicijada Kulen Slanina Duško Medveđ Novak Miškov Poloj Miroslav Popin Miloš Popov


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.