Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saradnja u poljoprivredi
  • 16.05.2016. 11:00

Budućnost srpskog agrara u organskoj proizvodnji

"Veliki potencijal za budući razvoj srpske poljoprivrede vidim u povećanju površina pod organskom proizvodnjom", rekla je Bogosavljević Bošković na otvaranju konferencije "Italija - Srbija partnerstvo u agrobiznisu".

  • 70
  • 3
  • 0

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković je na otvaranju konferencije "Italija - Srbija partnerstvo u agrobiznisu" na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ocenila saradnju dve zemlje u poljoprivredi kao intenzivnu, dodavši da je budućnost poljoprivrede Srbije u povećanju površina pod organskom proizvodnjom.

Istakla je da su Italija i Srbija potpisale sporazume koji omogućavaju bolji plasman poljoprivredno prehrambenih proizvoda, kao i da italijanske kompanije iz sektora poljoprivrede posluju u Srbiji. "Veliki potencijal za budući razvoj srpske poljoprivrede vidim u povećanju površina pod organskom proizvodnjom", rekla je Bogosavljević Bošković i dodala da površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji poslednjih pet godina postepeno raste, ali da bi mogla da bude mnogo veća.

Preradu organskih proizvoda treba jačati

Preradom organskih proizvoda u Srbiji se bavi samo 67 preduzeća. Najzastupljenija je prerada voća, navela je ministarka i dodala da se taj segment proizvodnje mora jačati uzimajući u obzir realno stanje tehničko-tehnološke opremljenosti poljoprivredno-prehrambenog sektora. Takođe je kazala da njeno ministarstvo poseban naglasak stavlja na podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Investiranje u sektor poljoprivrede je velika šansa za Srbiju, te je pozvala italijanske kompanije i proizvođače da investiraju u Srbiju.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ovom je prilikom podsetio da izvoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda Italije iznosi 37 milijardi evra i to zahvaljujući izvozu visoko kvalitetnih proizvoda koji su prepoznatljivi svima. On je dodao da će Italija pomoći Srbiji da investira u proizvodnju visokog kvaliteta.

Foto:bigstockphotos.com;aynur_sib


Izvori

beta.rs


Tagovi

Snežana Bogosavljević Bošković Italija Organska proizvodnja Prerada voća Investicije

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Festival gastronomije “Ukusi Vojvodine” održan je 5. i 6. novembra u jednom beogradskom tržnom centru. Gastronomski stručnjak Saša Mišić pripremao je rezance sa makom, a brojni izlagači promovisali su razne specijalitete, zimnicu i druge do... Više [+]