Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najveći svetski čobanac
  • 21.08.2016. 12:00

Čobanac za Ginisa stiže iz Vukovara!

U Vukovaru se danas kuva najveći čobanac na svetu, a tu je i Noćni sajam Porodično-poljoprivrednih gazdinstava!

  • 733
  • 33
  • 0

Osječanin, Denis Šoštarić, na Sportsko-rekreacionom centru, "Lijeva bara" u Vukovaru je danas skuvan najveći čobanac na svetu.

U obaranje svetskog rekorda upustio se poznati slavonski majstor kotlića i glavni kuvar Šoštarić sa njegovih 12 pomoćnika, a kuva ga u velikom kotliću koji je u Hrvatsku kamionom prebačen iz Bačke Palanke.

Šoštarić: Oboriću svetski rekord!

Ukoliko sve bude išlo po planu, Hrvatska bi mogla da postane nosilac Ginisovog rekorda u najvećem skuvanom čobancu.

Sve se odvija u okviru trodnevne manifestacije "Tamburaški kirbaj", koja je počela 19. avgusta a završava se danas. Tokom prva dva dana ove nesvakidašnje priredbe takmičili su se tamburaški sastavi za nagradu vrednu 10.000 kuna (oko 165.000 dinara), prenosi portal Glas Slavonije.

12.500 porcija i 4.650 litara čobanca

Čobanac će se prodavati u porcijama, a deo prihoda biće doniran u humanitarne svrhe.

Skuvano je 12.500 porcija, odnosno 4.650 litara čobanca, a za to je potrošeno 1.700 kilograma mesa. "Kotlić smo pozajmili od kolega iz Srbije, a u njemu su oni 2001. godine kuvali riblji paprikaš", kaže Šoštarić.

Prvo su odradili i probno kuvanje, kako kažu jer su morali da provere koliko je vremena potrebno da u kotliću provri voda. Toliki čobanac nikada nije kuvan odjednom, ni u Hrvatskoj, niti bilo gde u svetu, zato predlažemo da požurite u Vukovar. Kuvanje čobanca je počelo noćas u 4 sata, a kako se očekuje trebalo je da bude gotov oko 13 časova.

Šoštarić je istakao da podrška za ovaj poduhvat nije izostala jer imaju mnogo sponzora i donatora, a među njima je i Kabinet predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Nadaju se, pre svega odličnoj zabavi za sve one koji obožavaju slavonsku tamburašku muziku, pesme, ples i gurmanske specijalitete.

Noćni sajam Porodično-poljoprivrednih gazdinstava

"Kirbaj" je u petak i subotu obogaćen dodatnim sadržajem: Noćni sajam Porodično-poljoprivrednih gazdinstava i zadruga, a na "Lijevoj bari" nastupali su: Golubići, KUD-ovi, sastavi Allegro, Sokak bez imena, Iločke bekrije, Endemi, Boćarski inat, Royal, Čilaš, Sremci, Sanjalice. Na zatvaranju manifestacije, noćas pola sata nakon ponoći, pa do 2 sata ujutro koncert će održati pobednički tamburaški sastav bogatiji za 165.000 dinara, kolika je vrednost glavne nagrade.


Tagovi

Čobanac Ginisov rekord Vukovar Hrvatska Denis Šoštarić Svetski rekord Kulinarstvo


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]