Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svatovac među Novosađanima
  • 17.11.2016. 11:00

Dan mladog portugizera 2016.

Danas, 17. novembra u 17 časova, već po tradiciji na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu vinarija “Mačkov podrum” obeležiće, Dan mladog vina, koji se proslavlja na svim meridijanima, od Francuske do Japana. Mlado vino se slavi trećeg četvrtka u novembru, a na Fruškoj gori je to svatovac, mlado vino od grožđa portugizer.

  • 662
  • 256
  • 0

I ove godine na početku novosadske Zmaj Jovine ulice, deveti put po redu, Novosađani i njihovi gosti imaće priliku da besplatno degustiraju mlado vino. Prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru, kada se to čini i svuda u svetu, jer se tog dana slavi mlado vino.

Dolazak mladog vina slavi se na svim meridijanima, od Burgonje do Japana, a "Mačkov podrum" ovu svetkovinu neguje u Novom Sadu. Kao i svake godine, na manifestaciji će biti proglašen i novi vitez mladog portugizera. Ove godine tu laskavu titulu će poneti Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće "Prometej", kome će ovu tituli predati prošlogodišnji nosilac ovog laskavog priznanja, Vanja Bulić.

Novi vitez mladog portugizera

Novi vitez mladog portugizera je rekao da između ove dve kuće postoji dosta sličnosti. I organizator manifestacije i izdavčka kuća teže da očuvaju i popularišu tradicionalne vrednosti Fruške gore i našeg podneblja istovremneo obavljajući svojevrsnu prosvetiteljsku misiju. Zajedničko pvom ućama je i to da postoje već četvrt veka.

Novi vitez mladog portugizera će na proglašenju, u skladu s običajem biti u obavezi i da izgovori zakletvu: "Zaklinjem se da ću čuvati fruškogorske vinograde od čvoraka, i da ću piti vina iz Mačkovog podruma dok sam živ!"
Vitez mladog Portugizera može biti bilo ko čiji je doprinos kulturi, umetnosti, nauci, i drugim humanim delatnostima značajan. To mora biti osoba od ugleda i integriteta, dužna da se brine i čuva ugled portugizera do sledećeg Dana mladog vina, kada dužnost zaštitnika predaje novom vitezu.

Mlado vino i u Banatu?

Izvršna direktorka vinarije, organizatora manifestacije Đurđica Jojić Novaković, je napomenula da će ovaj događaj upotpuniti i bogat kulturno-umetnički program. Biće tu sremačkih tamburaša, folklornih i tango plesača. Ujedno biće proglašen i pobednik konkursa najlepše pesme o vinu.
Pokretač manifestacije i osnivač vinarije Sava Jojić kaže da je portugizer nekad bio vrlo zastupljeno u fruškogorskom vinogorju. Na osnovu sugestije profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Sava je zanovio proizvodnju portugizera pre skoro deset godina.

U ovoj vinariji mlado vino se pravi posebnom tehnologijom, karbonskom maceracijom. Sava je izrazio zadovoljstvo da u proizvodnji ovog mladog vina želju da se oprobaju imaju i Banaćani.


Foto prilog


Tagovi

Portugizer Svatovac Mačkov Podrum Vino Novi Sad


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."