Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svatovac
  • 27.09.2018. 11:00

Dan mladog portugizera seli se u Irig

Nakon 10 godina u Novom Sadu, vinska ulica u Irigu je nova lokacija za proslavu dana mladog vina. Irižani to zaslužuju bar zbog 200 hektara pod vinovom lozom u ovoj opštini.

Foto: Top Srbija / Mihajlo Berček
  • 429
  • 18
  • 0

Nakon 10 godina obeležavanja dana mladog vina u Novom Sadu, organizator, vinarija Mačkov podrum manifestaciju, neki bi rekli - seli, a drugi - vraća u Irig. O motivima vlasnik vinarije Sava Jojić kaže:

"Pošto smo mi u Novom Sadu 10 godina svakog trećeg četvrtka u novembru bili na glavnom gradskom trgu, ispunili smo jednu dekadu i sada se vraćamo zavičaju. Vraćamo događaj u Irig. Želimo da pokrenemo duh Iriga. Prvi put ćemo to uraditi u našoj Vinskoj ulici. U Irigu imamo velike potencijale. Imamo 200 hektara vinograda. Znam da manifestacija neće biti spektakularna kao u Novom Sadu. Bar ne prvih godina. Ali vrlo verovatno će to postati za 10 godina, koliko smo bili u Novom Sadu".

Dakle, 15. novembra, trećeg četvrtka u novembru, ljubitelji mladog vina će se okupiti u Vinskoj ulici u Irigu. Taj prostor je pre nekoliko godina renoviran, a manifestacije koje su organizovane u čast vina privukle su mnogobrojne vinoljupca iz okoline pa i iz Novog Sada i Beograda.

Vitez mladog portugizera

Na manifestaciji će biti proglašen i vitez mladog portugizera, koji ima zadatak da tokom godinu dana mandata promoviše ovo vino. Ovu zahvalnu dužnost su između ostalih imali Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće Prometej, Jovan Maljoković, džez saksofonista, Vanja Bulić, književnik, Aljoša Vučković, glumac i drugi. Vitez mladog portugizera može biti bilo ko čiji je doprinos kulturi, umetnosti, nauci, i drugim humanim delatnostima značajan. To mora biti osoba od ugleda i integriteta, dužna da se brine i čuva ugled portugizera do sledećeg Dana mladog vina, kada dužnost zaštitnika predaje novom vitezu.

Mlada vina sve popularnija u svetu

Prema informacijama sa svih meridijana, mlada vina imaju sve brojniju publiku. Podjednako rado ih piju i vinski znalci i oni koji o vinu ne znaju baš mnogo. Uglavnom, ona se proizvode postupkom karbonske maceracije. Što zdraviji i po mogućnosti neoštećeni grozdovi crnih sorti grožđa se stavljaju u tankove. U njih se uduvava ugljen-dioksid i pod njegovim uticajem pokožica grožđa omekšava, a i iz njih se polako izlučuju bojene i aromatske materije. Nakon sedam do 10 dana to grožđe ide na preradu, fermentiše, bistri se. Mlado vino je sveže i ima voćne mirise maline i višnje, pre svih. Na ovaj način u Francuskoj od sorte game proizvode božole, u Italiji novelo, a mi imamo naš svatovac. Ne bi trebalo zanemariti ni komercijalni efekat cele priče. Prema nekim podacima, Francuzi prodaju 70 miliona boca mladog vina, a Italijani 25 miliona.

Lepršavi portugizer za lokalno tržište

Mlado vino se kod na pravi, uglavnom, od portugizera. Sem kod nas, ta sorta je raširena u Nemačkoj, Austriji, (u ove dve zemlje treća među crnim sortama) Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Uglavnom se proizvedeni portugizer i popije u tim zemljama već kao mlad. Portugizer daje lagana vina koja nisu intenzivno obojena. Srednjeg je tela i, uglavnom, procentom alkohola između 11% i 12%.


Tagovi

Svatovac Portugizer Mlado vino Sava Jojić Mačkov podrum Irig Dan mladog vina


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."