Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani maline 2015
  • 28.06.2015. 09:20

Dani maline 2015 u Novom Travniku

Dani maline održavaju se u Novom Travniku, od 9. do 10. jula 2015. godine, a cilj je sajma povezati organsku proizvodnji i eko turizam te predstaviti prirodne atrakcije Bosne i Hercegovine.

  • 142
  • 6
  • 0

I ove se godine u Novom Travniku organizuje međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma, pod nazivom Dani maline. Sajam traje dva dana, od 9 do 10 jula 2015. godine, a organizuje ga Udruženja organskih proizvođača lekovitog bilja i jagodičastog voća Srednjobosanskog kantona. Cilj je sajma povezati organsku proizvodnju i eko turizam te predstaviti prirodne atrakcije Bosne i Hercegovine.

Prošlogodišnji je sajam okupio više od pedeset proizvođača, a osim proizvođača malina, na sajmu su učestvovali proizvođači meda, sira, povrća i jagodičastog voća. Refik Lendo, načelnik Opštine Novi Travnik prisutnima je još jednom ukazao da će Opština uložiti trud kako bi proizvođačima maline pružila svu potrebnu podršku.

Važnost maline za region

"Preko hiljadu porodica živi od maline na ovim prostorima", istakao je Sejad Herceg, predsjednik Saveza Organsko. U kantonu Središnja Bosna zasađeno je 60 hektara maline po Opštini, što kanton svrstava u sam vrh po uzgoju ovog voća.

Tradicionalno se svake godine organizacioni odbor sajma Dani maline Novi Travnik dodeljuje tri priznanja pod nazivom Zlatna malina. Priznanja se dodeljuju osobama koje su pružile podršku organskom pokretu, kao i poljoprivrednom sektoru na području, ne samo opštine, već i širem regionu.

Priznanje Zlatna malina

Prošle je godine odlučeno da dobitnici Zlatnih malina budu poljoprivredni proizvođači koji su se do sada istakli u sektoru organske poljoprivrede. Tako su dobitnici Zlatnih malina Osmog festivala Dani maline bili Herceg Lezeta iz Novog Travnika, Nermin Marušić iz Kaknja i Josip Markota iz Fojnica.

Bogomir Barbić, predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnice tom je prilikom rekao - "Organska proizvodnja i eko turizam mogu biti ključ za otvaranje mnogih radnih mjesta i očuvanje životne sredine i biodiverziteta, što sve skupa donosi ekonomsku dobit našim građanima."

U sklopu ovogodišnjih Dana maline, 9. jula će se održati i međunarodna konferencija pod nazivom "Uzgoj i plasman organske maline".

Izvor: organskofbih.ba


Tagovi

Dani maline Novi Travnik Zlatna malina Organska proizvodnja Gajenje maline Refik Lendo


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.