Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bećar paprikaš
  • 18.09.2018. 08:15

Dobrinci: Vreme je za sremački bećarac

"Za dobar bećarac potrebni su isključivo domaći sastojci, domaća svinjska mast, nikako ulje. Neko na kraju doda i jaje, ali to već nije ona izvorna varijanta bećar sosa. Sa strane se može ispržiti slaninica, da pojača ukus, može da se obari i krompir, ili još bolje da se ceo ispeče u žaru na kom se kuva paprikaš", rekao je Dragan Belotić.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 761
  • 20
  • 0

Septembar je u Sremu karakterističan po brojnim manifestacijama, koje u velikoj meri oslikavaju osnovne karakteristike tog mesta.  Ako pomenemo selo Dobrinci kod Rume, prva asocijacija su lubenice. Međutim, one dolaze kao slast nakon sremskog bećar paprikaša, napravljenog od domaće paprike, paradajza i luka, ubranog u dobrinačkim baštama. Upravo je od ovih namirnica  proteklog vikenda, kuvan bećar sos u okviru četvrte po redu manifestacije "Sremski bećarac", koji organizuje seosko udruženje žena "Tifani", uz podršku mesne zajednice i Opštine Ruma.

Najbolja manifestacija do sada

U pripremanju ovog autentičnog sremačkog jela takmičilo se pet ekipa udruženja žena, dva seoska domaćinstva i predstavnici firme "La linea verde", koja posluje u ovom selu. Organizatori kažu da je ovogodišnja manifestacija najbolja do sad.

"Naša manifestacija nam mnogo znači za razvoj sela, da bi se narod pokrenuo, da se za nas čuje. Želimo da pokažemo šta u Dobrincima imamo, a možemo biti ponosni na zdravu domaću hranu iz naših bašti. A kako se ovde kuva najbolji bećarac, logično je da to bude i tema naše manifestacije", rekla je Slavica Begović, predsednici udruženja žena. Isto kaže i  predsednik Saveta mesne zajednice Dobrinci, Mirko Čestić: "Ako su po nečemu poznati Dobrinci, to su lubenice i sremski bećarac. Nema boljeg načina da se predstavimo, nego sa našim domaćim proizvodima, po kojima nas znaju širom zemlje".

Begović
Begovićeva: Želimo da pokažemo šta u Dobrincima imamo

Male tajne daju ukus bećarcu

Svoje štandove i radove izložili su žene iz Dobrinaca, Rume, Ilinaca, Morovića, Pećinaca, Vrdnika, Jakova, Ašanje, Golubinaca, Vrbasa, Laćarka i  Beograda. Većina ih se oprobala i u takmičarskom delu. Drugoplasirane u kategoriji udruženja žena, dame koje su stigle iz udruženja "Đurđevak" Laćarak nisu krile tajne dobrog bećarca.

“Prvo izdinstati luk, pa staviti papriku, koja se dalje dinsta sa lukom, pa onda ide paradajz. Mora da se meša i kuva oko dva sata, dokle god ne popusti. Uz to idu i začini, so, vegeta i tucana paprika", kaže Mirjana Govorčić, domaćica koja skoro sedam decenija kuva bećar paprikaš. Za dobar bećarac, a to Sremice veoma dobro znaju, potrebna je i dobra vatra.

"Čokovi su najbolji za kuvanje bećarca, okruniš kukuruz, pa naložiš čokove, bez njih nema ništa. I kući kad se kuva, bez pravog špreta, čokova i drva nema dobrog jela. Oni daju pravi ukus i pravu vatru, ove nove tehnologije, butan ili struja nikad ne mogu dati pravi ukus i miris hrani, pa ni bećarcu”, nadovezuju se Vera Nikolić, Gordana Šarošković, Milka Popović i predsednica Đurđica Živković iz Laćarka.

Đurđevak
Drugoplasirana ekipa iz Laćarka

Ekipa žena iz Ilinaca dele isto mišljenje, ali izgleda da je još jedan sastojak kod njihovog bećarca presudio da njihovo udruženje žena zauzme prvo mesto. A to je bila muška ruka Dušana Marijanovića, koji je, osim što je bio šofer za ovu priliku, izgleda dao poseban šmek, te je žiri ocenio da je baš njihov bećar paprikaš bio najbolji.

Pobednici
Dušan Marijanović done pobedu svojoj ekipi

I Italijani naučili da kuvaju bećarac

A u pojedinačnoj konkurenciji, između dva gazdinstva, Ostojić i Stojšić, i jedne firme, najbolja je bila ekipa kompanije "La linea verde" iz Dobrinaca. Izgleda da su Italijani, za kratko vreme koliko posluju u ovom selu, savladali tajnu kuvanja dobrog bećarca.

"Oni su naši, nisu više strana firma, znaju da kuvaju, a i ja ću uskoro kod njih, pa se ispomažemo. Sve su naučili, a i mi smo tu da im pokažemo, na prvom mestu da se koriste samo domaći proizvodi, ubrani u našim baštama, luk, paprika i paradajz i domaća mast od svinje mangulice. I naravno čokovi. Čokov sam od sebe zna koliko treba da gori, da ne zagori bećarac”, objašnjava ĐorđeTomić, Dobrinčanin koji je bio u njihovoj ekipi.

A kako to rade profesionalci?

Isto su rekli i članovi žirija,  seoski prota Đorđe Pavlović i profesionalni kuvar Dragan Belotić.

Za dobar bećarac potrebni su isključivo domaći sastojci, domaća svinjska mast, nikako ulje. Neko na kraju doda i jaje, ali to već nije ona izvorna varijanta bećar sosa. Sa strane se može ispržiti slaninica, da pojača ukus, može da se obari i krompir, ili još bolje da se ceo ispeče u žaru na kom se kuva paprikaš", rekao je Belotić, dok je prota Pavlović dodao: "Dobra konkurencija, bilo je tesno, ali smo se jednoglasno odlučili za najbolje. Presudili su ukus, miris  i kvalitet, iako svi Sremci kuvaju dobar bećar paprikaš".

Tomić
Tomić:  Čokov sam od sebe zna koliko treba da gori, da ne zagori bećarac

I prateći program obeležen sremačkim motivima

Četvrti "Sremski bećarac" u Dobrincima postaje sve bolji i bolji, ako je suditi prema rečima Petra Dimitrijevića, člana komisije za ocenjivanje manifestacija pri Privrednoj komori Srbije, posebno zato jer je za temu uzeta izvorna sremačka stvar. Tako je i prateći program bio obeležen sremskim motivima, nastupom AKUD "Dobrinci", etno sastavom "Vrelo" i takmičenjem u brzom krunjenju kukuruza i najbržem jedenju kuvanog kukuruza. Najbolju etno postavku imale su žene iz Surčina, najbolji štand žene iz Laćarka, nabolje pecivo spremile su Morovićanke, dok su žene iz Jakova umesile najbolje starinske kolače.


Tagovi

Sremski bećarac 2018 Dobrinci Bećar sos Paprikaš


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".