Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimska škola
  • 23.02.2016. 15:00

Edukacijom poljoprivrednika do boljih rezultata

U Požarevcu je juče 22. februara počela Zimska škola za poljoprivredne proizvođače sa područja Braničevskog okruga. Organizator je Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac.

  • 1.400
  • 139
  • 0

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Požarevac svake godine organizuje Zimsku školu za poljoprivredne proizvođače. Ovogodišnja Zimska škola organizovana je od 22. do 26. februara. Prezntovanje znanja i novih tehnologija na ovaj način poljoprivrednici su veoma dobro prihvatili.

Otvaranju prvog dana Zimske škole prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević i Dragan Mirković pomoćnik ministra za ruralni razvoj. Domaćin na otvaranju Zimske škole bio je direktor Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Požarevac, Alekdandar Stojanović.

Škola je organizovana po segmentima poljoprivrede

"Ove godine organizujemo po segmentima gde u utorak imamo ratarski dan koji je posvećen ratarskoj proizvodnji, u sredu imamo voćarsko-vinogradarski dan, u četvrtak stočarski, a u petak imamo stočarsko-ratarske teme i posle druženje sa proizvođačima. Cilj zimske škole je da vidimo koje su nove tehnologije, koji su se problem desili u predhodnom periodu i da predstavimo predstojeće programe subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje u našem kraju", rekao je direktor Stojanović.

Pridavanje većeg značaja investicijama u poljoprivredi

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine zadužen za ruralni razvoj, Dragan Mirković, govorio je o prednostima IPARD programa i poručio je poljoprivrednim proizvođačima da pročitaju ugovore koji se odnose na korišćenje novca jer postoje neka pravila koja se moraju poštovati.

"Pokušaćemo da približimo o čemu se dosta govori, a to je taj deo preformulisanja agrarnog budžeta u narednim godinama više pridavanja značaja samim investicijama, kako bi ljudi mogli da podignu nove zasade, podignu savremene tehnologije, staklenike, plastenike i pokušaćemo da im približimo deo oko predpristupnih fondova, obzirom da očekujemo da u drugoj polovini godine budu i prvi pozivi. Naše stručne službe biće na raspolaganju, sva dokumentacija biće kod njih i imaće obučene savetodavce. Videćemo i sa lokalnom samoupravom da se naprave određeni info centri. Ovo je tek početak, a verujem da će narednih godina biti dosta interesovanja" rekao je Mirković.

Prvi dan Zimske škole posvećen kukuruzu

Prvi dan Zimske škole, najviše je bio posvećen veoma široko gajenoj ratarskoj kulturi - kukuruzu. Prisustvovali su eminentni stručnjaci poljoprivrede koji su govorili o nekoliko tema. Željko Hristov sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu govorio je o primeni agrotehničkih mera u proizvodnji kukuruza. O ograničavajučim faktorima u tehnologiji poljoprivrede govorio je Života Jovanovć sa Instituta za kukuruz Zemun polje, dok se njegova koleginica sa istog instituta Slavica Stanković osvrnula na nedavno aktuelnu temu aflatoksina u kukuruzu. Na kraju je Saša Milosavljević, predstavnik Bayer Crop Science prisutnima govorio o zaštiti kukuruza u 2016. godini.


Tagovi

Edukacija Poljoprivrednici Poljoprivredno savetodavna i stručna služba Požarevac Aleksandar Stojanović Dragan Mirković Željko Hristov Života Jovanović IPARD Slavica Stanković


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB