Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 22. Međunarodna Eko - konferencija
  • 26.08.2018. 10:00

Eksperti o unapređenju zdravstvene bezbednosti hrane

Govoriće se o pravilnom izboru semenskog materijala, važnosti optimalne pripreme zemljišta u biljnoj proizvodnji, primeni đubriva i pesticida u procesu integralne proizvodnje, korišćenju bioloških mera zaštite, biće reči i o tehnologiji prerade proizvoda, marketingu i pakovanju zdravstveno bezbednih proizvoda i ishrani domaćih životinja.

Foto: Pixabay / annca
  • 275
  • 11
  • 0

U organizaciji Ekološkog pokreta Novog Sada od 26. do 28. septembra 2018. u Novom Sadu biće organizovana 22. Međunarodna Eko - konferencija. Biće to, ujedno, i deseti jubilarni skup pod nazivom "Zdravstveno bezbedna hrana".

Zdravstvena bezbednost hrane sve više dobija na značaju. Pri masovnoj konvencionalnoj proizvodnji hrane povećan je rizik da prehrambeni proizvodi gube na nutritivnoj vrednosti, pa čak do toga da ugroze zdravlje ljudi. O tome se sve više raspravlja i u stručnoj i u najširoj javnosti razvijenih zemalja, a tzv. postsocijalističke zemlje veoma kasne u tom pogledu. U želji da doprinesu širenju validnih stručnih i naučnih informacija i podrže razmenu gledišta i iskustava na ovu temu, organizatori Eko-konferencije o zdravstveno bezbednoj hrani iz tog razloga je održavaju bijenalno, počev od 2000. god. Ekološki pokret grada Novog Sada, kao inicijator i organizator, daje i na ovaj način doprinos naporima da se poboljša kvalitet života ljudi u okvirima održivog razvoja društva.

Ciljevi Eko-konferencije

Namera organizatora je da na ovogodišnjoj Eko-konferenciji na naučnom nivou razmotri što više aktuelnih pitanja proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane. Potom, da se realno sagledaju i valorizuju uzročnici narušavanja ekološke ravnoteže u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, kao i stepen ugroženosti savremene poljoprivredne proizvodnje različitim izvorima zagađenja. I na kraju, da se na osnovu razmene mišljenja, a na bazi naučnih pokazatelja, ponude predlozi od koristi za dugoročne strateške programe koji se tiču industrijalizovane, kontrolisane, integralne, alternativne i održive poljoprivrede, a u cilju proizvodnje dovoljnih količina kvalitetne hrane, bez negativnih posledica po ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Tematika od izbora semena do marketinga

Na konferenciji će biti razmatrani činioci koji utiču na zdravstvenu ispravnost, odnosno kvalitet namirnica. Govoriće se o pravilnom izboru semenskog  materijala, važnosti optimalne pripreme zemljišta u biljnoj proizvodnji,  primeni đubriva i pesticida u procesu integralne proizvodnje, korišćenju bioloških mera zaštite, biće reči i o tehnologiji prerade proizvoda, marketingu i pakovanju zdravstveno bezbednih proizvoda i ishrani domaćih životinja.  

Sesije Eko-konferencije

Rad na ekokonferenciji biće podeljen u 15 sesija. I to:

  • Klima sa stanovišta proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane; 
  • Zemljište i voda kao osnova poljoprivredne proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane;
  • Genetika, genetski resursi, oplemenjivanje i genetski inženjering u funkciji proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane;
  • Đubriva i đubrenje u funkciji proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane;
  • Integralna zaštita bilja, primena pesticida i efekti rezidua;
  • Poljoprivredna proizvodnja sa stanovišta održivog razvoja; 
  • Proizvodnja ratarskih i povrtarskih biljaka sa stanovišta zdravstveno bezbedne hrane;
  • Proizvodnja voća i grožđa sa stanovišta zdravstveno bezbedne hrane;
  • Stočarska proizvodnja sa stanovišta zdravstveno bezbedne hrane;
  • Primena prehrambrene tehnologije u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane;
  • Ekonomsko stanovište proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane i marketing;
  • Čuvanje, transport i pakovanje  zdravstveno bezbedne hrane;
  • Nutritivna vrednost zdravstveno bezbedne hrane  i kvalitetna  ishrana;
  • Pravno stanovište zaštite proizvoda zdravstveno bezbedne hrane i ekološki modeli i softveri u proizvodnji zdravstveno bezbedne hrane.

Uz organizatora Ekološki pokret Novog Sada suorganizatori Eko-konferencije su: Univerzitet u Novom Sadu; Ruski državni poljoprivredni univerzitet- MTAA, Ruska Federacija; Međunarodni nezavisni ekološko politikološki univerzitet u Moskvi, Ruska Federacija; Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad; Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu; Pasterov zavod u Novom Sadu; Legambiente, nacionalna ekološka organizacija Italije.


Tagovi

Ekološki pokret grada Novog Sada 22. Međunarodna Eko - konferencija Zdrava hrana Zdravstveno bezbedna hrana


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.