Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarci
  • 15.01.2023. 16:30
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Mužlja, Zrenjanin

Festival čvaraka 11. put u Mužlji

Domaćini će učesnicima obezbediti pet kilograma slanine, od koje će takmičari žiriju morati da predaju po 150 gr čvaraka i isto toliko pečene slanine.

Foto: Martina Pavlović
  • 219
  • 34
  • 0

Tradicionalni, jedanaesti po redu Festival čvaraka biće održan 11. februara na Sportskom centru "Lehel" u Mužlji kod Zrenjanina, najavljuje se na sajtu mesne zajednice.

Organizatori manifestacije su članovi Udruženja porodičnih gazdinstava "Klaster Fokus" i nekoliko civilnih udruženja, a cilj događaja jeste da se čvarci predstave kao jedan mužljanski "brend", odnosno specijalitet, i zbog toga domaćini upućuju posebnu molbu svim izlagačima, da na manifestaciji ne peku čvarke radi lične prodaje.

Pravila igre

Takmičenje u pravljenju domaćih čvaraka počeće u 11h. Domaćini će učesnicima obezbediti pet kilograma slanine, od koje će takmičari žiriju morati da predaju po 150 gr čvaraka i isto toliko pečene slanine.

U okviru manifestacije u tradicionalnim maskama ispraća se zima (foto: MZ Mužlja)

U okviru ovogodišnje manifestacije, drugi put će biti održan i Festival rakije, takmičarskog karaktera. Učesnici će putem pošte poslati uzorke svojih domaćih rakija od 0,5 litara, a kotizacija iznosi 500 dinara po uzorku. Opširnije informacije na broj: 0692631976.

Kobasice, mekike, slanine, šunke, sir

Čuvajući i negujući tradiciju ovdašnjih meštana, domaćini će zajedno sa najmlađim meštanima, mladim bičevaocima i svim zainteresovanim organizacijama i udruženjima od 11h od centra naselja u tradicionalnim maskama i uz pratnju muzičara "ispratiti" ovogodišnju zimu. U okviru tog posebnog ispraćaja, žiri će izabrati i nagradom obradovati vlasnike najkreativnijih maski.

Tokom celodnevne manifestacije, posetioci će moći da probaju ili da kupe čvarke, kobasice, mekike, slanine, šunke, sir i ostale zimske đakonije.

Na festivalu pored čvaraka i mekike

Sve dalje informacije u vezi izlaganja i takmičenja zainteresovani mogu dobiti od 16. januara do 7. februara pozivom brojeva: 064-3587510 i 061-1406592, ili u prostorijama Mesne zajednice, Ulica Mađarske komune broj 59.


Tagovi

Festival čvaraka Mužlja Festival rakije Slanina Najbolji čvarci Kreativne maske


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)