Pretraživanje tekstova
Ovaj festival se održava od 2010. godine i zbog njega u selo dolazi deset puta više posetilaca i gostiju nego što ima stanovnika.
Mesna zajednica Adorjan u subotu 25. novembra u organizuje "Festival hurke i kobasice" u Kanjiži, stoji na sajtu Turističke organizacije Srbije. Na manifestaciji se hurke i kobasice pripremaju, peku i besplatno degustiraju, a učesnici dolaze sa svojim začinima, receptima i umećem. Tu je i žiri koji na kraju proglašava one najukusnije.
Ovaj festival se održava od 2010. godine, kako stoji na sajtu Turističke organizacije Kanjiže, i zbog njega u selo dolazi deset puta više posetilaca i gostiju nego što ima stanovnika. U takmičarskom delu programa ekipama je, uz kotizaciju, obezbeđeno po pet kilograma mesa i iznutrica, a učesnici dolaze sa svojim začinima, receptima i umećem.
Za razliku od Kobasicijade u Turiji, gde domaćini uvek povećavaju dužinu kobasice za metar, na takmičenju u Adorjanu je bitno da ukusnih hurki i kobasica bude dovoljno za sve. Zato pored celodnevnog kulinarskog i kulturno zabavnog programa festival uvek pruža veliku gozbu za posetioce, jer se među njima besplatno podeli 8.500 pečenih kobasica i 1.500 hurki u zemičkama.
Za okrepljenje i osveženje od jutra do večeri brinu se ugostitelji, a širok je spektar ponude i vašarkih, zanatskih, suhomesnatih i drugih proizvoda.
Podsetimo, hurka je vrsta kobasice, deblja od običnih, koja se pravi od svinjskih iznutrica i puno riže. Obavezno se pravi na svakom svinjokolju.
Tagovi
Festival hurke i kobasice Adorjan Hurke Kobasice
Autor
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Kolač koji mese domaćice iz okoline Topole i daju polažajniku. Više o običajima za Božić u ovom kraju Srbije pročitajte 07. januara na Agroklub portalu!