Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kurzovina fest
  • 04.10.2023. 09:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ogar

Festival kukuruza - "Kurzovina fest" od 7. do 10. oktobra u Ogaru

Manifestacija je posvećena očuvanju narodne tradicije, običaja i kulture, sa posebnim akcentom na značaj kukuruza u životu ljudi, nekada, ali i sada.

Foto: TOO Pećinci
  • 111
  • 35
  • 0

Turistička organizacija opštine Pećinci i ove godine organizuje festival kukuruza, proizvoda od kukuruza, narodnih rukotvorina i etno proizvoda, u duhu starinskog komušanja i prela, pod nazivom "Kurzovina fest" koje se održava od 7. do 10. oktobra u selu Ogar, stoji na sajtu Turističke organizacije Srbije.

Kako stoji na sajtu Opštine Pećinci, manifestacija posvećena očuvanju narodne tradicije, običaja i kulture, sa posebnim akcentom na značaj kukuruza u životu ljudi, počinje u subotu, od 16 časova, u dvorištu Aksentijevog kućerka.

Takmičenje u brzom ručnom krunjenju kukuruza (Foto: Opština Pećinci)

"Njegovo visočanstvo, kukuruz, je biljka koja ima višestruku primenu u ishrani i svakodnevici Sremaca, pa mi na našoj manifestaciji pripremamo kačamak, kokice, proju, kolače na "kurzovini", ali i lutkice i šešire od kukuruzovine, pravimo "čardake od čokanja" i takmičimo se u brzom ručnom krunjenju kukuruza", kaže direktorka Turističke organizacije opštine Pećinci Ljubica Bošković.

Kulturno-zabavni program

Na manifestaciji se očekuje učešće preko 20 udruženja žena iz Srema, Vojvodine, beogradskih opština i cele Srbije sa bogatim i raznovrsnim štandovima.

"U kulturno-zabavnom programu učestvuju folklorna i pevačka društva iz opštine Pećinci, učenici Osnovne škole i vrtića iz Ogara, Bane Rosić - Leteća gitara iz Novog Sada, Jelena Nedeljković, glumica amaterskog pozorišta iz Pećinaca, a za kraj manifestacije smo ostavili našeg dragog prijatelja Baneta Krstića i Garavi sokak da svojom muzikom i dobrom energijom začine manifestaciju", najavila je Boškovićeva i dodaje da koncert počinje u 18:30 časova.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo za brigu o selu i Opština Pećinci, uz podršku Udruženja žena "Ogarčanke", Udruženja građana "Ogarnizacija", Kulturnog centra Pećinci i Mesne zajednice Ogar.


Tagovi

Kurzovina fest Ogar Festival kukuruza Proizvodi od kukuruza Starinsko komušanje Etno proizvodi Narodne rukotvorine


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva