• Organska proizvodnja
  • 22.06.2021. 13:30
  • Severnobački okrug, Vojvodina, Subotica

Festival organskih proizvoda BIOFEST u Subotici od 5. do 8. oktobra

Tokom trajanja festivala organizuju se brojni programski sadržaji, promocije i izložba organske hrane, a najboljim proizvođaćima iz ove oblasti na kraju će biti uručene prestižne nagrade.

Foto: Depositphotos/viki2win
  • 47
  • 2
  • 0

Tradicionalni festival organskih proizvoda BIOFEST, 17. put biće održan u Subotici od 5. do 8. oktobra ove godine, prenosi Ekapija.

BIOFEST je jedinstveno mesto susreta poljoprivrednih proizvođača organskih proizvoda na kome mogu da se razmene iskustva i obezbedi plasman robe. Tokom trajanja festivala organizuju se brojni programski sadržaji, promocije i izložba organske hrane, a najboljim proizvođaćima iz ove oblasti na kraju će biti uručene prestižne nagrade.

Kako se ističe na sajtu Turističke organizacije Subotice, osnovno usmerenje manifestacije je jačanje kapaciteta organskih farmera i obezbeđivanje uslova za siguran plasman, te promovisanje ruralne sredine organizovanjem posete organskim farmama. 

"Rastu" površine pod organskom proizvodnjom, ali ne i broj proizvođača

Podsetimo, posmatrajući period od 2010. do 2019. uočava se trend rasta ukupnih površina pod organskom proizvodnjom. U tom periodu su ukupne površine uvećane za čak 260 odsto, dok su se obradive površine u istom vremenskom periodu uvećale za skoro 470 odsto. U poslednje dve godine (2018. i 2019.) se može primetiti i značajnije povećanje površina pod livadama i pašnjacima zbog razvoja stočarske proizvodnje.

Tokom 2019. godine oko 6.260 proizvođača je bilo uključeno u sertifikovanu organsku proizvodnju, od čega 530 nosilaca sertikata, a 5.730 kooperanata u sistemu grupne sertikacije. Upoređujući 2019. i 2018. godinu zapaže se da se smanjio ukupan broj proizvođača za 445, kao i broj kooperanata, a povećao broj nosilaca sertikata.


Tagovi

Biofest Subotica Organska hrana Izložba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čista parcela bez korova je važan preduslov za kvalitetan rod. Prisustvo semena korova se na otkupnim mestima pri prijemu ne utvrđuje posebno, već se izražava kao ukupan sadržaj nečistoća. Pšenica je specifična kultura u kojoj je njihovo pr... Više [+]