AgroKlub.rs

\

Sajmovi & dešavanja

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Sajmovi & dešavanja » Guske - zaštitni znak Šatrinaca

Guske - zaštitni znak Šatrinaca

Guščijada

Guske - zaštitni znak Šatrinaca

Datum: 12.10.2017. 10:30 |

Kategorija:

Sajmovi & dešavanja

Šatrinčani kažu da nema kvalitetnijeg mesa od gušijeg. Gušcija mast nema premca u lečenju nekih bolesti, a o guščijoj džigerici ne treba govoriti. Zbog svega toga Šatrinčani su ponosni na jedinstvenu manifestaciju koju imaju.

Trinaesta Guščijada održana je u Šatrincima, selu iriške opštine. Ovo je jedno od retkih sela u kojima skoro svaka kuća gaji guske.

Ponosni su meštani na svoja jata i kažu da još uvek ima onih koji u njihovo selo dolaze da kupe lekovitu guščiju mast, ukusnu džigericu i perje za jastuke. Upravo zbog toga je i ovogodišnja manifestacija bila vrlo posećena.

Guske su zaštitni znak sela

U malo selo vrednih ljudi proteklog vikenda svratilo je dosta putnika namernika iz Beograda, Novog Sada i okolnih mesta. I uvek je tako kada je u šatrincima Guščijada. Ova manifestacija ima za cilj ima promovisanje zdravog načina života.

Šatrinčani kažu da nema kvalitetnijeg mesa od gušijeg. Gušcija mast nema premca u lečenju nekih bolesti, a o guščijoj džigerici ne treba govoriti. Zbog svega toga Šatrinčani su ponosni na jedinstvenu manifestaciju koju imaju.

Takač: Nismo zaboravili tradiciju!

"Baš zbog guske, koja je naš zaštitini znak, organizovali smo ovu manifestaciju. I evo 13. put smo zajedno u centru našeg sela da podsetimo na to koliko je guščije meso zdravo u ishrani, ali i da pokažemo da nismo zaboravili na našu tradiciju. Bilo je gusaka nekada daleko više, ali uspeli smo da sačuvamo jedan veliki broj naših belih ptica, a nadam se da ćemo se vremenom vratiti na to da u svakoj kući bude po desetak dvadeset gusaka", kaže Janika Takač, predsednik Saveta MZ Šatrinci.

Takičenje u kuvanju guščijeg paprikaša

Guščije meso je veoma kvalitetno. Nešto je tamnije boje i suvlje je, pa je najbolje ga koristiti za kuvanje paprikaša. Upravo zbog toga jedna od najznačajnijih disciplina na Guščijadi je i takmičenje u kuvanju paprikaša. Šatrinčani kažu nema ukusnijeg paprikaša od guščijeg i ljubomorno čuvaju tajnu spravljanja ovog specijaliteta.

Ove godine 13 ekipa se takmičilo a najuspšeniji su, kao i prošle bili Miladinka i Darko Sabo. Najlepše jato gusaka ima Ruža Novak, dok je najduže pero donela Danijela Lazar.

Privlačenje investitora

U nastojanju da sačuvaju tradiciju, Šatrinčani imaju punu podršku lokalne samouprave.

Kazmirović: Guščijada pomaže razvoju sela

"Mi se maksimalno trudimo da pomognemo organizaciju svake od njih. Prepoznali smo ovu manifestaciju kao nešto što može da pomogne u razvoju ovog sela, da pomogne malim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode, ali i da eventualno privuče nekog velikog investitora, koji bi bio spreman da uloži u ovu granu poljoprivrede i tako pomogne razvoj Šatrinaca", rekao je predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović.

Šatrinci su već upisani u turističku mapu Opštine Irig. Guščijada može i te kako da im pomogne u plasiranju guščijeg mesa na tržište. Svako domaćinstvo ima nekog svog kupca, a sa svakom Guščijadom njihov broj se povećava. Prodajom gusaka, meštani Šatrinaca povećavaju svoj kućni budžet što nije zanemarljivo, imajući u vidu činjenicu da se većina njih bavi poljoprivredom koja u ovoj godini neće obezbediti veliki prihod.

Foto: Zlatko Markovinović

Broj pregleda članka: 502; Uspešnost članka: 28.1

Tagovi: Meso, Bolesti, Guske, Paprikaš, Irig, Šatrinci, Takmičenje, Guščijada, Pero, Kotlić, Jato gusaka, Guščija mast

Ključne reči članka: guske, zastitni, znak, satrinaca, guske, paprikaša, pomogne, gusaka, guščijada, guščijeg, manifestaciju, opštine, šatrinčani, tradiciju


Zlatko Markovinović

Svi tekstovi autora

Autor Zlatko Markovinović

Glavni i odgovorni urednik Regionalnog radija Srem i autor i voditelj poljoprivredne emisije Oranica.


Slike Guske - zaštitni znak Šatrinaca

Vezani članci - Guščijada

Guščijada u Šatrincima
18.10.2016.