Šatrinčani kažu da nema kvalitetnijeg mesa od gušijeg. Gušcija mast nema premca u lečenju nekih bolesti, a o guščijoj džigerici ne treba govoriti. Zbog svega toga Šatrinčani su ponosni na jedinstvenu manifestaciju koju imaju.
Trinaesta Guščijada održana je u Šatrincima, selu iriške opštine. Ovo je jedno od retkih sela u kojima skoro svaka kuća gaji guske.
Ponosni su meštani na svoja jata i kažu da još uvek ima onih koji u njihovo selo dolaze da kupe lekovitu guščiju mast, ukusnu džigericu i perje za jastuke. Upravo zbog toga je i ovogodišnja manifestacija bila vrlo posećena.
U malo selo vrednih ljudi proteklog vikenda svratilo je dosta putnika namernika iz Beograda, Novog Sada i okolnih mesta. I uvek je tako kada je u šatrincima Guščijada. Ova manifestacija ima za cilj ima promovisanje zdravog načina života.
Šatrinčani kažu da nema kvalitetnijeg mesa od gušijeg. Gušcija mast nema premca u lečenju nekih bolesti, a o guščijoj džigerici ne treba govoriti. Zbog svega toga Šatrinčani su ponosni na jedinstvenu manifestaciju koju imaju.
"Baš zbog guske, koja je naš zaštitini znak, organizovali smo ovu manifestaciju. I evo 13. put smo zajedno u centru našeg sela da podsetimo na to koliko je guščije meso zdravo u ishrani, ali i da pokažemo da nismo zaboravili na našu tradiciju. Bilo je gusaka nekada daleko više, ali uspeli smo da sačuvamo jedan veliki broj naših belih ptica, a nadam se da ćemo se vremenom vratiti na to da u svakoj kući bude po desetak dvadeset gusaka", kaže Janika Takač, predsednik Saveta MZ Šatrinci.
Guščije meso je veoma kvalitetno. Nešto je tamnije boje i suvlje je, pa je najbolje ga koristiti za kuvanje paprikaša. Upravo zbog toga jedna od najznačajnijih disciplina na Guščijadi je i takmičenje u kuvanju paprikaša. Šatrinčani kažu nema ukusnijeg paprikaša od guščijeg i ljubomorno čuvaju tajnu spravljanja ovog specijaliteta.
Ove godine 13 ekipa se takmičilo a najuspšeniji su, kao i prošle bili Miladinka i Darko Sabo. Najlepše jato gusaka ima Ruža Novak, dok je najduže pero donela Danijela Lazar.
U nastojanju da sačuvaju tradiciju, Šatrinčani imaju punu podršku lokalne samouprave.
"Mi se maksimalno trudimo da pomognemo organizaciju svake od njih. Prepoznali smo ovu manifestaciju kao nešto što može da pomogne u razvoju ovog sela, da pomogne malim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode, ali i da eventualno privuče nekog velikog investitora, koji bi bio spreman da uloži u ovu granu poljoprivrede i tako pomogne razvoj Šatrinaca", rekao je predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović.
Šatrinci su već upisani u turističku mapu Opštine Irig. Guščijada može i te kako da im pomogne u plasiranju guščijeg mesa na tržište. Svako domaćinstvo ima nekog svog kupca, a sa svakom Guščijadom njihov broj se povećava. Prodajom gusaka, meštani Šatrinaca povećavaju svoj kućni budžet što nije zanemarljivo, imajući u vidu činjenicu da se većina njih bavi poljoprivredom koja u ovoj godini neće obezbediti veliki prihod.
Foto: Zlatko Markovinović
Foto prilog
Tagovi
Autor