Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Guščijada
  • 12.10.2017. 10:30

Guske - zaštitni znak Šatrinaca

Šatrinčani kažu da nema kvalitetnijeg mesa od gušijeg. Gušcija mast nema premca u lečenju nekih bolesti, a o guščijoj džigerici ne treba govoriti. Zbog svega toga Šatrinčani su ponosni na jedinstvenu manifestaciju koju imaju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 668
  • 29
  • 1

Trinaesta Guščijada održana je u Šatrincima, selu iriške opštine. Ovo je jedno od retkih sela u kojima skoro svaka kuća gaji guske.

Ponosni su meštani na svoja jata i kažu da još uvek ima onih koji u njihovo selo dolaze da kupe lekovitu guščiju mast, ukusnu džigericu i perje za jastuke. Upravo zbog toga je i ovogodišnja manifestacija bila vrlo posećena.

Guske su zaštitni znak sela

U malo selo vrednih ljudi proteklog vikenda svratilo je dosta putnika namernika iz Beograda, Novog Sada i okolnih mesta. I uvek je tako kada je u šatrincima Guščijada. Ova manifestacija ima za cilj ima promovisanje zdravog načina života.

Šatrinčani kažu da nema kvalitetnijeg mesa od gušijeg. Gušcija mast nema premca u lečenju nekih bolesti, a o guščijoj džigerici ne treba govoriti. Zbog svega toga Šatrinčani su ponosni na jedinstvenu manifestaciju koju imaju.

Takač: Nismo zaboravili tradiciju!

"Baš zbog guske, koja je naš zaštitini znak, organizovali smo ovu manifestaciju. I evo 13. put smo zajedno u centru našeg sela da podsetimo na to koliko je guščije meso zdravo u ishrani, ali i da pokažemo da nismo zaboravili na našu tradiciju. Bilo je gusaka nekada daleko više, ali uspeli smo da sačuvamo jedan veliki broj naših belih ptica, a nadam se da ćemo se vremenom vratiti na to da u svakoj kući bude po desetak dvadeset gusaka", kaže Janika Takač, predsednik Saveta MZ Šatrinci.

Takičenje u kuvanju guščijeg paprikaša

Guščije meso je veoma kvalitetno. Nešto je tamnije boje i suvlje je, pa je najbolje ga koristiti za kuvanje paprikaša. Upravo zbog toga jedna od najznačajnijih disciplina na Guščijadi je i takmičenje u kuvanju paprikaša. Šatrinčani kažu nema ukusnijeg paprikaša od guščijeg i ljubomorno čuvaju tajnu spravljanja ovog specijaliteta.

Ove godine 13 ekipa se takmičilo a najuspšeniji su, kao i prošle bili Miladinka i Darko Sabo. Najlepše jato gusaka ima Ruža Novak, dok je najduže pero donela Danijela Lazar.

Privlačenje investitora

U nastojanju da sačuvaju tradiciju, Šatrinčani imaju punu podršku lokalne samouprave.

Kazmirović: Guščijada pomaže razvoju sela

"Mi se maksimalno trudimo da pomognemo organizaciju svake od njih. Prepoznali smo ovu manifestaciju kao nešto što može da pomogne u razvoju ovog sela, da pomogne malim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode, ali i da eventualno privuče nekog velikog investitora, koji bi bio spreman da uloži u ovu granu poljoprivrede i tako pomogne razvoj Šatrinaca", rekao je predsednik opštine Irig Stevan Kazimirović.

Šatrinci su već upisani u turističku mapu Opštine Irig. Guščijada može i te kako da im pomogne u plasiranju guščijeg mesa na tržište. Svako domaćinstvo ima nekog svog kupca, a sa svakom Guščijadom njihov broj se povećava. Prodajom gusaka, meštani Šatrinaca povećavaju svoj kućni budžet što nije zanemarljivo, imajući u vidu činjenicu da se većina njih bavi poljoprivredom koja u ovoj godini neće obezbediti veliki prihod.

Foto: Zlatko Markovinović


Foto prilog


Tagovi

Guščijada Guske Meso Kotlić Paprikaš Šatrinci Irig Pero Jato gusaka Guščija mast Bolesti Takmičenje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]