• Gradačački sajam
  • 17.06.2019. 14:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Hašim Šabanović: Gradačački sajam je jedna od najbitnijih grana privrednog turizma

Ove godine sajam se održava po 46. put u periodu od 28.08. do 31.08.2019. godine. Kao i svake godine, sajam će okupiti veliki broj izlagača iz BiH i inostranstva. Iz godine u godinu je sve veći i bogatiji, a takav će biti i ovaj 46. sajam, najavljuje Hašim Šabanović, prvi čovek Sajma šljive u Gradačcu.

Foto: Gradačački sajam
  • 83
  • 8
  • 0

Sajam šljive u Gradačcu jedinstven je sajam poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Ovaj je sajam u pet decenija postojanja sačuvao prisnu atmosferu i neraskidivu vezu grada i sajmišta, njegovih stanovnika, posetilaca i izlagača. Ovaj sajam već dugi niz godina nije posvećen samo šljivi po kojem je ovaj kraj nadaleko poznat. Naime, svoje su mesto na njemu našli i drugi sektori u poljoprivredi, a velik se značaj daje savetovanjima o najnovijim naučnim dostignućima i primeni novih tehnologija.

Tim je povodom, Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma u intervjuu za Agroklub otkrio šta nas očekuje tokom četiri dana sajmovanja krajem avgusta u Gradačcu. 

Sajam šljive iz godine u godinu je bogatiji. Prijave izlagača su krenule. Kakva su vaša očekivanja od ovogodišnjeg sajma?

Ove godine sajam se održava po 46. put u periodu od 28.08. do 31.08. 2019.godine. Kao i svake godine, sajam će okupiti veliki broj izlagača iz BiH i inostranstva. Iz godine u godinu je sve veći i bogatiji a takav će biti i ovaj 46. sajam.

Čitav grad živi Sajam šljiva 

Kada se govori o izlagačima iz inostranstva, o kojim je zemljama i granama poljoprivrede reč?

Na sajmu će učestvovati izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, iz svih zemalja u okruženju kao i iz EU. Predstaviće se izlagači iz poljoprivrede, prehrambene industrije, zaštitnih sredstava, ambalaže, mehanizacije kao i svi drugi koji su vezani za agrar.

Partneri ovogodišnjeg sajma su Grad Zagreb sa Privrednom komorom Grada Zagreba kao i Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske sa HGK.

Ocena kvaliteta proizvoda i ocena rakije

Veliki akcenat stavljate na savetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Koliko su danas voćari i drugi poljoprivredni proizvođači upoznati i koliko se zanimaju za najnovije tehnologije u poljoprivredi?

Kao i svake godine, biće organizovani naučno stručna predavanja iz poljoprivrede, paneli i okrugli stolovi, a teme će biti isključivo vezane za voćarstvo i upoznavanje poljoprivrednika sa novim tehnologijama u poljoprivredi.

Danas se sve više govori o brendiranju domaćih, autohtonih proizvoda, starih sorti, tu je i brend "BH šljiva" te ocenjivanje rakija koje su sve više tražene i izvan granica Bosne i Hercegovine. Gde vidite najviše potencijala kada je reč o izvozu? Koje se aktivnosti u tom smeru preduzimaju?

Gradačac je poznat kao voćarski kraj, gde najviše gravitira šljiva, autohtone sorte svih vrsta voća i brend smo "BH šljive". Takođe, i ove godine na sajmu će biti ocenjivan kvalitet proizvoda kao i rakija i dodeliće se medalje Gradačačkog sajma. Gradačac svoje proizvode od voća kao i samu šljivu, već duži niz godina izvozi na EU tržište.

Proizvodi od šljive i drugog voća našli su svoj put do EU tržišta

Malo se pažnje posvećuje suvoj šljivi, ali i pčelarstvu

Velik je potencijal u izvozu suve šljive. Može li se reći da se sve više voćara okreće ovom vidu prerade? Na kom tržištu postoji najveći interes za suve šljive? Jesu li naši proizvođači spremni da zadovolje ta tržišta?

Nažalost, moram istaći da naši voćari jako malo posvećuju pažnju suvoj šljivi, koja je jako tražena na tržištu van BiH-a.

S obzirom na malu količinu osušene šljive, nismo u mogućnosti zadovoljiti tržište. Tu postoje problemi oko nabavke sušara kao i samog pakovanja s obzirom da tržište zahteva sitno pakovanje, kao i šljive bez koštica, čime iziskuje i velika ulaganja.

Sajam šljive u Gradačcu - spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

U sklopu Sajma šljiva održava se i 2. Sajam pčelarstva. Kako komentarišete stanje u ovom sektoru u BiH?

U sklopu ovogodišnjeg sajma, održaće se i 2. sajam pčelarstva koji će okupiti pčelare iz zemalja okruženja, gde će se razmeniti iskustva u pčelarenju. Takođe će sve vreme ovoga sajma biti predavanja iz ove oblasti, gde će učestvovati profesori sa više univerziteta kao što su Sarajevo, Beograd, Skoplje, Ljubljana, Novi Sad, Banja Luka i drugi.

Pčelarstvo je u teškoj situaciji zbog slabog podsticaja od države i pojavom uvoznog meda na tržištu BiH-a, koji je jeftiniji ali ne i kvalitetniji.

Hašim Šabanović: Gradačački sajam donosi velike benefite čitavoj BiH

Koliko je Sajam šljive važan za razvoj turizma u Gradačcu i okolini?

Gradačački sajam je jedna od najvažnijih manifestacija u Gradačcu, pa slobodno se može reći i u BiH-a. Samim tim je i jedna od najbitnijih grana privrednog turizma koja donosi velike benefite kako Opštini, Kantonu tako i BiH.

Koji su planovi Gradačačkog sajma u narednim godinama?

Firma Gradačački sajam svakako planira unapređenje sajma, kako po sadržaju tako i po izložbenom kapacitetu. Radimo na poboljšanju kvaliteta pružanja usluga našim izlagačima u smislu izložbenog prostora kao i samog boravka u našem gradu.


Foto prilog


Tagovi

Gradačački sajam Sajam Šljive 2019 Hašim Šabanović Partneri BH šljiva Suha šljiva Izvoz


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Gradačački Sajam

Husein Kapetana Gradaščevića bb, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 35 817 440, e-mail: sajamgrd@bih.net.ba web: http://gradacackisajam.com.ba/