Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajmovi u Sremu
  • 24.07.2021. 14:00

I ove godine na sajmovima najtraženiji med, rakija i poslastice

Kalendar manifestacija, bazara i sajmova u Sremu je i u narednom periodu veoma bogat jer skoro svako selo ima neku svoju svetkovinu koja je posvećena pradajzu, paprici, lubenici, kulenu ili nekom drugom tradicionalnom sremskom proizvodu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 200
  • 15
  • 0

Ove godine oživele su brojne manifestacije širom zemlje. Sudeći po prodaji, svima nam je nedostajalo i sajmova i druženja, a iznad svega kvalitetne i ukusne hrane. Kalendar dešavanja, bazara i sajmova u Sremu je i u narednom periodu veoma bogat jer skoro svako selo ima neku svoju svetkovinu koja je posvećena pradajzu, paprici, lubenici, kulenu ili nekom drugom tradicionalnom sremskom proizvodu.

Pandemija korona virusa u velikoj meri uticala je na ona gazdinstva koja se bave prodajom zanatskih proizvoda i od toga dodatno zarađuju. Na brojnim festivalima takva gazdinstva ili udruženja imaju šansu da dodatno zarade i na taj način ponovo ulože u ono čime se bave. 

I sada ponovo mnogi imaju šansu da svojom robom obraduju potrošače koji kupuju domaće. Širom Srema ovih dana u mnogim mestima postavljeni su štandovi sa rukotvorinama, vezovima, domaćom rakijom, kvalitetnim vinom i pre svega kvalitetnom hranom.

"Naše gazdinstvo bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda. Pre tri godine krenuli smo i sa plasmanom na tržište i mogu vam reći da sam zadovoljna. Proizvodi se dobro prodaju na svim manifestacijama na koje odem. Najviše je tražen kulen, a dobro idu i slanina i čvarci", kaže nam Ivana Rakić iz  Bačinaca.

Tražnja za pčelinjim proizvodima uvek velika

Ono što se obavezno može kupiti na bilo kom festivalu su med i pčelinji proizvodi. Ti štandovi su neizbežni jer je dobro poznato da med treba koristiti kao zdravu hranu pa ne čudi činjenica da se veoma dobro prodaje. To potvrđuje i Jan Šljuka iz Bačkog Petrovca koji je prodavao pčelinje proizvode. Ponudio je bagremov, suncokretov, lipov i livadski med, ali i onaj od uljane repice koji ima belu boju.

Nedostajalo nam je sajmova, druženja i kvalitetne hrane

Ono što se najviše prodaje su svakako kolači. Kada posetite bilo koju manifestaciju privuku vas izgledom i mirisom, a ukus govori sam za sebe. Svaki je napravljen sa puno ljubavi, baš kao što kaže Gordana Lučić iz Aktiva žena Surčin.

"Naš aktiv kao i ostali najčešće prodaje starinske kolače, kao što su breskvice, vanilice ili šapice. Naravno tu su i neizostavne poslastice na kukuruzovini kako ih mi u Sremu zovemo, a kada je vreme svinjokolja, tu su i salčići", priča za naš portal Lučić. Dodaje da se sve to dobro prodaje jer našim ljudima nedostaje taj starinski šmek kolača kada nije bio ovh današnjih špecija.

Današnje poslastice nemaju taj starinski šmek

I u Udrženju Sremica iz Pećinaca neguju duh prošlih vremena i od zaborava čuvaju sve ono što podseća na neka davna vremena. Njihov šifonjer je pun starinskih ručnih radova na osnovu kojih one i danas vezu, a svoje rukotvorine prodaju u jednoj novosadskoj antikvarnici. Dobra prilika da nešto zarade, kaže njihova predsednica Mara Milovanović.

Jovanka Lazić jedna je od onih članica pećinačkih Sremica, koja voli da pravi starinske sremačke kolače. Ističe da sve što naprave uspeju i da prodaju. Ipak kao najtraženiji, izdvaja breskvice, a odmah iza njih i vanilice i to napravljene po tradicionalnom receptu samo od jaja, masti, brašna i pekmeza od kajsija ili šljiva. Mirjana Hemun iz Inđije, dobro poznata ne samo Sremcima, od svojih proizvoda izdvaja "Skočka" - mešavinu meda, oraha, lešnika i drugih đakonija. koji je, prema njenim rečima, veoma tražen.

Pored toga Mirjana prodaje medovaču, kajsijevaču, rakiju od breskve, kruške, šljive i orahovaču. Kaže od njenih rakija ne boli glava. A ovih dana glava ne boli ni kupce, ali ni proizvođače koji su jedva dočekali da izlože ono što imaju.


Foto prilog


Tagovi

Sajmovi Kvalitetna hrana Pčelinji proizvodi Med Starinski kolači Rukotvorine Med od uljane repice Antikvarnica


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".