Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trafoon projekat
  • 26.06.2015. 17:00

Istraživanja usmeriti na malinu i šljivu!

"Proizvodnju maline i šljive u Srbiji treba jačati kao naš brend i izvozni proizvod", naglasila je Mirjana Pešić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu

  • 116
  • 8
  • 0

Prošla je godina dana od početka sprovođenja trogodišnjeg evropskog Trafoon projekta. Projekat je doveo do zaključka da Srbija najveće šanse ima u proizvodnji i preradi maline i šljive. Stoga je važno istraživačke kapacitete usmeriti u razvoj ovih grana poljoprivredne proizvodnje, istaknuto je u sredu, 24. juna u Privrednoj komori Srbije na radionici "Inovacije u proizvodnji i preradi maline".

Projekat Trafoon uključuje 29 partnera iz 14 zemalja Evrope, a provodi se sa ciljem umrežavanja u oblasti proizvodnje tradicionalne hrane u svrhu poboljšanja transfera znanja i pospešivanja inovacija. Projekat uključuje četiri oblasti: žitarice, riba, povrće i pečurke i voće i masline.

Zaštita malih preduzeća u proizvodnji hrane

Srbija je uključena u segment vezan za proizvodnju maline i šljive. "Proizvodnju maline i šljive u Srbiji treba jačati kao naš brend i izvozni proizvod", naglasila je Mirjana Pešić sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu te dodala kako je Evropska unija projekat upravo pokrenula sa ciljem zaštite sektora malih i srednjih preduzeća u proizvodnji hrane, a koji se ne mogu upoređivati u konkurenciji sa velikim proizvođačima.

Takođe, formirana je i informaciona baza o primenjenim inovacijama, kako bi se pomogla bolja komercijalizacija istraživanja. "Reformisana Privredna komora biće fleksibilnija, više prisutna na terenu, i moći će da bude činilac u uspostavljanju interakcije naučne zajednice i privrede i poljoprivrede u Srbiji", naglasio je Mihailo Vesović, zadužen za oblast inovacija u PKS.


Tagovi

Trafoon Privredna komora Srbije Mirjana Pešić Proizvodnja maline Naučna zajednica Mihailo Vesović


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u