Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 04.04.2022. 13:00
  • Mostar

Izabrana najbolja vina na Mostarskom sajmu - šampion iz Iločkih podruma

Šampion Sajma u Mostar 2022. je vino Iločkih podruma - Traminac - izborna berba prosušenih bobica koje je osvojilo veliku zlatnu medalju sa 93 boda.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 129
  • 70
  • 0

Vinogradari i vinari iz BiH te zemalja okruženja, Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije i Mađarske, spremno su se odazvali pozivu Sajma Mostar te je na ocenjivanje, uzevši u obzir sve objektivne okolnosti, pristigao respektabilan broj od 86 uzoraka vina. Tek dva nisu zadovoljila kriterijume.

Šampion Sajma u Mostar 2022. je vino Iločkih podruma - Traminac - izborna berba prosušenih bobica koje je osvojilo veliku zlatnu medalju sa 93 boda. Blatina grand Cru Vinarije Čitluk sa 90 bodova pobednik je u kategoriji "vina sorte blatine" i okićeno je zlatom. Vino Teuta Trnjak, takođe iz čitlučke Vinarije, osvojilo je zlatnu medalju u skupini crnih mirnih vina sa osvojenih 87,7 bodova.

Licencirani degustatori iz cele regije ocenjivali vina 

Graševina vrhunska, iz Iločkih podruma, osvojila je zlato u kategoriji "grupe belih mirnih vina" sa osvojenih 88 bodova. Pobednik grupe vina sorte žilavka je vino Hercegovina produkta iz Čitluka - Žilavka Zlatna dolina koje je osvojilo zlatnu medalju sa 86,5 bodova. Priznanja će najboljim vinima biti dodeljena u sklopu Sajma u sredu, 6. aprila. 

Što se tiče izbora najboljeg vina, ističe kako su svedočili činjenici da je pobedničko vino sorte blatina svojim kvalitetom, i u skladu sa tim postignutom ocenom, superiorno nadjačalo ostala vina u konkurenciji, dok je pobedničko vino sorte žilavka dobijeno nakon međusobnog ogledavanja, "pripetavanja" tri uzorka koji su imali vrlo bliske vrednosti postignutih ocena.

U grupi ostalih belih mirnih vina (bez vina sorte žilavka) pobedničko vino sa postignutom ocenom superiorno nadmašilo je konkurenciju, dok je u grupi ostalih crnih mirnih vina (bez vina sorte blatina) pobednik dobijen u "pripetavanju" između dva uzoraka u kojem je, vrlo je zanimljivo, pobednik postalo vino sorte trnjak. U apsolutnoj kategoriji, kategoriji najbolje ocenjenog vina, što donosi titulu šampiona takmičenja, sa ocenom od 93 boda, odabran je uzorak predikatnog Traminca atribucije izborne berbe prosušenih bobica iz Iloka, odakle su i ranije često pristizali šampioni. 

Međunarodni sajam privrede Mostar, 23. po redu, održava se od 5. do 9. aprila.

Rezultate ocenjivanja svih vina možete pogledati ovde


Tagovi

Vino Vinogradarstvo Mostar Sajam u Mostaru Ilok Traminac


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D