Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. Interpoma u Bolcanu
  • 28.11.2016. 13:30

Jabuka za nova tržišta

Na stručnim skupovima na Interpomi raspravljano je kako otvoriti "treća tržišta" nakon uvođenja ruskog embarga, predstavljene su nove tehnologije u cilju dobijanja zdravije jabuke uz smanjenu upotrebu pesticida, mineralnih đubriva i vode kao i inovativna marketinška rešenja stalne komunikacije sa potrošačima.

Foto: www.fierabolzano.it/interpoma/en/
  • 723
  • 195
  • 0

U Bolcanu, u Južnom Tirolu, u Italiji od 24. do 26. novembra održan je 10. INTERPOMA, međunarodni sajam posvećen proizvodnji, čuvanju i marketingu jabuke. Manifestacija je organizovana na 25.000 kvadratnih metara, uz prisustvo 460 izagača iz SAD, Austrije, Belgije, Hrvatske, Danske, Francuske, Nemačke, Japana, Velike Britanije, Izraela, Italije, Holandije, Poljske, Češke, Rumunije, Rusije, Španije, Švajcarske, Mađarske, Irske, Južne Koreje, Slovenije, Portugala i Srbije.

Organizatori su po zatvaranju sajamske manifestacije saopštili da je na INTERPOMI bilo 20.000 posetilaca iz više od 70 država. Intenizivnu međunarodnu promociju sajma uradila je italijanska agencija za trgovinu ICE, isto tako uspešno kao na nedavno završenom sajmu EIMA u Bolonji. Njihova angažovanost privukla je više od stotinu velikih kupaca jabuka u Bolcano iz i izvan Evropske unije, kao što su: Južna Amerika, Australija, Kina, Indija, Turska, Bliski istok, Južna Afrika i Rusija. Izuzetno velika zainteresovanost je bila i pripadnika novinara iz celog sveta.

Intrpoma - sve u znaku jabuke

Brojne međunarodne delegacije su uz sajam posetile i agrokooperative i velike proizvođače jabuka u Južnom Tirolu. Naročito je veliko interesovanje bilo za dugoočekivani međunarodni kongres "Jabuka u svetu" koji je okupio dvadeset renomiranih međunarodnih stručnjaka specijalizovanih za tržište jabuka, navike potrošača, nauku i istraživanje.

Konferencija do konferencije

Uz međunarodni kongres, na INTERPOMI je uprilično mnoštvo specijalizovanih događaja koji su organizovali izlagači i partneri ove manifestacije. U četvrtak je organizovana konferencija "Sortno testiranje jabuka i krušaka: metode, rezultati i ključni aspekti. Projekat italijanskih sortnih listi". Konferenciju je organizovao čuveni Eksperimentalni centar Laimburg. Konferencija "Održivo voćarstvo danas i sutra. Alati, tehnike i komunikacija" je bila deo Agroinovativnog tura u organizaciji agrarne zajednice Image Line. U petak su upriličeni skupovi "Inovacije u đubrenju", kao i "Kako se zaštititi od neplaćanja" u organizaciji Assoconsult udruženja koje okuplja renomirane konsultantske kuće. U prepodnevnom programu Bayer je organizovao skup "Sadašnjost i budućnost u odbrani od biljnih vašiju". U popodnevnom programu rasadnik Vivai Mazzoni održao je predavanje nazvano "BIBAUM - inovativni rasadnički sistem koji gleda u budućnost". Na predavanju su upoređivani inovativni sistem bibaum twin leader i sadašnji standard spindle.

Otvaranje sajma

Zadrugari traže "treća tržišta"

Na INTERPOMI su debatovali i zadrugari. Sastali su se predstavnici ACI-Alijanse italijanskih kooperativa i Assomele, asocijacije proizvođača jabuka. Na ovogodišnjem susretu delegati iz Italije, Francuske, Španije, Holandije, Belgije i Poljske su diskutovali na temu "Novi pristup tržištu i promocija u trećim zemljama: glavni prioritet za voćarske i povrtarske zadruge i organizacije proizvođača u kontekstu ruskog embarga". Na skupu je diskutovano o važnosti što bržeg pristupa trećim tržištima nakon uvođenja embarga od strane Rusije prema voću i povrću iz Evropske unije. Skupu su prisustvovali, kao i uostalom celom sajmu predstavnici italijanskog Ministarstva poljoprivrede, parlamenta i činovnici iz Evropske komisije.

Inovativni kamp kao novina

Od ove godine, Interpoma, sajam koji se održava svake druge godine, uveo je i takozvani inovativni kamp. Reč je o platformi namenjenoj razvoju budućeg tržišta jabuka. U dva dana intezivnog rada kamp je okupio talente iz različitih oblasti, startape, etablirane kompanije i istraživače koji su, zajedno, kreirali inovativna rešenja u sistemu "od voćnjaka do trpeze" kada je o jabuci reč. Timovi talenata su radili u pet grupa neposredno pred sajam 22 i 23. novembra. Neke od ideja, koje su se izrodile u ovom kampu su dobijanje ulja iz semena jabuke namenjenog farmakologiji i kozmetici. Tim "Smart Orchard" iz Francuske, Srbije, Nigerije i Italije je osmislio sistem veštačke inteligencije koja uz pomoć senzora prati klimatske uticaje i život same biljke, a sve u cilju dobijanja većih i zdravijih plodova uz smanjenu upotrebu pesticida, đubriva i vode. U inovativnom centru promovisana je aplikacija koja bi trebalo da omogući kupcima jabuka uvid u ceo proizvodni proces sa mogućnošću odgovora na sva pitanja, kao i učestvovanje u različitim nagradnim igrama namenjenim potrošačima.

Na sajmu oko 20.000 posetilaca

Na Interpomi i srpska jabuka

I Srbija je imala svog predstavnika na Interpomi, najvećeg proizvođača jabuke na Balkanu, Delta Agrar. Nastup kompanije je na sajmu posvećenom jabuci u Italiji je sasvm logičan, jer uz najsavremenije tehnologije uzgoja klupskih jabuka ima i rasadnik koji predstavlja najsavremeniju proizvodnju sadnica jabuka, kakvu imaju najveći evropski rasadničari. Sajam u Bolcanu ocenila je odličnim i Julka Toskić iz ove kompanije.

"Odličan sajam namenjen svima koji su profesionalci u indrustriji jabuka od proizvodnje do čuvanja. Najviše izlagača je bilo iz Italije. Moglo se videti puno rasadničara, voćarske mehanizacije i mnogo opreme za berbu, skladištenje i pakovanje. Takođe predsavljene su nove sorte i klonovi postojećih sorti jabuka. Posetioci su bili izuzetno zainteresovani za naše jabuke i sadnice. Pokazali smo da se voćarstvo ubrzano razvija u Srbiji i da mi kao zemlja postajemo ozbiljan ponuđač jabuka za svetsko tržište. Inovacija je bilo u svim oblastima koje su predstavljene na sajmu. Uočljivo je da je ove godine bilo mnogo više posetilaca nego prošli put i da se tehnologija u ovom sektoru jako brzo razvija."

Ulaznice

Godinama slušamo pritužbe posetilaca da su ulaznice na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu skupe. Da podsetim da su one pojedinačne 500 dinara a grupne 350. Na Interpomi ulaznica košta 20 evra, a ako kupite preko interneta stajaće vas 18 evra. Jednodnevno prisustvo kongresu "Jabuka u svetu" košta 90 evra, a za sva tri dana 200 evra. Slične cene su bile nedavno u Bolonji na sajmu mehanizacije EIMA. Pojedinačne ulaznice su bile 55 evra prvih dana sajma, i 15 evra pri kraju za hobiste. Dakle, domaći posetioci relativno dobro prolaze na sajmu u Novom Sadu.

Foto: www.fierabolzano.it/interpoma/en/


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Interpoma Bolcano Italija Jabuka Inovacije Svetsko tržište


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer