Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srem
  • 20.10.2017. 08:00

Jazak - mesto za ljubitelje fruškogorja

Jazak je manifestacijom "Jesen stiže dunjo moja - kukuruzi već su zreli" pokazao svu lepotu ovog mesta.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 314
  • 11
  • 0

Manifestacija "Jesen stiže dunjo moja, kukuruzi već su zreli" okupila je u selu Jazak po 11. put ljubitelje prirode i fruškogorja. Ovo je bila dobra prilika da se pokažu sve lepote ovog mesta i okoline, koja ima i najzdraviju vodu za piće, a sami Jazačani vole da kažu da su najveći zasadi voća podignuti baš u njihovom ataru.

Manifestacija zahvaljujući Ruži Bećaruši

Ovo je još jedna manifestacija u Sremu koja afirmiše selo, običaje i prikazuje život ljudi koji u potpunosti zavise od prirode. Jazačani vole da kažu da su smešteni u najlepšem delu Fruške gore, pa im je želja da mlade zadrže, a mnoge vrate u svoje rodno selo.

Branko Grujić

"Seoski turizam može biti naša šansa, a ovo je manifestacija koja slavi ne samo dunju, već i završetak svih poslova i ubiranje svih plodova na našim poljima, u voćnjacima i vinogradima. Popularnosti manifestcije je najviše doprinela Ružica Andrić, naša nadaleko čuvena 'Ruža Bećaruša, koja nas je prerano napustila, ali nam je dala smernice i ideje za jednu lepu turističko-privrednu manifestaciju koja je iz godine u godinu sve bolja i poznatija. Siguran sam da u značajnoj meri podstiče razvoj seoskog turizma, pomaže malim proizvođačima da prodaju svoje proizvode, ali i čini da Jazak sem po najkvalitetnijoj vodi u ovom delu Evrope, bude prepoznat i po dunji, kao svom brendu'', ističe Branko Grujić, predsednik MZ Jazak.

Oživljavanje sela

U Jasku je sada 500 kuća i nešto više od 1.000 stanovnika. Podaci kažu da je posle rata Jazak imao više od 2.200 meštana. Žale Jazačani što njihovo malo mirno mesto napuštaju mnogi. Želja im je da tako ne bude u budućnosti. Selo mora biti živo, meštani organizovani, a ovakve manifestacije doprinose upravo tome.

Miodrag Bebić

"Lepo je ovde u Jasku videti goste iz cele zemlje. Čulo se za ovu manifestaciju, koja je iz godine u godinu sve bogatija i raznovrsnija. Lepo je videti i meštane koji daju sve od sebe da privuku goste, da ih posluže tradicionalnim sremačkim specijalitetima, što sve ide u prilog razvoju turizma kome Opština Irig poklanja veliku pažnju. Skoro su završeni svi radovi u polju i vreme je da i paori malo odmore", kaže Miodrag Bebić, zamenik predsednika Opštine Irig.

Foto: Zlatko Markovinović


Foto prilog


Tagovi

Jazak Jesen Kukurzi Dunje Seoski turizam Manifestacija Poljoprivreda Voćarstvo Ratarstvo Selo


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".