Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje
  • 31.10.2018. 09:00

Kako smanjiti štetu od rezistentnih korova na herbicide?

"Više nego ikad potrebno je da poljoprivrednici počnu da razmišljaju izvan okvira starog modela suzbijanja korova, ukoliko žele da sačuvaju upotrebljivost postojećih herbicida", kaže dr Goran Malidža.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 101
  • 4
  • 0

Savetovanje "Rezistentni korovi i tolerantni usevi na herbicide: stanje i perspektive" biće održano u Novom Sadu. Ovo je rezultat inicijative Glavnog odbora Herbološkog društva Srbije.  Cilj savetovanja je transfer najnovijih informacija o stanju i predlogu mera za upravljanje rezistentnošću korova na herbicide, uključujući najnovija saznanja o usevima tolerantnim na herbicide.  

Savetovanje će biti organizovano u turističkom naselju "Ribarsko ostrvo" sa početkom u 10 sati, u petak 2. novembra. Prvenstveno je namenjeno predstavnicima krupnijih poljoprivrednih gazdinstava, njihovih udruženja, savetodavnih službi, proizvođača i prometnika herbicida i semena, naučnih instituta, fakulteta, nadležnih ministarstava i sekreatrijata, medija, kao i drugih subjekata koji su povezani sa ovom problematikom.

"Više nego ikad potrebno je da poljoprivrednici počnu da razmišljaju izvan okvira starog modela suzbijanja korova, ukoliko žele da sačuvaju upotrebljivost postojećih herbicida. U želji da im se u tome pomogne, za ovo savetovanje su odabrane aktuelne teme, autori radova će ukazati na osnovne pojmove, glavne uzroke nastanka rezistentnosti korova na herbicide, trenutno stanje ovog fenomena u R. Srbiji sa predlozima antirezistentne strategije. Potrebno je osmisliti i primeniti integralni sistem mera koji je 'nepredvidiv za korove, što podrazumeva promene dosadašnjeg ponašanja u suzbijanju korova. Nadamo se da nismo mnogo zakasnili, da postoji želja i činioci koji će da podstaknu neophodne promene. Upravljanje rezistentnošću korova na herbicide održivo je jedino zajedničkim naporom svih zainteresovanih aktera koji će se okupiti na ovom savetovanju, a svako ignorisanje i odlaganje potrebnih mera može prouzrokovati nesagledive posledice po biljnu proizvodnju R. Srbije. Očekujemo da će informacije sa ovog savetovanja pomoći svim relevantnim subjektima u smanjenju šteta od rezistentnih korova na herbicide, odnosno implementiranju najbolje prakse u upravljanju rezistentnošću", kaže dr Goran Malidža, predsednik Programskog odbora.


Tagovi

Korovi Rezistentnost korova Goran Malidža Savetovanje Novi Sad Herbološko društvo Srbije


Partner

Vojvođanski klaster organske poljoprivrede

Bulevar Mihajla Pupina 28/1, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381658326057, e-mail: organskiklaster@gmail.com web: http://vok.org.rs/