Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 14. SPIT - Kać
  • 19.07.2018. 10:00

Kiša "produžila" SPIT na dva dana

Kao i svake godine, poljoprivrednici su u radu mogli da vide najsavremeniju mehanizaciju, da učestvuju u igrama snage i nezaobilaznoj tomboli.

Foto: Aleksandar Čerevicki
  • 1.237
  • 59
  • 0

I to se jednom moralo dogoditi. Nakon uzastopnih 13 godina, kako smo doslovce goreli na julskom suncu prisustvujući Sajmu poljoprivrede, industrije i trgovine - (SPIT), kasna, kišna jesen, koja se ove godine preselila u jun i jul, "prepolovila" je manifestaciju na dva dana. Uprkos upornoj kiši, u utorak 18. jula, odvažni entuzijasti iz cele Vojvodine uputili su u Kać, gde su organizatori sve pripremili kao i prethodnih godina.

Osim vremena, na koje nisu mogli da utiču, tako da je manifestacijija nakon nekoliko sati većanja odložena za četvrtak. Sledećeg dana, vremenski uslovi nešto bolji, toliko bolji da je manifestacija mogla da se održi. Sve navedeno, naravno, uticalo je na posetu, tako da je ovoj prestižnoj manifestaciji, po slobodnoj proceni prisustvovalo 300 paora.

Malešev: Dok nas mehanizatori i paori podržavaju SPIT-a će biti

SPIT je jedinstven u našoj zemlji po tome što poljoprivrednici na njemu mogu da vide mašine u radu. Ne treba ni naglašavati koliko je to važno za one koji nameravaju da za neku priključnu mašinu ili traktor izdvoje 20.000, 30.000, 50.000, pa i i više evra. Zadovoljstvo nije krio ni Vojislav Malešev, predsednik Kluba paora 100P plus, udruženja koje tradicionalno organizuje manifestaciju.

"Ovde je izloženo 140 mašina, od kojih je 60 prikazano u radu. Prisutne su 32 firme. Osim mehanizatora, tu su i bankari, osiguravajuće kuće, trgovci inputima, rezervnim delovima i drugi. Nažalost, trebalo je da ostavimo deo parcele pod pšenicom da bi prikazali i kombajne u radu kao pre dve godine kada smo prikazali četiri kombajna u radu. Vremenski uslovi nam to nisu dozvolili ove godine. Da bi SPIT opstao moraju biti zadovoljena dva uslova: da veliki broj mehanizatora podržava manifestaciju kao i svih ovih godina i da veliki broj poljoprivrednika posećuje ovaj događaj", objasnio je Malešev.

Oni koji su ove godine došli na SPIT mogli su u radu da vide mašine za osnovnu obradu, dopunsku obradu kao i sejalice. Viđenim su bili zadovoljni i posetioci.

Struhar: Da je više ovakvih manifestacija

Ivona Struhar je studentkinja Poljoprivrednog fakulteta, u Novom Sadu. Nakon završetka studija namerava da se vrati na porodično imanje. Inače, njena porodica se dominantno bavi ratarskom proizvodnjom i delimično proizvonjom povrća. "Šteta što u Srbiji ima malo manifestacija ovog tipa. Ovde možemo da vidimo razne tipove mašina u radu. Kakve su njihove mogućnosti. Tako možemo da ocenimo koja mašina najviše odgovara našem tipu gazdinstva", rekla je Struharova.

Radojević: Pomažemo mladim poljoprivrednicima da kupe novu priključnu mehanizaciju

I pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević posetio je SPIT. On je naglasio je važnost manifestacije.

"SPIT zaslužuje najveću pažnju jer se na ovaj način promoviše najsavremenija mehanizacija. I pogonska i priključna. Ona je neophodna za savremenu poljoprivrednu proizvodnju. Time poljoprivrednici svoju proizvodnju čine ekonomičnijom i profitabilnijom. Zaista pohvale organizatorima. Primena savremene mehanizacije je nešto što je republička Vlada prepoznala i preko resornog ministarstva i sekretarijata i prošle godine nikada značajnija sredstva nisu uložena u nabavku mehanizacije. Upravo smo to učinili jer smo očekivali početak primene IPARD programa", istakao je Radojević.

Pokrajina podržava mlade poljoprivrednike

Radojević je rekao da su u sekretarijatu kroz meru podrške mladim poljoprivrednicima, takozvani "Start up" program izdvojili oko 200 miliona dinara. Od 900 prijava koje su pristigle po ovom osnovu 550 je namenjeno kupovini nove priključne mehanizacije u biljnoj proizvodnji i oko 50 u stočarskoj proizvodnji. Treba napomenuti da za ovu meru kod Sekretarijata za poljoprivredu mogu da konkurišu isključivo gazdinstva koja su registrovana u ovoj godini.

Kao i svake godine na SPITU poljoprivrednici su mogli da da učestvuju u igrama bacanja akumulatora s ramena i takmičenju u prenošenju vreća đubriva. Sve je začinjeno nezaobilaznom tombolom.


Tagovi

SPIT Kać 2018 Mehanizacija Poljoprivredne mašine Vojvodina Vojislav Malešev Vuk Radojević


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃