Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savetovanje za Zlatiboru
  • 22.01.2018. 18:00

Klimatske promene glavna pretnja agraru

Nekoliko stotina poljoprivrednika i agronoma iz Srbije i Republike Srpske okupilo se na 52. Savetovanje agronoma na Zlatiboru gde će saznati sve o izazovima u savremenoj poljoprivredi, ali i rešenjima.

Foto: Đorđe Simović
  • 238
  • 13
  • 0

Na Zlatiboru je počelo tradicionalno, 52. Savetovanje agronoma. Uz prisustvo nekoliko stotina poljoprivrednika i agronoma, predstavljeni su naučno-poslovni rezultati Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Poljoprivrednici iz cele Srbije, ali i Republike Srpske, došli su na manifestciju željni aktuelnih informacija pred prolećnu setvu. Među njima je bio i Miomir Crveni koji u Turiji obrađuje 100 hektara zemljišta.

"Na savetovanje dolazim poslednjih 4-5 godina. Sve novi stvari se ovde čuju. Predavanja su nam vrlo korisna. Naročito je bitno nama koji nemamo fakultet. Ja sam mehaničar, ali se bavim poljoprivredom od kako znam za sebe. Godine 1963. sam seo na traktor. Imao sam tad devet godina", priča Crveni.

Izazovi u poljoprivredi

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević istakao je da se savremena poljoprivreda nalazi pred mnogim izazovima:

Radojević: Veliki izazovi pred poljoprivredom

"To su pojava novih štetnih organizama i sve prisutnije globalne klimatske promene, što iziskuje dalji rad stručnjaka i naučnih radnika na selekciji i oplemenjivanju i stvaranju novih sorti i hibrida povećane otpornosti na različite faktore. To zahteva i vreme i investicije. Ne treba zaboraviti i to da za svaku državu nacionalno semenarstvo predstavlja i najveće nacionalno blago koje bi trebalo očuvati i unaprediti bez obzira na otvorenost tržišta i prisutnu konkurenciju u ovoj oblasti".

Republika Srpska po prvi put

Po prvi put se organizuje i savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske. Otvarajući skup na Zlatiboru, ministar nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je svet pred izazovom da do 2050. godine poveća proizvodnju hrane za 70% kako bi zadovoljio prehrambene potrebe brzo narastajuće populacije:

Komić: 2055. godine biće 10 milijardi stanovnika

"Svaki minut rodi se 260 novih stanovnika na Zemlji, a umre 100. Narastanje populacije dovodi do toga da već sada imamo 7,6 milijardi stanovnika, tako da je procena Ujedinjenih nacija da će 2055. godine biti 10 milijardi stanovnika".

I sve to treba postići u vremenu izrazitih klimatskih promena i sveopštem procesu degradacije i smanjivanja obradivog zemljišta.

Uz Savetovanje agronoma na Zlatiboru održava se i 44. Simpozijum poljoprivredna tehnika. Prvog dana najveću pažnju pobuđuje okrugli sto nazvan "Finansiranje nabavke i razvoja poljoprivredne mehanizacije kroz nacionalne budžete i IPARD fond u 2018. godini".

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Savetovanje Zlatibor Vuk Radojević Miomir Crveni Jasmin Komić NSSEME


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!