• Izložba goveda
  • 09.10.2019. 12:30
  • Rasinski okrug, Kruševac

Kolubarski stočari najbolji u Srbiji

Kolubarski stočari osvojili su najznačajnija priznanja na Nacionalnoj izložbi u Kruševcu.

Foto: Milovan Milovanović
  • 72
  • 4
  • 0

Krava Lara, vlasnika Milana Milakovića iz Mratišića, proglašena je za apsolutnu šampionku treće Nacionalne izložbe u Kruševcu. Milaković je član Udruženja odgajivača goveda simentalske rase "Kolubara" Lajkovac. Krava Ida, vlasništvo Poljoprivredne škole sa Domom učenika Valjevo je šampionka u kategoriji krava, dok je Milakoviću pripala nagrada i za junicu Ružu, kao treću pratilju u ovoj kategoriji.

Podsećamo da je stručni žiri izložbe simentalaca u Lajkovcu kravu Idu izabrao za apsolutnu šampionku, dok je Milakovićeva Lara osvojila šampionski pehar u kategoriji krava. Dve najvrednije nagrade su ponovo kod istih vlasnika, samo drugačijim redosledom. Milan Milaković je na 38. kolubarskoj izložbi simentalaca u Lajkovcu proglašen i za apsolutnog šampiona izložbe, na kojoj je predstavio najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije. Tako su kolubarski stočari osvojili najznačajnija priznanja na republičkoj izložbi u Kruševcu.

Organizator Nacionalne izložbe goveda simentalske rase, održane 5. oktobra, bilo je Centralno udruženje odgajivača simentalske rase Srbije, pod pokroviteljstvom grada Kruševca i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Učestvovali su izlagači: iz Lajkovca, Valjeva, Smederevske Palanke, Velike Plane, Leskovca, Trstenika, Ražnja, Bujanovca, Kragujevca i četiri udruženja iz Kruševca. Smotri najboljih priplodnih grla Srbije prisustvovali su gosti iz Nemačke i Austrije, predstavnici svetskog i evropskog udruženja, a 2021. godine Srbija će biti domaćin kongresa Evropskog udruženja odgajivača goveda simentalske rase.


Tagovi

Nacionalna izložba goveda Simentalska rasa Milan Milaković Poljoprivredna škola u Valjevu


Autorka

Sanja Dovečer

Novinarka sa iskustvom od 18 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sedamdesetogodišnja Mirka Selaković iz Mladosti plete od svoje pete godine. Nekada su to bili odevni... Pročitaj celu belešku »