Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 26.10.2015. 10:30

Kompanije iz Srbije na Poslovnom forumu u Moskvi

Rusko-srpski poslovni forum biće održan u Moskvi sutra, 27. oktobra, a na skupu čiji je cilj povećanje izvoza iz Srbije na rusko tržište, predstaviće se oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 iz Rusije

Foto: pks.rs
  • 95
  • 4
  • 0

Rusko - srpski poslovni forum biće održan u Moskvi sutra, 27. oktobra, a na skupu čiji je cilj povećanje izvoza iz Srbije na rusko tržište, predstaviće se oko 120 kompanija iz Srbije i oko 100 iz Rusije, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Očekuju se konkretni ugovori i rezultati

Čadež je istakao da će predstavnici kompanija iz obe zemlje iz oblasti poljoprivrede, prehrambene i metaloprerađivačke industrije, kao i industrije proizvodnje guma i plastike, razgovarati o konkretnim investicionim projektima i u direktnim razgovorima se upoznati sa uslovima za njihovo ostvarenje. "Ovo je najveći Poslovni forum na kom su do sada učestvovali Rusi. Očekujemo da se vratimo sa konkretnim ugovorima i rezultatima, jer smo se dobro spremili što se tiče projekata. Ruskim kompnijama i fondovima ponudićemo konkretne investicione projekte", naglasio je Čadež.

Prehrambena industrija održala nivo izvoza

Prema njegovim rečima na forumu će najviše projekata biti predstavljeno iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije i metaloprerađivačkog sektora, kao i iz turizma, ali su i kompanije koje posluju u velikim sistemima spremile određene projekte. "Kompanije iz prehrambene industrije su uspele da održe nivo izvoza, odnosno u ovoj godini do sada izvoz je čak u toj oblasti povećan pet do šest odsto u odnosu na isti period 2014. Prehrambena industrija i poljoprivredni sektor su uspeli da nađu jednu stabilnost u izvozu, ali potencijali su mnogo veći", kazao je Čadež.

Cilj je povećati izvoz iz Srbije u Rusiju

Čadež je naglasio i da je između izvoza na tržište Rusije i uvoza veliki disbalans pa je i cilj organizovanja poslovnog foruma da se srpskoj privredi pomogne da se taj odnos ujednači, odnosno da se poveća izvoz iz Srbije u Rusiju. Za osam meseci ove godine, prema podacima PKS-a, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije iznosila je 1,74 milijarde dolara, a Srbija je na rusko tržište izvezla robu vrednu 469 miliona dolara. U prvom polugodištu ove godine u Rusiju je izvozilo oko 600 srpskih kompanija koje su na rusko tržište plasirale više od 1.000 različitih proizvoda.

Rusko srpski poslovni forum biće organizovan kao deo zvanične trodnevne posete predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Moskvi tokom koje će se on sastati sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom i predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Predviđeno je da bude potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji. Koopredsedavajući Poslovnog saveta Anatolij Tihonov i Branislav Grujić trebalo bi da potpišu memorandum sa zajedničkim inicijativama za unapredjenje saradnje koje će uputiti Mešovitom komitetu Srbija Rusija, čije se održavanje očekuje do kraja godine. Jedna od tih inicijativa je da se razmotri mogućnost formiranja distributivno-logističkih centara polјoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Srbiji i Rusiji.

Foto: pks.rs


Izvori

beta.rs


Tagovi

Poslovni forum Moskva Srbija Rusija Marko Čadež PKS Poljoprivreda Prehrambena industrija Investicioni projekti Izvoz Aleksandar Vučić Vladimir Putin Anatolij Tihonov Branislav Grujić Spoljnotrgovinska razmena Deficit