Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna konferencija
  • 10.09.2023. 15:00
  • Osijek

Konferencija o izazovima u poljoprivredi u jeku klimatskih promena

U četiri dana 1. Međunarodna naučno-stručna konferencija o izazovima u poljoprivredi u jeku klimatskih promena pokušaće da da odgovore na pitanja kako ublažiti i prilagoditi se klimatskim promenama.

Foto: Depositphotos/Haylight
  • 87
  • 29
  • 0

U Osijeku će se od 19. do 22. septembra održati 1. Međunarodna naučno-stručna konferencija o izazovima u poljoprivredi u jeku klimatskih promena. Kako ističu organizatori, Fakultet agrobiotehničkih nauka, danas smo suočeni sa globalnim pretnjama koje uzrokuju samo i isključivo ljudi. 

"Čovečanstvo, više nego ikada, utiče na našu planetu, na sve moguće načine - pozitivne i negativne. Tu pretnju svi poznajemo kao klimatske promene. Kao osnovna ljudska delatnost, u proizvodnji osnovnih ljudskih potreba i dobara, poljoprivreda je izrazito osetljiva na njihov negativan uticaj", upozoravaju.  

Naglašavaju kako se ranjivost ne odnosi samo na proizvodnju osnovnih useva, hrane, odnosno stočne hrane, već ima širi uticaj na svaki sektor i aktivnost, društvo, ekonomiju, politiku, ljudsko zdravlje i drugo.

"Globalna zajednica ima obavezu da doprinese na svakom nivou, lokalnoj, regionalnoj i globalnoj, u pružanju mera ublažavanja i prilagođavanja, kako bi ostala otpornija i sposobnija da se prilagodi negativnim učincima", ističu te dodaju kako su poljoprivreda i klimatske promene u uzročno-posledičnoj vezi. 

Neke od tema konferencije biće emisije iz poljoprivrede i iscrpljivanje resursa; cirkularna ekonomija, zelena i digitalna tranzicija; bioraznovrsnost i usluge ekosistema; izazovi stočarstva u klimatskim promenama; konzervacijska i restauracijska poljoprivreda i druge. 

Konferencija počinje otvaranjem u utorak, u 10 sati, a program potražite putem ovog linka


Tagovi

Međunarodna konferencija Poljoprivreda FAZOS Program Osijek Klimatske promene


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]