Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Životna sredina
  • 20.07.2021. 13:00
  • Šumadijski okrug, Kragujevac

"Kragujevac bez GMO 2021." - onlajn predavanja o zaštiti životne sredine

Cilj koji se ovim putem želi postići je da se unapređuje zaštita životne sredine kroz jačanje svesti javnosti, putem edukacije i informisanja o genetički modifikovanim organizmima (GMO).

Foto: Depositphotos/rossosiena
  • 115
  • 63
  • 0

"Kragujevac bez GMO 2021.", naziv je projekta udruženja Prvi prvi na skali (PPNS), a koji se realizuje od jula do decembra u onlajn formatu, na portalu udruženja. Reč je o jednom od 15 projekata, koje je Grad Kragujevac podržao sufinasiranjem u ovoj godini, u oblasti zaštite životne sredine. 

Cilj koji se ovim putem želi postići je da se unapređuje zaštita životne sredine kroz jačanje svesti javnosti, putem edukacije i informisanja o genetički modifikovanim organizmima (GMO).

Agendu projekta možete naći u dokumentu ispod teksta

Da bi se to realizovalo, biće organizovane projekcije ekoloških dokumentarnih filmova, tri onlajn predavanja, a svakog meseca objavljivaće se članci o GMO, kao u proteklih sedam godina, a naposletku i rezime projekta u TV-formatu. Sadržaji će biti trajno dostupni preko portala PPNS, bez ikakvih ograničenja za korisnike interneta.

Projektom "Kragujevac bez GMO 2021", predviđena su dešavanja svake treće subote u mesecu i biće zasebno najavljena.

Prva projekcija održana je 17. jula. Virtuelno je prikazan ekološki dokumentarni film Vladimira Perovića, pod nazivom "Život je". U avgustu je prikazivanje drugog Perovićevog filma, "Žeđ kamenog mora".

Nakon letnjih termina, naredna tri meseca biće realizovana digitalna predavanja. Prva tema koja se obrađuje u septembru je "Organska proizvodnja, GMO i zaštita životne sredine", a predavač je prof. dr Snežana Oljača, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

U oktobru je drugo predavanje na portalu PPNS "GMO - balast moderne poljoprivredne proizvodnje", a predavač je Bogdan Cekić, istraživač saradnik na Institutu za stočarstvo u Zemunu. 

Završno, treće predavanje predviđeno je za novembar, a o temi "Očuvanje starih sorti - za Srbiju bez GMO", pričaće predavač dr Ivana Petrović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Projekat "Kragujevac bez GMO 2021" praktično predstavlja nastavak onog prošlogodišnjeg, pod nazivom "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina", kada je takođe organizovan set od tri predavanja. 


Dokumenti


Tagovi

Kragujevac bez GMO 2021. Zaštita životne sredine GMO Onlajn predavanja Organskla proizvodnja Vladimir Perović Snežana Oljača Bogdan Cekić Ivana Petrović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.