Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šašinci
  • 19.07.2016. 09:00

Lubenici u čast

Ove godine lubenica je dobro rodila, a u kvalitet ne treba sumnjati kaže Branislav Svilar iz Šašinaca.

  • 682
  • 95
  • 0

Proteklog vikenda u Šašincima je održana 27. Bostanijada. Najteža lubenica imala je 24,5 kilograma, a biran je i najukusniji bećar paprikaš, najbolje postavljen Etno sto, a takmičilo se i u brzom jedenju lubenica.

Sve ovo je organizovano u čast lubenice kojoj šašinčani puno duguju. Oni nisu zaboravili koliko duguju lubenici. Mnogi su od prodaje lubenica napravili nove kuće, kupili automobile, traktore išli na letovanje. I zbog toga već 27 godina lubenici u čast organizuju ovu manifestaciju.

Lubenice
Šašinačke lubenice

Ove godine lubenica je dobro rodila, a u kvalitet ne treba sumnjati kaže Branislav Svilar iz Šašinaca."Vreme je bilo izuzetno povoljno za lubenice. Dosta kiše, ali i sunca pa su dobro rodile. Imali smo sreću pa nas je grad zaobišao, tako da se nadamo i dobroj zaradi. Trenutna cena je oko 18 dinara za kilogram, što je zadovoljavajuće", kaže Svilar.

Da su lubenice kvalitetne potvrdili su svi oni koji su za vikend bili u Šašincima. Jedan opd njih je i novosađanin Milan Gutić koji bostanijadu ne propušta."Ovde imam prijatelje i bostanijadu ne propuštam. Mogu vam reći da slađe nisam jeo. Šašinačke su najbolje", zadovoljno priča Milan.

Organizovana su i brojna takmičenja

konji
Birana je i najbolja zaprega

Najteža lubenica imala je 24,5 kilograma i doneta je iz Buđanovaca a proizvođač je Vera Janković. Birana je i najbolja zaprega. Prvo mesto pripalo je Vladi Radovanoviću iz Bogatića. U pucanju bičem najbolji je bio Radovan Stević iz Dobanovaca, a organizovano je i takmičenje u brzom jedenju lubenica, gde je najspretniji bio gost sa Novog Zelanda, Boris Selačko. U lupanju klepetušom najbolji je bio Novak Jelovac iz Kaća. Najbolji Etno sto imale su žene iz Laćarka, a članice udruženja Višnja iz Grgurevaca su se potrudile da donesu stare sremačke specijalitete.

Spomenik bostanu
Spomenik bostanu

Ukusne sremačke kolače donele su u Šašince i žene iz Klenka, Stejanovaca i Pećinaca. Specijalitet su bile i domaće krofne za koji je bila zadužena Anđa Debeljački. Anđa je članica udruženja žena "Desanka Maksimović" iz Šašinaca koje su i ove godine pomogle Bostanijadu. Njihova predsednica Mirjana Jelovac kaže da su zadovoljne kako je sve prošlo bez obzira na loše vreme. "Sve je bilo u najboljem redu. Jedino zbog vremena nismo uspele da poslužimo sremački doručak, ali će to biti sledeće godine. Zadovoljne smo što je veliki broj gostiju došao na našu Bostanijadu koja je poznata u celoj zemlji", kazala je Mirjana.

U selu podigli spomenik bostanu i bostandžiji

Zadovoljni su i u mesnoj zajednici. Tradicija nije izostala a Bostanijada je nešto što mora da se održi kaže Nikola Milić predsednik Saveta mesne zajednice. "Ovo se mora. Ne može nas ni vreme omesti u organizaciji ove manifestacije koja je bila poznata i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Oduvek smo veliku pažnju poklanjali lubenici kojoj mnogo dugujemo. Ovo je samo mali dug svemu onome što je bostan za nas u selu učinio", kaže Nikola.

Koliko je Šašinčanima važan bostan svedoči i spomenik u centru sela posvećen upravo bostanu i bostandžiji. Iako je ova tek završena već se razmišlja o sledećoj, jer bostana će biti i dogodine kažu Šašinčani koji slove za jedne od najvećih proizvođača bostana u Sremu.


Tagovi

Sasinci Bostanijada Bećar paprikaš Takmičenje Etno sto Specijaliteti Kvalitet Zaprega Pucanje bičem


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".