Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klub 100P plus
  • 18.07.2015. 07:40

Mix mašina u radu i obećanja političara

"Od naredne godine poljoprivrednici u Srbiji mogu da očekuju novac iz evropskih IPARD fondova namenjen značajnijim investicijama u agraru", najavio je državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović otvarajući 11-tu Smotru poljoprivrede industrije i trgovine u Kaću.

  • 488
  • 99
  • 0

Tradicionalno, po završetku žetve Klub paora 100P Plus i ove godine je organizovao Smotru poljoprivrede, industrije i trgovine na imanju Vojislava Maleševa u Kaću. Više od 1.000 poljoprivrednika i ove godine na manifestaciji su videli izložene savremene poljoprivredne mašine i opremu, rezervne delove, ulja i maziva, pesticide, mineralna hraniva i seme.

Priključne mašine i žitni kombajni u radu

Osim stacionarnog prikaza, posetioci SPIT-a mogli su da vide priključne mašine i žitne kombajne u radu. Zadovoljan je i Đorđe Mišković direktor firme Masferg Agro mehanizacije.

Đorđe Mišković
Đorđe Mišković, direktor Masferg Agro mehanizacije

"Tradicionalno izlažemo na SPITU. Ove godine smo izložili samo deo programa. To su novi i korišćeni traktori Masejferguson, sejalice za direktnu setvu kompanije Vederštat, za konvencijalnu setvu širokoredih kultura kompanije Kun izložili smo program plugova, a takođe i multifunkcionalni kultivator vederštat. Kruna našeg prikaza su teleskopski manipulatori JSB i njih treba svaka farma da ima. SPIT je veoma korisna manifestacija. Dolazi nakon Novosadskog sajma. Na sajmu su mašine statički prikazane, a ovde je moguće videti mašine u radu. Mislim da SPIT baš zbog toga treba organizovati više puta godišnje", kaže Mišković.

Otvarajući SPIT političari iz grada, pokrajne i republike nisu štedeli na obećanjima. Svi obećavaju novac.

Član gradskog veća za privredu Novog Sada, Goran Sečujski, istakao je: "Novi Sad je ove godine po prvi put predstavio podršku poljoprivredi. U toku je javni poziv za subvencionisanje kamatnih stopa za kratkoročne kredite. U narednih nekoliko dana očekujem potpisivanje sporazuma sa Garancijskim fondom. Tu ćemo da subvencionišemo nabavku opreme i mašina".

Od 2016. poljoprivrednici mogu da očekuju novac iz IPARD-a

Branislav Knežević
Branislav Knežević,

pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Knežević, ovom je prilikom rekao:"Pokrajna daje bespovratna sredstva za mnoge stvari ali ne i za mehanizaciju. Zanimljivo je da napomenem da pomažemo podizanje smeštajnih kapaciteta, hladnjača, sušara, navodnjavanje, sušare. Da ne dužim, očekujte 50% novca nazad".

Naopširniji je bio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović, koji je i otvorio SPIT. "Imamo sjajne vesti, a zahvalio bih se najpre Vladi Republike Srbije koja je u eri smanjenja broja zaposlenih u upravi našla razumevanja i shvatila neophodnost dodatnog zapošljavanja u Upravi za agrarna plaćanja i Sektoru za ruralni razvoj jer je to bio uslov da ono što smo obećali - apliciranje za fondove IPARD-a - početkom 2016. godine, i realizujemo. Očekujemo narednih dana da će to biti i formalizovano od Vlade Republike Srbije i odgovarajuće komisije. Time smo uradili ozbiljan korak napred jer, iako su te procedure duge i administrativne, kada pare budu počele da dolaze u Srbiju. do 2020. godine, biće to 175 miliona evra. Time će naši poljoprivrednici drastično povećati svoju konkurentnost, i to ne samo na tržištu EU već i na tržištu trećih zemalja", rekao je, između ostalog, Golubović.

Važno je ko predstavlja paore

Danilo Golubović
Danilo Golubović,

državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede

Kao i na brojnim manifestacijama pre ove, Golubović je upozoravao paore da paze ko ih predstavlja. "Jako je bitno da asocijacije kao što je 100P+ i Vojvodina agrar, koje su od revolucije, kada su se bavile isključivo blokadama, preživele evoluciju u stvaranju dokumenata ministarstva, i sada zajedno idemo u progres. Kada uđemo u EU neće postojati čudne asocijacije gde osoba A kaže "Ja predstavljam sve", osoba B kaže "Ja predstavljam sve", osoba C kaže "Ja predstavljam sve". Ja sam siguran da će te asocijacije, koje imaju članstvo iza sebe, biti glavni u proizvođačkim grupama kao partneri Vlade Srbije. Morate verovati u nas u Ministarstvu jer se mi borimo za vas," zaključio je Golubović.

Zaključak izvedite sami.


Foto prilog


Tagovi

SPIT Danilo Golubović Mehanizacija Masferg Agro mehanizacija Đorđe Mišković Kombajni Traktori Kać Goran Sečujanski Subvencije Branislav Knežević Bespovratna sredstva Podrška poljoprivredi Smotra poljoprivrede Prezentacija mašina u radu Seja


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/