Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam privrede
  • 06.03.2020. 11:00
  • Mostar

Mostarski sajam: Unapređenjem kvalitetnih proizvoda protiv konkurencije

Ambasador Posa je rekao da je ogromna čast Mađarske što je ovogodišnji partner, kao naslednik pređašnjih zemalja partnera Kine, Turske, Hrvatske i Srbije.

Foto: Vedran Stapić
  • 124
  • 5
  • 0

U Mostaru je održana konferencija za medije, povodom skorašnjeg 23. po redu Međunarodnog sajma privrede, koji se biti održan od 31. marta do 4. aprila, a čija je zemlja partner Mađarska.

Na konferenciji su učestvovali Dalfina Bošnjak, direktorka Mostarskog sajma, Marko Šantić, predsednik Privredne komore Federacije BiH, a u ime zemlje partnera bio je Kristian Posa, ambasador Republike Mađarske u BiH te Daniel Pazitcki, direktor za komunikacije i marketing Agencije za promociju izvoza Mađarske (HEPA).

Odlični bilateralni odnosi

Ambasador Posa je rekao da je ogromna čast Mađarske što je ovogodišnji partner, kao naslednik pređašnjih zemalja partnera Kine, Turske, Hrvatske i Srbije. Izrazio je uverenje da će njeno učestovanje, kao zemlje partnera na Sajmu doprinijeti razvoju ekonomskih odnosa između dve država, posebno zbog toga što su bilateralni politički odnosi na svim poljima odlični.

Potencijalno tržište šipurka i smokve

I Pazitcki je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim partnerstvom dve zemlje te je istaknuo da je preko Agencije za agrarni marketing, između ostalih izlagača, na sajmu prezentovana mađarska kuhinja gde će posetioci moći da probaju razne specijalitete, kao i degustirati odlična vina iz te zemlje.

Posjetitelji će moći kušati specijalitete mađarske kuhinje 

Govoreći o potencijalnoj suradnji između dve države, Marko Šantić, predsednik PK Federacije BiH je rekao da je Mađarska veliko potencijalno tržište s kojega u PK-u pristižu upiti o dva poljoprivredna proizvoda, šipurku i smokvama, za kojima vlada veliko zanimanje i potražnja u Panonskoj zemlji.

Federalne i županijske vlasti bi trebale da podstiču proizvodnju tih voćarskih vrsta pošto za sada nemamo uslove za stvaranje ozbiljnijih količina za izvoz. "Otvoren je ogroman prostor, a pogotovo za te dve vrste u poljoprivredi - šipurak i smokvu, koje se u Hercegovini mogu proizvoditi bez problema, a moglo bi ih se plasirati i na mađarsko, ali i regionalno tržište s jako dobrom cenom", izjavio je Šantić.

Panel o gastronomiji i turizmu 

Takođe, o promociji moguće saradnje i proizvodnje većih količina spomenutih useva je rekao: "Imaćemo čitav jedan panel na temu turizma i gastronomije gde ćemo otvoriti pitanje vrsta koje mogu biti izvezene u Mađarsku. Ne možemo se boriti u poljoprivredi s razvijenijim i većim zemljama u konvencionalnoj proizvodnji, ali možemo proizvoditi ono što ne uspeva u zemljama središnje i istočne Evrope, a naši proizvodi kvalitativno odskaču od konkurencije koja ih takođe proizvodi", dodao je te potvrdio da je ovaj projekt nemoguće ostvariti bez podsticaja od nadležnih županijskih i Federalnih institucija.

Najveća sajamska manifestacija u BiH (Foto: Vedran Stapić)

"Mađarska je prisutna na ovom događanju od samih njegovih početaka. Mogu slobodno kazati da je naš poslovni odnos prerastao u prijateljski i naročito mi je drago što je upravo Mađarska ove godine bila zemlja partner jer će to još više učvrstiti naše poslovne i prijateljske veze", kazala je Bošnjak na Sajmu na kom je bilo oko 800 izlagača na 30 hiljada metara kvadratnih.

Možemo reći da poljoprivreda i ishrana imaju posebno mesto na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, a nadati je se da će i poljoprivrednici iz južnijih krajeva zemlje, gde smokva i šipurak itekako mogu uspevati, najpre prepoznati značaj ove manifestacije, a onda, ukoliko dođu i čuju ohrabrujuće poruke od strane nadležnih institucija vlasti koje bi trebale osigurati podsticaje, možda i krenu u njihovu masovniju proizvodnju.


Tagovi

Sajam privrede Mostarski sajam Zemlja partner Dalfina Bošnjak Marko Šantić Kristian Posa Daniel Pazitcki Agencija za agrarni marketing Potencijalna saradnja Poljoprivreda i ishrana


Autor

Marko Čuljak

Više [+]

Diplomirani novinar koji bi hteo, nakon decenije praćenja dnevno-političkih zbivanja, više vremena provesti s florom i faunom.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]