Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam poljoprivrede
  • 18.05.2024. 13:05
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Novi Sad

Na otvaranju 91. Sajma poljoprivrede Vojčehovski se zahvalio srpskim poljoprivrednicima

Srbija će takođe jednog dana imati koristi od toga da bude deo evropske porodice, poručio je komesar za poljoprivredu EU Januš Vojčehovski i zahvalio se srpskim poljoprivrednicima što obezbeđuju prehrambenu sigurnost za građane evropske zajednice.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 329
  • 43
  • 0

Danas (18.5.) je svečano otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Manifestacija koja ide rame uz rame sa svetskim događajima ove godine okupila je više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja sveta. Iako će sajam ovog puta trajati dan kraće, već od otvaranja kapija gužvu su napravili znatiželjni posetioci iz svih delova Srbije, ali i zemalja regiona.

Posle uvodnih reči generalnog direktora Novosadskog sajma Nikole Lovrića, predsednice Pokrajinske Vlade Maje Gojković, gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i premijera Srbije Miloša Vučevića, o posebnom značaju ovogodišnjeg sajma govorio je komesar za evropsku poljoprivredu Januš Vojčehovski.

91. Sajam poljoprivrede otvara Januš Vojčehovski, kako će se predstaviti EU?

"U planu je proširenje Evropske unije, a nedavno usvojen plan rasta za Zapadni Balkan vredan je šest milijardi evra. Zemlje koje su pre 20 godina postale deo EU su do sada utrostručile vrednost poljoprivredne proizvodnje, koja je premašila 68 milijardi evra. Srbija će takođe jednog dana imati koristi od toga da bude deo evropske porodice. Nastavite da ulažete napore da uskladite svoju sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom", poručio je Vojčehovski ispred Evropske unije koja je ovogodišnji partner Sajma i zahvalio se srpskim poljoprivrednicima što obezbeđuju prehrambenu sigurnost za građane EU.

Svečano otvaranje je okupilo mnoge zvaničnike i naravno novinare (foto: Sofija Knežević)

EU je glavni trgovinski partner Srbije u oblasti poljoprivrede. Vrednost trgovinske razmene u ovoj kategoriji iznosila je više od 4,6 milijardi evra u 2023. Oko polovine izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srbije ide u Evropsku uniju.

Iako je bio u delegaciji na otvaranju sajma, novi ministar poljoprivrede Srbije Aleksandar Martinović nije se obratio tokom svečane manifestacije.

Sajam će trajati od 18. do 23. maja, kapije su otvorene od devet do 19h.

Na sajmu će se predstaviti i južna pokrajina Srbije Kosovo i Metohija (foto: Julijana Kuzmić)

Ulaznica košta 800 dinara. Cena kolektivne za 15 i više osoba je 600 dinara, što se ne odnosi na posete đaka za koje je ulaznica 400 dinara, kao i za penzionere i decu do 14 godina. Na porodični dan, sredu (22. maj) jedna porodica, bez obzira na broj dece do 14 godina, moći će da uđe na sajam, samo sa jednom kupljenom kartom od 800 dinara. Prilikom popunjavanja podataka na naličju karte, svaki posetilac će imati priliku da učestvuje u nagradnoj igri za John Deere traktor 5045d. Kutija za ubacivanje kupona postavljena je preko puta Sajamske fontane.

Osim porodičnog dana, posetioci će moći da pogledaju izložene modele najnovije poljoprivredne mehanizacije, opreme, robota i dronova, rasa stoke ali i probaju delikatese različitih zemalja sveta, ali i one sa oznakom zaštićenog geografskog porekla iz Srbije.


Foto prilog


Tagovi

Sajam poljoprivrede Novosadski sajam Januš Vojčehovski Evropska unija Otvoren sajam Srbija u EU Srpska poljoprirveda Srpski poljoprivrednici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!