Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktorijada 2015.
  • 13.07.2015. 12:30

Na "Traktorijadi" izloženo više od 150 eksponata!

Poligonska vožnja traktora u rikverc, ekipna vuča traktora, natezanje traktora po kategorijama i prevrtanje traktorskih guma. Stručna predavanja, diskusije o agrarnoj politici, argumenti su ZA prisustvo na "Traktorijadi."

  • 661
  • 225
  • 0

U Banatskom Novom Selu ovog je vikenda održana treća Traktorijada. I dok su posetioci uživali u prikazanim veštinama spretnih poljoprivrednika, predstavnici paorskih udruženja su diskutovali o mnogim gorućim pitanjima koja tište naše paore. Sami nazivi disciplina u kojima su paori pokazali zavidnu spretnost dovoljno govore ovim igrama bez granica: poligonska vožnja traktora u rikverc, ekipna vuča traktora, natezanje traktora po kategorijama i prevrtanje traktorskih guma.

Manifestaciju su pratila i stručna predavanja

Predavanje na temu: "Kritične tačke u proizvodnji i zaštiti kukuruza" održao je dr Goran Jaćimović.

Na Traktorijadi su upriličena predavanja Poljoprivredne stručne službe iz Pančeva. Svoje znanje su još jednom pred agrarnim auditorijumom pokazali stručnjaci te službe: Maja Sudimac, Bogdan Garalejić i Nikola Škrbić. Bili su tu i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Izložen zglobni traktor od 560 KS vredan 250.000 evra

Sorin Erdeljan
Sorin Ardeljan,

Predsednik udruženja Novoseljanski paori

Traktorijadu je po treći put uspešno organizovalo Udruženje Novoseljanski paori. Predsednik tog udruženja Sorin Ardeljan kaže da svaka nova traktorijada privuče više izlagača, što prema njegovom mišljenju potvrđuje kvalitet te manifestacije. "U posetu su nam stigli poljoprivrednidnici iz svih krajeva Srbije. Traktore i mašine za osnovnu obradu i setvu, izložilo je 30 kompanija. Tu su Agromehanika iz Boljevca, RTI, Agrocesla i Agroglobe iz Novog Sada, Agrotech iz Trešnjevca i mnogi drugi.

Izloženo je više od 150 eksponata. Agroglobe je, na primer, izložio zglobni traktor od 560 KS vredan 250.000 €. On nije bio izložen ni na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Nemojte zaboraviti da se ovde naprave dogovori o prodaji i polovne mehanizacije. Puno je traktora, dakle i ponude i tražnje", objasnio je Ardeljan.

Nema optimizma oko gorućih agroekonomskih pitanja

Traktorijada je bila prilika da sa Ardeljanom porazgovaramo i o gorućim agroekonomskim pitanjima. Na žalost, on nije optimista. "Naši poljoprivrednici ne mogu da se takmiče sa onim u Nemačkoj ili Mađarskoj. Oni imaju od 300 € pa naviše po hektaru, dok naš seljak ima 12.000 dinara iz dva dela. Neko je dobio prvih 6.000 dinara, neko nije dobio. Usporeno sve to ide. I da podsetim, da se novac ne dobija za sve parcele. Apelujem da se subvencije za ratarstvo podignu na 150 € po hektaru na zemljište u svojini kao i u zakupu. Ovako ne možemo biti konkurentni. Svedoci smo da je od 2000.-te bilo 12 ministara poljoprivrede. Svake godine nova agrarna politika", kaže Ardeljan.

Prioritet - evropski fondovi

Zoran Rajić
Zoran Rajić, državni sekretar za poljoprivredu

Utehe za poljoprivrednike nije imao državni sekretar za poljoprivredu Zoran Rajić koji je otvorio Traktorijadu. "Ne možemo se nositi sa svetom ako budemo imali mehanizaciju staru 20 i više godina. Tu je ministarstvo da pomogne. Oslanjaćemo se na domaća sredstva, ali su nam ipak prioritet evropski fondovi. Dosadašnji sistem podrške će se menjati u narednom periodu. Imaćemo nacionalni program koji će uskoro biti predstavljen javnosti i IPARD program za koji očekujemo da počne 2016. godine" istakao je Rajić, koji je ovom prilikom potvrdio da povraćaj novca za kupljenu mehanizaciju ide usporeno. Prema njegovim rečima u Upravi za agrarna plaćanja imaju samo 67 zaposlenih, a da je zahtev EU da imaju barem 100 da bi počeli sa akreditacijom agencije. Pri tome očekuje pomoć i drugih ministarstava za podizanje kapaciteta. Kategorično tvrdi da u u državnoj kasi ima dovoljno novca za sve preuzete obaveze prema poljoprivrednicima.

Trebalo je biti na Traktorijadi. To je je jedna od mogobrojnih "ijada" u Vojvodini, koja kao smotra poljoprivredne mehanizacije zaslužuje sve pohvale. Zato i ostaje žal što više posetioca nije propratilo ovu manifestaciju. Procenjujemo da je tek polovina od organizatora priželjkivanih 2.000 posetilaca posetilo Banatsko Novo Selo na Petrovdan. To je najvažniji segment na kom organizatori Novoseljanski paori treba da porade. A vremena ima dosta. Godinu dana.


Foto prilog


Tagovi

Traktorijada Sorin Erdeljan Zoran Rajić Traktori Subvencije Investicije Traktorijada Maja Sudimac Bogdan Garalejić Nikola Škrbić Goran Jaćimović Novoseljanski paori Subvencije za ratarstvo Poljoprivredna mehanizacija Banatsko Novo Selo


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."