Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna manifestacija
  • 05.10.2016. 11:00

Na tronu mega bundeve iz Srbije i Hrvatske

Prvo mesto podelili su Milan Desnica iz Savinog Sela u Bačkoj, i Ivica Ribarić iz baranjskog Čeminca koji su, svaki, proizveli bundevu težine 420 kilograma!

Foto: vusz.hr
  • 1.457
  • 309
  • 0

Ono što je na početku, pre 11 godina, izgledalo samo kao pokušaj osmišljavanja nove gastro-turstičke ponude "pa što dragi Bog da", sada poprima obrise ozbiljne manifestacije s dobrim izgledima da jednoga dana preraste i u nešto više od jednodnevnog uživanja u ukusima sveže kuvanog pekmeza i pasulja kao i u pogledu na divovske bundeve i fotgrafisanje s njima.

Reč je o 11. festivalu voćnih rakija, likera i pekmeza koji je organizovan u Tovarniku, a u okviru kojeg su održane sedma međunarodna izložba bundeva i tikava i druga pasuljijada.

Slavonska polja u oktobru postaju izložbeni salon

"Svake godine sve je veći interes izlagača, što posebno raduje, a cilj same manifestacije je promovisanje naših proizvoda", kaže Ruža Veselčić-Šijaković, načelnica Opštine Tovarnik i dodaje kako raduje i sve veći broj posetilaca koji su u manifestaciji pronašli dovoljno razloga da prvoga vikenda u oktobru, mesecu u kojem slavonska polja postaju veliki izložbeni salon, posete Tovarnik ne žaleći ni vremena ni putovanja do ovog mesta na krajnjem istoku Hrvatske.

Manifestaciju je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ukazavši na značaj koji poljoprivreda ima za Slavoniju. Prema rečima predsednika Organizacionog odbora festivala Marinka Belje, Festival voćnih rakija, likera i pekmeza postao je mesto susreta brojnih proizvođača ali i kupaca, a interes za manifestaciju pokazuju i s druge strane državne granice. Tako su izlagači iz Srbije postali redovni učesnici manifestacije doprinoseći raznovrsnosti festivala, posebno kada je u pitanju i najatraktviniji deo festivala, vaganje i proglašenje najteže bundeve.

Bundeve ne poznaju granice

Ove godine vagalo se 12 bundeva. Prvo mesto podelili su Milan Desnica iz Savinog Sela u Bačkoj, i Ivica Ribarić iz baranjskog Čeminca koji su, svaki, proizveli bundevu težine 420 kilograma! Treći je bio Nemanja Tmušić, takođe iz Savinog Sela, koji je uzgojio bundevu tešku 360 kilograma.

Pasuljijada

U takmičenju u kuvanju pasulja, održanom u okviru druge pasuljijade učestvovalo je 19 ekipa. Najbolji ukus određivao je žiri u sastavu Jozo Gale, Ivan Selan, Željko Kušeta, Marica Lukačević i Olgica Đurčinović. Žiri nije imao lak zadatak, a pobednik se odlučivao na osnovu vizuelnog izgleda, boje, gustine, ukusa i arome, zatim harmonije kao kvaliteta mesa. Prvo mesto osvojila je Anđelka Bujanić iz Vinkovaca, drugo Đurđica Šarić iz Nuštra a treće je pripalo lovačkom udruženju Vepar iz Tovarnika.

Održano je i takmičenje u najdužoj tikvi, u kojem je bilo pet učesnika. Prvo mesto pripalo je Ivanu Udovičiću iz Beravaca, a ovo priznanje je osvojio zahvaljući tikvi dužine 168 centimetara.

Posebno interesovanje posetilaca izazvalo je kuvanje boranije u kotlu od 750 litara. Posetioci su bili u prilici da uživaju u ukusu boranije kao i u ukusima domaćih pekmeza i neizostavnih poderanih gaća koje su pekle neumorne snaše, šireći unaokolo miris pečenog dizanog testa.

Foto: vusz.hr


Tagovi

Festival voćnih rakija Liker Pekmez Izložba bundeva Pasuljijada Milan Desnica Ivica Ribarić Najduža tikva


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj.