Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjenička ovca
  • 26.06.2018. 16:15

Nagrađeni najbolji ovnovi sa Pešterske visoravni

Ovnu vlasnika Ediba Hajdarevića pripalo je prvo mesto na Poljoprivrednom sajmu na kome su izlagali uzgajivači govedi i autohtone sjeničke rase ovaca iz Sjenice, Novog Pazara, Tutina i Prijepolja

Foto: Željko Dulanović
  • 1.050
  • 27
  • 0

Poljoprivredni sajam, 15. po redu, okupio je i ove godine veliki broj uzgajivača sitne i krupne stoke iz Sjenice i okolnih opština, Novog Pazara, Prijepolja i Tutina. Izlagali su i proizvođači mesa i mlečnih proizvoda, kao i predmeta od drveta i vune izrađenih u domaćoj radinosti, a prema rečima organizatora iz Poljoprivredne službe opštinske uprave u Sjenici, sajam je tokom dva dana posetilo više od 10.000 gostiju iz Srbije i inostranstva.

"Ovogodišnji poljopivredni sajam premašio je sva naša očekivanja u pogledu izloženih grla i broja posetilaca. To najbolje govori o poljoprivrednim potencijalima ovog kraja. Na žalost oni još uvek nisu u potpunosti iskorišćeni", kažu u Organizacionom odboru.

Najbolji ovan iz Tutina

Centralni deo sajma bio je izbor najboljeg ovna. Konkurencija je bila jaka. Ovan Ediba Hajdarevića iz Tutina i zvanično je najlepši i najbolji ovan na celoj Pešterskoj visoravni. Njemu je pripalo prvo mesto, pa ga mnogi stočari već traže za svoje ovce, nude i "suvo zlato" ne bi li obezbedili dobar genetski materijal. Drugo mesto pripalo je ovnu iz stada Habiba Bihorca iz sela Zaječica, dok je treće mesto osvojio ovan Ramiza Balilovića iz Žitnice.

Ocenjivan samo spoljašnji izgled

Stručnom komisijom predsedavao je profesor Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Prema njegovim rečima, ovaj put ocenjivao se samo spoljašnji izgled izloženih grla, mada struka propisuje znatno strožije kriterjume.
        
"Trebalo bi da svaki primerak poseduje papire, tri generacije predaka koji su kontrolisani, da ima sporoveden biološki test da nije nosilac retalnih i semeretalnih gena. Zatim da ima dozvolu korišćenja o priplodu od glavne odgajivačke organizacije i kontrolu njegovih proizvodnih sposobnosti. Međutim, to niko ovde nije doneo. Tako da smo gledali samo eksterijerno kako grlo izgleda. Kakvi su mu rogovi, belezi, obraslost vunom i njen kvalitet, da li su pregrađeni ili ne, kakvi su im stavovi ekstremiteta, kakvi su im testis", kaže profesor Mekić.

Izbor i najboljih ovaca i goveda

Pored ovnova birale su se i najbolje ovce i dviske autohtone sjeničke rase, a kod goveda najbolji bikovi, krave i junice.  I u ovim kategorijama je kažu u stručnoj komisiji, konkurencija bila jača nego ikad, a o pobednicima su odlučivale nijanse. Kod ovaca, prvo mesto osvojila su grla iz stada Arifa Mujezinovića iz sela Ugao, a najbolju dvisku je na izložbi imao Bilal Mašić iz Vrhsjenice. Zlatnu medalju osvojili su bikovi Miloja Sredojevića iz Brijača, kao i krave i junice Radula Gemaljevića iz Donje Vape. Za kolekciju izloženih krava nagrađen je Salih Ramović iz Trjebina, koji je na sajmu imao četiri takmičarska grla, a nagrađena je i krava prvorotka vlasnika Emira Hasanovića iz Dubnice.

Goveda
Na prostranim pašnjacima pase 28.000 hiljada goveda

Ovčije mleko se prodaje po 150 dinara za litar

Pešterska visorava bogom je dana za stočarstvo. Na prostranim pašnjacima pase oko 30.000 ovaca i 28.000 hiljada goveda, a za većinu lokalnog stanovništva, poljoprivreda je osnovni izvor prihoda. Samo opština Sjenica ima oko 4.300 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, dok oko 16.000 ljudi, što je dve trećine ukupnog broja stanovnika, živi na selu.
        
"Za razliku od drugih krajeva, na Pešterskoj visoravni ovce se uglavnom muzu i od njihovog mleka se pravi čuveni sjenički sir, koji se prodaje po ceni od pet evra za kilogram, a zbog svog kvaliteta i specifičnog ukusa, rado je viđen na trpezama gurmana. Dosta ovčijeg mleka u poslednje vreme ide i u otkup, a mlekare ga plaćaju 150 dinara za litar. Cena kravljeg mleka je kao i u drugim delovima Srbije, dok je sir tri evra kilogram", kaže Esad Hodžić, direktor Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela.


Tagovi

Ovce Goveda Pešterska visoravan 15. Poljoprivredni sajam Ocenjivanje ovnova Ocenjivanje ovaca Ocenjivanje goveda Cvijan Mekić Edib Hajdarević Tutin


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u