Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani bundeve
  • 18.08.2021. 13:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Kikinda

Najveća turistička manifestacija Kikinde "Dani ludaje" od 9. do 12. septembra

U subotu, 11. septembra, već u ranim jutarnjim časova počinje takmičenje u spremanju različitih jela od ludaje. Nakon toga, sledi finalni deo kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža.

Foto: Depositphotos/DLeonis (ilustracija)
  • 314
  • 58
  • 0

Najveća turistička manifestacija Kikinde "Dani ludaje" ove godine biće održana ranije nego ijednom za prethodnih 35 godina, od 9. do 12. septembra.

Nekada je termin za takmičenje najtežih i najdužih plodova bundeva bio prvi vikend u oktobru, a sada je program pomeren za mesec dana ranije. Razlog je epidemiološka situacija i bojazan organizatora da mere protiv širenja korona virusa mogu da se pooštre, prenose Večernje novosti.

Ova trodnevna turističko-ugostiteljsko manifestacija počinje u petak kada se održavaju različita stručna predavanja o uzgoju tikvi i koncerti etno ili klasične muzike u jedinstvenim ambijentima kakvi su atelje "Terra" u kome vajari iz čitavog sveta stvaraju jedinstvene oblike od terakote, i suvača  - jedan od dva preostala mlina na konjski pogon u Evropi. Subotom je centralna svečanost, već u ranim jutarnjim časova počinje takmičenje u spremanju različitih jela od ludaje. Ovde se pokazuju sva kuvarska umeća i maštovitost u pripremi i aranžiranju hladnih i toplih, slanih jela i poslastica od ludaje, ističe se na sajtu Kikinda turizam.

Nakon toga, sledi finalni deo kada stručni žiri meri čija je ludaja najduža i najteža.

Banatski fruštuk i gosti

Iz Turističke organizacije Kikinde najavljuju dolazak gostiju iz susednih zemalja, ali i proizvođače bundeva iz Mađarske. Na "Banatskom fruštuku", kojim Kikinđani dočekuju posetioce, predstaviće se i drugi gradovi iz naše zemlje: Bor i Loznica, ali i Fažana iz Hrvatske, Lopare, Istočno Sarajevo.

Osim takmičenja odajivača najtežih i najdužih tikava, najavljeno je nekoliko koncerata najpopularnijih izvođača narodne, pop i rok, ali i klasične muzike.

Ova manifestacija ima važno mesto u turističkoj ponudi grada i svake godine privlači sve veći broj posetilaca. Manifestacija je uočena i na znatno širem prostoru i medijski praćena. Njene programe poseti oko 50.000 građana Grada Kikinde i gostiju.


Tagovi

Dani ludaje Kikinda Najduža ludaja Najteža ludaja Banatski fruštuk


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...