Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalna manifestacija
  • 26.12.2017. 08:15

Novogodišnji bazar u Bačkoj Palanci

Ovogodišnju manifestaciju obeležila je prodajna izložba ručnih radova, novogodišnjih ukrasa, suvenira, proizvoda starih zanata i tradicionalnih jela.

Foto: Rada Milišić
  • 450
  • 11
  • 0

Turistička organizacija opštine Bačka Palanka po šesti put za redom u centru grada organizovala je "Novogodišnji bazar", tradicionalnu manifestaciju, koja okuplja brojne izlagače ručnih radova, starih zanata i tradicionalnih jela, proizvođače vina i rakija, meda.

Posetioci su tako imali priliku da vide i kupe unikatne odevne predmete - kape, šaleve, rukavice, ručno rađen nakit, igračke, novogodišnje ukrase, dekorativne predmete rađene različitim tehnikama ručnog rada, počev od belog veza, heklanja, dekupaža, a štandovi su bili prepuni slatkih i slanih specijaliteta.

Neodoljivi deserti od slatkog testa

Danijela Vranješ-Gajić iz Obrovca posetiocima ove manifestacije ponudila je pun sto mirisnih poslastica. Ona je domaćica i majka pet devojčica te, kako kaže, godinama priprema slatka i slana jela za svoju porodicu, po starinskim receptima.

Danijela pravi slatkiše po starim receptima

"Najčešće pravim kuglofe i štrudle, kako za moju porodicu tako i za manifestacije širom Vojvodine, poput ove u Bačkoj Palanci. Kuglof, koji se može praviti na bezbroj načina, bio je omiljeni nedeljni kolač naših baka, jedinstveni kolač vojvođanskih krajeva, a i danas ga vole i rado jedu sve generacije. Koristim zdrave namirnice i sastojke iz seoskog domaćinstva i znam, kada pripremim štrudlu od maka , oraha, rogača ili bilo kojeg voćnog nadeva, da su moja deca pojela nešto hranljivo, ukusno i zdravo", kaže Danijela napominjujući da pored ogromne ponude industrijskih prehrambenih proizvoda uvek ima onih koji se rado opredele za specijalitete domaće kuhinje kakvi su upravo njeni - kuglofi i štrudle, te u vreme praznika i svetkovina ima pune ruke posla.

Članica bačkopalanačkog MKUD Šandor Večera Magdalena Dostan pripremila je neodoljive božićne medenjake različitih oblika, vanilice, kiflice.

"Ova manifestacija je dobra prilika da promovišemo tradiciju, bilo da se radi o ručnim radovima ili kulinarstvu. Ja ove slatkiše, pre svega medenjake, pravim po bezbroj puta proverenom receptu moje svekrve, a na stolu se nađu za sve svetkovine tokom godine".

Ručni radovi su uvek u modi

Deo novogodišnjeg bazara bili su i ručni radovi Branke Dani koja još iz vremena osnovne škole hekla, veze , štrika i šije:

"Ručni radovi su uvek u modi, a to je stvar mašte i kreativnosti. Ja volim da heklam, te tako stvaram prekrasne narukvice, minđuše, a rukavice izrađene na ovaj način su uvek prava atrakcija".

Novogodišnji ukrasi

Mima Pandurov već godinama izrađuje unikatne ogrlice, minđuše, narokvice, tašne i kaiševe od kože, a za ovu manifestaciju izradila je i dopadljive lutke. Ona kaže da posetioci znaju da vrednuju i poštuju njen rad i prepoznaju kvalitet i originalnost. Kako kaže, voli da učestvuje na ovakvim okupljanjima, te da uvek nešto novo vidi i nauči od drugih izlagača.

Proizvodi od meda

Ovogodišnja manifestacija upotpunjena je i pčelarskim proizvodima, a donela ih je porodica Mandić. Posetioci su tako mogli da biraju gotovo sve vrste meda, probaju medenjake, medovaču i brojne druge proizvode od meda, po kojima su Mandići na daleko čuveni.

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Novogodišnji bazar Bačka Palanka Ručni rad Ukrasi Kuglof Štrudla


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u