Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarski dani
  • 24.04.2017. 14:15

Obrovčani okupili ovčare

Deseta manifestacija "Ovčarski dani" u Obrovcu bila je prilika da ovčari iz Vojvodine prikažu svoje kolekcije i razmene iskustva. Apsolutni šampion ove izložbe je Dragan Petrović, čija su grla u različitim kategorijama dobila najbolje ocene stručne komisije.

Foto: Rada Milišić
  • 1.887
  • 88
  • 1

Tradicionalna manifestacija "Ovčarski dani" po deseti put za redom okupila je uzgajivače ovaca i brojne goste, u Obrovcu, selu u bačkopalanačkoj opštini. Organizator je Udruženje odgajivača ovaca il de frans. U okviru regionalne izložbe ovaca, ovčari su pokazali svoje najbolje kolekcije, razmenili iskustva i dobro se družili uz bogat kulturno umetnički program.

Unapređenje ovčarstva

Goran Ćosović, predsednik pomenutog udruženja, napomenuo je da su od 2008. godine, od kako je osnovano udruženje, težili unapređenju ovčarstva, a postignute rezultate predstavljali su upravo na "Ovčarskim danima":

"Sudeći po interesovanju za našu manifestaciju, mogu s pravom reći da smo postali prepozntljivi ne samo u našoj opštini i u Vojvodini, već i u regionu. Ove godine na našoj izložbi 12 izlagača predstavilo je 21 kolekciju, odnosno ukupno 115 grla uglavnom ovaca rase il de frans".

Dragan Petrović apsolutni šampion

Na ovoj izložbi, pored obrovačkih ovčara, svoje kolekcije predstavili su i ovčari iz Kaća, Bača, Karađorđeva, Bačkog Novog Sela, Čeneja i drugih mesta, tako da su brojni posetioci mogli videti najkvalitetnija grla ovaca, jaganjaca i ovnova.

Prema oceni Komisije, ove godine najbolju kolekciju jagnjadi imao je Slavko Ilić, s najboljom kolekcijom ovaca predstavio se Dragan Petrović iz Obrovca, dok je za najboljeg ovna proglašeno grlo Vlajka Jovešića, ovčara iz Bačkog Novog Sela. Apsolutni šampion ove izložbe je Dragan Petrović, čija su grla u različitim kategorijama dobila najbolje ocene stručne komisije.

Dragan Petrović - apsolutni šampion

"Godinama se bavim ovčarstvom, po struci sam doktor veterinarskih nauka, te ujedno pratim ovu oblast u selu i okolini. Ove godine je porastao broj umatičenih ovaca, čemu su svakako doprineli i podsticaji. Trenutno u Obrovcu ima 700 umatičenih grla, ali ima dosta proizvođača koji imaju u svojim objektima manji broj grla, a ovčarstvom se bave amaterski. Reći ću i to da smo u selu 2008. godine imali samo 50 umatičenih ovaca, a sada je situacija sasvim drugačija. Ja trenutno imam oko devedeset grla, od kojih je 35 ovaca", kaže Petrović i napominje da umatičena ovca sa pedigreom u zavisnosti da li se uskoro jagnji košta od 250- 350 evra, a kvalitetna priplodna jagnjad se mogu prodati od 170 do 250 evra.

Mnogi žele da povećaju stado

Na ovogodišnjoj izložbi, obrovački stočar Gaja Jovin predstavio je kolekciju jaganjaca i dva ovna.

"Ceo život se bavim ovčarstvom. Imao sam i veća i brojčano manja stada, a sada imam 50 grla u objektu. Iako nisam imao nameru, nedavno sam prodao nekoliko ovaca iz prostog razloga što je cena bila dobra. Ukoliko moj sin bude odlučio da se bavi ovčarstvom, povećaćemo stado i izgraditi bolji objekat", rekao je Jovin.

Aleksandar Stančić je u Obrovac stigao iz sremskog sela Ašanje. Iako se bavi ovčarstvom, nije predstavljao svoja grla, već je došao da vidi i čuje kako to rade drugi ovčari.

"Ja u stadu imam tridesetak grla vitemberg rase i još uvek sam hobista kada je u pitanju ovčarstvo. Radim oko 140 jutara zemlje, ali je odlična varijanta kombinovati ratarstvo i stočarstvo. Imam objekte i zato ću kupiti umatičene ovce i uvećati stado", kaže Stančić.

Svoje kolekcije predstavili su i ovčari iz Kaća, Bača, Karađorđeva, Bačkog Novog Sela, Čeneja

Manje izložbe, bolji pokazatelji

Murgaški Mitar i Svetozar iz Čeneja, čije stado broji oko 400 ovaca i 200 jaganjaca, prvi put su došli na obrovačku izložbu, a jedini su se predstavili kolekcijom jagnjadi virtemberg rase. Kako kažu, sa prodajom nikada nisu imali problema, jer su blizu grada i to im je uvek bilo sigurno tržište. Napominju da su o stanju u ovčarstvu bolji pokazatelji manje izložbe, na kojima stočari pokazuju svoja grla direktno iz stada, nego velike sajamske manifestacije, za koje se pojedinci spremaju cele godine, odvajajući samo najbolje.

Vuna se teško prodaje

Posetioci ovogodišnje izložbe imali su priliku da vide kako vešti majstori svog zanata u rekordnom vremenu ručno ili mašinski šišaju ovce i čuju komentare ovčara kako je vuna doskora koštala 110 dinara, a ove godine teško se može prodati, te ne pokriva troškove obaveznog šišanja ovaca.

Šišanje ovaca

Foto: Rada Milišić


Tagovi

Ovce Izložba Obrovac Dragan Petrović Goran Ćosović Nagrade Il de frans


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.