Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam maslaca
  • 29.07.2019. 11:00

Od maslaca napravili skulpture posade Apola 11

Sajam maslaca koji se ovih dana država u Kolumbusu (SAD, Ohajo), posvećen je 50. godišnjici sletanja Apola 11 na Mesec.

Foto: Facebook/American Dairy Association Mideast
  • 37
  • 1
  • 0

U američkoj saveznoj državi Ohajo, gradu Kolumbus, održava se Sajam maslaca, a ove godine posvećen je 50- godišnjici sletanja Apola 11 na Mesec. 

Tako jedna od skulptura, tele napravljeno od maslaca, na ušnoj markici nema ispisan broj nego na njemu piše Apolo. Međutim, to je tek deo prikaza. Naime, od maslaca je izrađen Nil Armstrong koji je, inače, rođen u malom mestu u Ohaju. Ovaj astronaut, prvi čovek koji je kročio na Mesec 20. jula 1969. godine, urađen je u prirodnoj veličini, kako stoji pored lunarnog modula Igl (Eagle) i pozdravlja američku zastavu nakon što ju je zabio u površinu Meseca. Ispod zastave, u gomilici maslaca ili još bolje, mesečeve prašine, vidi se njegov otisak stopala. 

Osim njega, tu su i Baz Aldrin i Majkl Kolins, takođe u prirodnoj veličini. 

"Ohajo ima posebnu vezu sa ovom godišnjicom jer je jedan od naših ljudi napravio prve korake na površini Meseca", izjavila je Dženi Habl, portparol Američkog udruženja za mlekarstvo srednjeg istoka (American Dairy Association Mideast), a koja je organizator ovoga sajma. 

Tradicionalno, od maslaca napravljene su i skulpture krave i teleta, ali i drugi oblici, za šta je bilo potrebno 2.200 kilograma maslaca i nekoliko dana oblikovanja na niskim temperaturama u hladnjači, navodi Cleveland.com

Naime, vajari su na čelične konstrukcije postavili blokove maslaca težine 25 kilograma, nakon čega su ih oblikovali i modelirali kako bi dobili konačan izgled. 

Skulpture su izložene u staklenim, rashlađenim prostorijama, a procenjuje se da će ih do 4. avgusta, do kada traje sajam, posetiti oko 500.000 ljudi


Tagovi

Nil Armstrong Sajam maslaca Skulptura Apolo 11 Skulptura od maslaca


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.