Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 05.06.2015. 15:00

Održana konferencija Srbija - organska zemlja

Cilj konferencije je bio da ohrabri proizvođače da, uprkos problemima sa kojima se susreću od proizvodnje do plasmana proizvoda, istraju u nameri da očuvaju domaće stare sorte.

  • 101
  • 4
  • 0

Srbija organska zemlja, naziv je konferencije koju su 4. juna, u sklopu Organske nedelje Srbije, organzovali Udruženje za poljoprivredu Privredne komore Srbije, Grupacija za organsku proizvodnju i Open mind agencija, kako bi ohrabrili proizvođače da, uprkos problemima sa kojima se susreću od proizvodnje do plasmana proizvoda, istraju u nameri da očuvaju domaće stare sorte.

Maja Bajagić, pomoćnik sekretara Sekretarijata za privredu Grada Beograda prezentovala je učesnicima Konferencije Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Beograda za 2015. godinu, a o modelima održivog razvoja sela u Srbiji govorio je profesor Milovan Mitrović iz Odbora za selo SANU.

Bilo je reči i o započinjanju organske proizvodnje na farmi, o konkursu za najbolji projekat iz oblasti organske proizvodnje i prerade hrane, o animaciji mladih za bavljenje organskom poljoprivredom, konkurentnosti organske hrane proizvedene u Srbiji u EU, CEFTA i Ruskoj federaciji, kao i o benefitima i problemima organske proizvodnje u praksi.

Povećati broj organskih proizvođača

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu PKS podsetio je da Srbija ima izvanredne prirodne potencijale za razvoj svih grana poljoprivrede, a posebno organske proizvodnje. Povoljni klimatski uslovi, Srbiju ubrajaju u zemlje u kojima se organska proizvodnja može uspešno razvijati. On smatra da ovaj vid proizvodnje može omogućiti ostvarivanje značajnog profita na malim poljoprivrednim gazdinstvima karakterističnim za Srbiju od dva do četiri hektara. "Neophodno je da povećamo broj proizvođača organskih proizvoda i da posebnim programima afirmišemo korišćenje organskih proizvoda", konstatovao je Budimović.

Intenzivirati aktivnosti na unapređenju zakonske regulative

Održivi razvoj i organska poljoprivreda predstavljaju deo nacionalne strategije svih zemalja koje misle o sopstvenoj boljoj budućnosti, rekao je Nikola Bulj, predstavnik Open mind agencije, kao jedan od suorganizatora Konferencije. On smatra da posle dugog niza godina sa skromnim pomacima u oblasti organske poljoprivrede, Republika Srbija mora da intezivira svoje aktivnosti kako na polju unapređenja zakonske regulative, kao osnove razvoja organske poljoprivrede, tako i u načinu promovisanja ovog dela privrede kao mogućnosti zapošljavanja i ostanka mladih na selu. Veoma bitan faktor predstavlja i animacija mlade populacije za bavljenje organskom poljoprivredom, naglasio je Bulj i zaključio da je to jedini put za održivu razvojnu organsku poljoprivredu Srbije.


Tagovi

Konferencija PKS Srbija organska zemlja Organska nedelja Proizvođači Domaće sorte Maja Bajagić Milovan Mitrović Razvoj sela SANU Konkurs Nenad Budimović Nikola Bulj Zakonska regulativa