• Oplenačka berba
  • 15.10.2019. 10:00

Oplenačka berba oborila rekord - blizu 300.000 posetilaca

U Topoli je od petka do nedelje održana 56. Oplenačka berba. Kroz varošicu podno Oplenca prošlo je za tri dana blizu 300.000 posetilaca.

Foto: Biljana Nenković
  • 508
  • 31
  • 0

Zrno grožda nije imalo gde da padne u Topoli proteklog vikenda. Ulice su bile krcate posetiocima iz svih krajeva Srbije. Ljudi su se tiskali između nanizanih tezgi pokušavajući da kupe mlado vino i grožđe, po čemu je Oplenačka berba i poznata. U ovu varošicu slilo se 50 puta više posetilaca, nego što ona ima stanovnika.

Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola kaže da je prema podacima Turističke organizacije Srbije ovo bila najposećenija manifestacija u Srbiji ove godine. Može se reći da je Topolu za tri dana posetilo do 300.000 ljudi.

"Apsolutni smo rekorderi. Oborili smo i sopstveni i nacionalni rekord. Dostruko više posetilaca smo imali nego ranijih godina, a iz Turističke organizacije Srbije saopšteno mi je da je ovo najposećenija manifestacija ove godine u zemlji. Zvaničan broj je preko 260.000, ali nezvanično smo na berbi imali i neku desetinu hiljada više gostiju. Može se reći da smo imali više posetilaca nego Guča ili Beogradski festival piva, koji recimo ima 40 puta veći budžet nego mi za organizaciju i gde gostuju velike zvezde, a i održavaju se više dana nego naša berba", saopštio je Dragan Jovanović, predsednik SO Topola.

Vizitorski centar za seoski i vinski turizam

Tradicija održavanja Oplenačke berbe počela 1962. godine

Varošica podno Oplenca broji svega 6.000 stanovnika i oko 25.000 u celoj opštini, te je očigledno da je bilo tesno na ulicama Topole. Ono što Oplenačku berbu čini posebnom jesu njeni izlagači. Ove godine ih je bilo preko 500. Poljoprivredni proizvođači, vinogradari, vinari, vredne domaćice i domaćini iz Topole izložili su svoje plodove, čuveno vino - širu, rakije, sokove, zimnicu i sušeno voće.

Čuveno vino - šira

Tradicija  održavanja Oplenačke berbe počela je 1962. godine. Svakog drugog vikenda u oktobru održava se ova privredno-turistička manifestacija i svrstana je među pet najznačajnijih i najposećenijih u Srbiji. Istovremeno se održava i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, koji izvornom pesmom i igrom berbi daje autentični pečat u čast vina i grožđa. Pokrovitelji su opština Topola i Turistička organizacija "Oplenac" iz Topole.

Na pet minuta po jedno pečeno prase 

A Šumadinci Oplenačku berbu jednostavno nazivaju vašar, koji datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Najvernije je ovu manifestaciju opevao čuveni Dobrica Erić u pesmi "Vašar u Topoli" i toga se u ovoj varošici i drže. Kažu u Topoli da je Oplenačka berba jednostavno slavlje povodom završetka berbe grožđa, po čemu je ovaj kraj i najpoznatiji. A za slavlje je potrebno pripremiti vino i nešto za jelo.

"Nema tu đakonija da birate letnji dan do podne, nego je na meniju jagnjetina i prasetina, kupus i proja. Ranije su ovde dolazili seljaci iz okoline da malo vide vašar i pokupuju šta im treba, a danas vidim mnogo ovih iz grada kako se šetaju Topolom. Valjda smo i mi postali popularni", kaže jedan od ugostitelja iz Topole.

Nezvanično, kažu, toliko je ljudi bilo da su ovdašnji ugostitelji na pet minuta skidali i prodavali po jedno pečeno prase ili jagnje sa ražnja.

 Za slavlje je kažu u Topoli potrebno pripremiti vino i nešto za jelo

Začetnik vinogradarstva - kralj Petar Prvi 

Grožđa je bilo na svakom koraku, a vinogradari i vinari ovog kraja zadovoljno trljaju ruke.

"Ovo je dobra prilika za nas proizvođače iz okoline da izložimo ono što proizvodimo i približimo svojim mušterijama", kaže Predrag Jovanović dugogodišnji vinogradar iz sela Lipovac.

Ove godine bilo je dosta novih, pre svega mladih izlagača, poput Katarine Radoičić i Milana Pavlovića iz sela Vodica kod Smederevske Palanke, koji su u narodnim nošnjama prezentovali rakiju i domaće džemove bez šećera. Učenička zadruga Srednje škole iz Topole, takođe je imala svoj štand i proizvode od voća iz ovog kraja. Novac od prodaje upotrebiće za odlaske u pozorišta ili za ekskurzije. 

Ove godine bilo je dosta novih, pre svega mladih izlagača

U selima u okolini Topole je oko 10.000 hektara pod voćem i vinogradima, a u proteklih 20 godina osnovano je 15 vinarija, od kojih su neke sa svojim etiketama probile put na svetskom tržištu. Ovaj kraj nazivaju još i Srpskom Toskanom. U Topoli je i čuvena Kraljeva vinarija i podrum, koje je osnovao kralj Petar Prvi Karađorđević, začetnik vinarstva u Oplenačkom vinogorju. 


Foto prilog


Tagovi

Oplenačka berba Topola Grožđe Vino Mlado vino Šira Dragan Jovanović Guča Beer fest Vinogradari Izlagači


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi